A kiállítást május közepén nyitották meg, a klímával szinte folyamatosan problémák voltak. Cikkeink után cserélték le a régi berendezést a milliárdos értékű gyűjteményt bemutató galériában.

A cikk a hirdetés után folytatódikAugusztus elején többször is ellátogattunk a májusban megnyílt pécsi Munkácsy-kiállításra, mert olyan információink voltak, hogy a Zsolnay-negyed m21 galériájában 30 fok körüli hőmérsékleten “izzasztják” a festményeket. Cikkeinkben (ITT és ITT) több szakértő is megerősítette, hogy Munkácsy amúgy is romló állagú képeire káros hatással lehet az extrém magas hőmérséklet, a 20-23 fok lenne ideális számukra. Bár a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) vezetőségének első nyilatkozatai arról szóltak, hogy nem probléma a magas hőmérséklet a képek biztonsága és épsége szempontjából, elég gyorsan mobil klímákat állítottak üzembe a kiállítótermekben, először négyet, aztán nyolcat, végül információink szerint már tizenhatot. Szemtanúk szerint akkor a galéria úgy nézett ki, mintha egy mobilklíma-kiállítást dobtak volna fel néhány festménnyel.

Még múlt héten kérdeztünk rá a ZSÖK-nél arra, hogyan áll az új klímaberendezés beígért beszerzése. Válaszukban azt írták: már múlt szerdán megérkezett az m21 új klímaberendezése, amit csütörtökön üzembe is helyeztek. A hőmérséklettel kapcsolatos akut probléma ugyanakkor már korábban megszűnt, köszönhetően a mobil klímáknak, amelyek megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosítottak az új klímarendszer megérkezéséig – áll a válaszukban.

A ZSÖK vezetés szerint a hőmérséklet 22-23 °C, a páratartalom 48-50% körül alakult az elmúlt napokban. 

A ZSÖK folyamatos kapcsolatban állt a festmények tulajdonosával, Pákh Imrével, aki az adatok alapján biztonságban érezte a képeket és a kiállítás folyamatos működtetése mellett döntött, köszönhetően a ZSÖK vezetőség gyors reakciójának és problémamegoldásának” – írta a ZSÖK-vezetőség.

ZSÖK-vezetőség ZSÖK-vezetőséget ilyen szépen még nem dícsért meg. Ez különösen annak fényében megmosolyogtató, hogy először az intézmény mindhárom vezetője azt nyilatkozta a Szabad Pécsnek, hogy a magas hőmérséklet nem probléma a képek szempontjából.

Emlékeztetőül: első közleményében a ZSÖK-vezetőség elég homályosan fogalmazott annak kapcsán, hogy pontosan mikor is romlott el a klíma a galériában. Később többek közt a vendégkönyvbe beírt látogatói vélemények alapján megírtuk: gyakorlatilag folyamatosan gond volt a klímával a kiállítás májusi megnyitása óta. A problémákat augusztus második felére – nem sokkal cikksorozatunk megjelenése után – sikerült megoldani.

KategóriákMETÁL