Vári Attilának is maga felé hajlik a keze? Immáron nagyon is joggal merül fel a kérdés a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjével kapcsolatban. Vári ugyanis egyelőre még nem pécsi polgármester (persze talán nem is lesz), “csupán csak” kinevezettként a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, de egy szombaton napvilágot látott eset azt mutatja, hogy már ott sem süti le a szemét, ha haverokkal és üzlettársakkal kell szerződést kötnie az általa vezetett cégnek.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Ami persze önmagában is felvet problémákat, minimum erkölcsi problémákat, de ha egy területen éppen a jóbarátoknak van a világ legjobb szolgáltatása, amire nagy szüksége van a társaságnak és még szuper jó áron is lehet velük szerződni, akkor nyilván más lenne a helyzet.

Sajnos azonban nagyon is úgy tűnik, hogy a Népszava által szombaton bemutatott újabb eset sem ilyen üzletet takar. 

A cikk szerint ugyanis a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje az önkormányzati sportcég, a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. vezérigazgatójaként hat éve szerződik egy igen furcsának látszó céggel, egy különösnek is nevezhető feladatra.

Ez a cég az EKG Telemetrik Kft., ez pedig a honlapja. Amelyen nem túl sok információval szolgálnak magukról, noha egy honlapnak éppen ez lenne a dolga, a cég bemutatása. Látni például tengeri teknőst, és napelemeket is, illetve egy ígéretet/szlogent(?), hogy a cég a jövőt szolgálja, de az a honlapról nem derül ki, hogy mivel is foglalkoznak.

A “Rólunk” c. menüpont alatt magyar nyelvű szöveg nincs, helyette akad egy latin vakszöveg, ahogyan telefonszámot sem közöltek.

Mindezek alapján az ember úgy gondolná, hogy a kutya nem fog szerződést kötni a céggel, de a Vári Attila által vezetett PSN Zrt. mégiscsak látott fantáziát az EKG Telemetrikben.

A Fidesz pécsi polgármesterjelöltje, Vári Attila a városi önkormányzati sportcég, a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. vezérigazgatójaként 2013 óta szerződik le az EKG Telemetrikkel. A Népszava cikke szerint az évek során összesen mintegy 60 millió forint közpénzhez jutott az EKG Telemetrik Kft.

A PSN Zrt. látókörébe került titokzatos cégről a cégbírósági papírok igencsak érdekes információval szolgálnak. Mint azt lapunk is megírta ugyanis, Vári Attilának van egy közös cége a Fidesz baranyai erős emberének tartott, Bánki Erik testvérével – ez a Cardio Complex Kft.

A Vári Attila által vezetett és a résztulajdonában is álló Cardio Complexnek azonban van egy harmadik és negyedk tulajdonosa is. És éppen az egyikük, G. T. a tulajdonosa az EKG Telemetrik Kft.-nek.

A Népszava azt írja, hogy a PSN Zrt., 2013-tól kezdődően minden évben – tao-forrásból /azaz közpénzből/ finanszírozott – közbeszerzési pályázatot írt ki a kézilabda, a vízilabda és a labdarúgó szakosztályok különböző korosztályú tagjainak EKG-szűrésére, valamint az így nyert adatok digitális tárolására és automatikus elemzésére.

Erről tudomást szerzett a Társaság a Közérdekű Adatokért (TAKA) 2019 nevű, ügyvédekből álló szervezet is, ezért szerette volna kikérni a Vári Attila által vezetett PSN Zrt.-től, hogy mégis mit is jelent ez pontosan.

Váriék azonban a csokorban, más kérdésekkel együtt elküldött közérdekű adatigénylésért 5 millió forintot kértek a TAKA-tól (arra amúgy van lehetősége egy cégnak a törvény szerint, hogy a plusz munkát kifizettesse az adatigénylővel), ezért a pécsi ügyvédek  más nyilvános forrásokból dolgoztak.

Ennek során azt tudták meg, hogy ennek a rendszernek az a feladata, elviekben legalábbis, hogy segítsen megvédeni a fiatal sportolókat a hirtelen szívhaláltól.

Az EKG Telemetrik Kft. a PSN pályázatain 2013-ban 8, 2014-ben 5,1, 2015-ben 4,4, 2016-ban 17,5, 2017-ben 25 milliós megbízást kapott.

Fontos megjegyezni azt az “érdekességet”, hogy egy, a hazai közbeszerzéseket 2011-től bemutató hivatalos honlap szerint az EKG Telemetrik Kft. egyetlen más tendert sem nyert el, kizárólag Pécsett, a Vári Attila által vezetett cégtől kapott így megbízást.

Az egészen biztos viszont, és ezt a számlájukra kell írni, hogy a pályázatokban és az összegekben van következetesség (persze a rossz nyelvek azt mondanák, hogy ennyire azért nem voltak amatőrök, mármint ebben a pályázatosdiban), merthogy a pályázatokon kiosztott összeggel együtt a vizsgált sportolók száma is nőtt: 2015-ben ugyanis még csupán 88 embert „monitoroztak”, 2017-ben viszont már 674 sportoló adatait foglalták rendszerbe. 

A TAKA 2019 szerint a kft. minden évben igazolta is a feladatok elvégzését, és a megbízási díjat is megkaphatta, legalábbis a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő megrendelő cég, a PSN Zrt. elszámolt a pályázat kiírásához szükséges önrészt biztosító pcési önkormányzat, illetve a tao-támogatást folyósító szakszövetség felé.

Csakhogy a TAKA 2019 ügyvédei azt is állították a Népszavának, hogy sok-sok edzővel és sportolóval beszélgetettek, és az alapján olyan tömeges EKG-mérés, legalábbis 2018-ig, azaz öt éven keresztül érdemben biztosan nem történt, mint amiről a papírokban szó esik. 

Avagy ha mégis, akkor annak céljáról és eredményéről az edzők, a sportolók és a szülők sem tudnak, nem tudtak.

A PSN egyik, neve elhallgatását kérő edzője is azt mondta állítólag, hogy ha voltak is mérések – bár erről kevesen hallottak a szakosztályoknál –, adatokat például ő soha nem látott, ahogyan bármilyen, a fiatal sportolók életét óvó rendszerrel sem találkozott.

Az ügyben a lap kereste Vári Attilát, de hívásaikra nem reagált. Természetesen lapunk is ír a pécsi fideszes polgármesterjelölt sajtósainak hivatalos e-mail címére, hogy reagáljanak a hírre. Mégha eddig onnan választ nem is kaptunk eddig, pedig az elmúlt hetekben több ügyben is tettünk fel kérdéseket.

A Népszava egy másik cikkét is bemutatta lapunk a napokban, amelyben arról írtunk, hogy a Pécsen 1,1 milliós fizetést kapó sportvezető, volt olimpiai bajnok vízilabdázó Vári a vízilabda szövetség éppen csak kinevezett vezetőjeként a  Mohácsi Torna Egylettel szerződött le, ahol az elnök Bánki Erik testvére, Vári üzlettársa a Cardio Complexben, és amely megbízásnak köszönhetően is kaphatott talán egy havi 220 ezres megbízást Mohácson a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje.

KategóriákMETÁL