Azt nem tudjuk, mit hoznak a 2020-as évek, lehetséges, hogy akkor már nem lesz a Mediaworks-/KESMA-lapokban karácsonyi (és húsvéti stb.) egységes nagyinterjú Orbán Viktorral, most azonban még volt/van. Szemlézzük is, de rendhagyó módon.

A cikk a hirdetés után folytatódikE sorok írója nincs olyan régen a szakmában, mint a miniszterelnöki karácsonyi nagyinterjút (vagy inkább: “interjút”) Orbán Viktorral elkészítő Csermely Péter (és karácsony miatt nem is menne bele abba, hogy Csermely még benne van-e), de elég régóta mondja és vallja azt (és persze igyekszik így tenni a gyakorlatban is), hogy egy interjú akkor jó igazán, ha önmagában csak a kérdéseket olvasva is érdekes olvasmányt kapunk. Persze ettől még a kérdések alá vannak rendelve az interjúalanynak, a témának, az aktuális ügyeknek, a válaszoknak, de azoknak saját magukban is izgalmasaknak kell lenniük, és ami a legfontosabb: akkor dolgozott az újságíró jól és az olvasók érdekében, ha a kérdések mindegyikének, vagy legalább a többségének van tétje.

A vidéki média fideszes elfogalása óta beszédtéma (és cikkek sora jött ki ilyen illusztrációkkal), hogy Orbán Viktor azonos fényképével, azonos címmel, helyen és időben jöttek ki miniszterelnöki interjúk, újra és újra.

E cikk szerzője ezzel kapcsolatban a kezdetek óta azon az állásponton van, hogy önmagában az “egyen” miniszterelnöki interjúval semmi gond nincsen (nem lenne), sőt így logikus és költséghatékony, és például ezért van értelme fenntartani egy hálózatot.

Azzal van baj, hogy 1. a kérdések a legtöbb esetben, vagy szinte kizárólag nem valódi, téttel rendelkező, és talán nem is autonóm újságírói kérdések 2. a miniszterelnök másnak nem szívesen ad interjút, vagy válaszol kérdésre, mint a kormányhű média, sőt a valós biztonsági helyzetet sokszorosan felülmúlóan védik “testőrök” a miniszterelnököt, és a biztonsági emberek/tek-esek abban is segédkeznek, hogy a kormányfőtől távol tartsák az újságírókat, ami egészen döbbenetes 3. a vidéki médiahálózat ma már a teljes országot lefedi, pedig versenyjogilag eléggé problémás, láthatóan nagyon erős központi irányítás alatt áll, nem írnak meg fontos ügyeket, amik kellemetlenek a hatalomnak, a politikai ellenfeleket lejáratni viszont sosem restek, és hogy nem teljesen tiszta körülmények közt történtek a tulajdonszerzések, aztán pedig “a nagy, önzetlen médiacsomagos ajándékozások”.

A fentiek miatt a december 24-i Orbán Viktor-interjút szemlézzük, de kizárólag a kérdéseket önmagukban. És mivel a Szabad Pécs régiós portálként tekint magára, ezért három linket is ad, ahol el tudják érni az interjút, választhatnak: Baranya, Somogy, Tolna.

Az alábbiakban tehát Csermely Péter Orbán-interjújának a Szabad Pécs általi szubjektív szemléjét olvashatják:

Miniszterelnök úr, várja már, hogy véget érjen ez az év?

Két választás volt idén Magyarországon, a kormánypártok az európai parlamenti választásokat nagy fölénnyel megnyerték, az önkormányzati választásokon viszont komoly veszteségeket szenvedtek el. Ez utóbbi élményhez pedig sem a jobboldal politikusai, sem a szavazóik nincsenek hozzászokva. E tekintetben 2019 rossz év volt az ön számára?

Az önkormányzati választásokat sem érzi kudarcnak?

Magyarország még mindig kiemelt célpontja Brüsszelnek, a Fidesz szövetségi hálózata sem erősödött meg az európai parlamenti választások után, holott önök bíztak ebben, és kijutottak Brüsszelbe olyan magyar képviselők, akik már kifejezetten a magyar kormány ellen politizálnak. Lehet itt sikerről beszélni?

Nem túlzó leegyszerűsítés a Magyarországot ért vádakat erre az egyetlen okra visszavezetni?

Úgy gondolja, hogy a bevándorlás ügye ma is ugyanolyan jelentőséggel bír az európai politikában, mint néhány évvel ezelőtt?

Mindezek fényében a magyar kormány támogatja az új Európai Bizottságot?

Ha nem a két választással, akkor mivel jellemezné 2019-et?

Újabb családvédelmi intézkedésekkel?

Önök gazdasági válságtól tartanak. Ez a motívum mintegy másfél éve visszatérő elem a kormány kommunikációjában. Mire alapozzák?

A klímavédelem ügye az utóbbi időben a baloldali és liberális pártok egyik fő témájává lett. Gondolja, hogy egy jobboldali, konzervatív kormány elfér még ezen a pályán?

Magyarország szegény ország?

Kissé hátrébb lépve akár a politika, akár a gazdaság területéről, mi az, amire személyesen a legbüszkébb a 2019-es évből?

December 24-e van, Magyarország a szentestét, a karácsonyt várja. Ön hogyan készül az ünnepre?

KategóriákPOP