Három hónap és egy bírósági kereset kellett hozzá, de a 100%-os városi tulajdonban lévő Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. mégiscsak elmondta, hogyan költi az adófizetők pénzét. Mutatjuk.

Három hónap és egy bírósági kereset kellett hozzá, de a 100%-os városi tulajdonban lévő Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. mégiscsak elmondta, hogyan költi az adófizetők pénzét. Mutatjuk.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nemrég bemutattuk, hogy a városi cégek, milyen értékben kötöttek szerződéseket a helyi Fidesz-propaganda eminenseivel, és közben más érdekességeket is találtunk. Az egyelőre önkormányzati cégként is pártérdekből fröcsögő PécsMa és Pécsi Hírek kiadójával (is) kapcsolatos kérdésünkre végül egyetlen megkérdezett cég válaszát nem tudtuk korábbi cikkünkben bemutatni. Ugyanis a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PV) azt válaszolta, hogy véleményük szerint nem tartoznak a vonatkozó törvény hatálya alá.

Ezt a teljesen abszurd álláspontot egy olyan ügyintéző nevével fémjelzett levélből tudhattuk meg, aki korábban tízmilliókat kapott jogi tanácsadásért különböző városi cégektől. Korábbi cikkünkben, a Szabad Pécsnek jogi segítséget nyújtó Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgató, Ligeti Miklós is megszólalt: „Egészen egyszerűen felfoghatatlan, hogy miként állíthatja magáról a város vagyonának működtetésére létrehozott és teljes egészében Pécs tulajdonában lévő cég, hogy nem lát el közfeladatot. A valóság ennek éppen az ellenkezője, hiszen a közvagyon hasznosítására létrehozott, közvagyonból gazdálkodó vállalatról van szó, amelyik értelemszerűen köteles a kezelésében lévő, és a tevékenységére vonatkozó adatok kiadására”.

Ráadásul, az Vagyonhasznosító állításának pofátlanságát (és akkor nagyon enyhén fogalmaztunk) az is mutatja, hogy a cég a közbeszerzési ajánlatkérők listáján, mint klasszikus ajánlatkérő szerepel, akik közfeladatot látnak el. Tehát pont az ellenkezőjét állítják, mint amit a Szabad Pécsnek írt levelükben.

Éppen ezért, a Transparency International a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda segítségével nyújtott be keresetet Pécsi Vagyonhasznosító ellen. Nemrég pedig meg is kaptuk a Vagyonhasznosítótól a kért adatokat. „Sajnálatos, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító csak az adatok megismerése érdekében benyújtott kereset hatására józanodott ki annyira, hogy kiadja a nyilvánvalóan közérdekű adatokat, míg ha hamarabb a belátás útjára lép, megspórolhatta volna magának a perrel járó kellemetlenséget” – mondta Ligeti Miklós.

Mi találtunk?

A kérdés ugyanaz volt, mint a többi városi cég esetében. A könnyű teljesíthetőség érdekében ezt kértük: a 2017. január 1-től 2019. április 30-ig megkötött hirdetési, promóciós és médiamegjelenésre vonatkozó szerződések listáját a szolgáltatás tárgya, az ellenszolgáltatás összege, a szerződő partner elnevezése és a megkötés dátuma megjelölésével.

A Pécsi Kommunikációs Központ Kft. 2017-ben 14 millió Ft-ról, míg 2018-ben már csak 7,4 millió Ft-ról szóló szerződést kötött a céggel. De ezt is sikerült tovább csökkenteni, méghozzá 2,1 millió Ft-ra, bár tény hogy 2019-ben még nem tudunk egész évet értékelni.

A korábbi cikkünk tükrében, már az sem lehet nagy meglepetés, hogy a városi tulajdonú Irány Pécs Nkft. vezetőjének, Fodor Józsefnek privát érdekeltségei itt is jól szerepeltek. Azonban 2017-ben (10,9 millió Ft) és 2018-ban (12 millió Ft) nem csak a P1 Médiaügynökség Kft.-vel, hanem a P1 Promotion Bt.-vel is szerződött a vagyonhasznosító, 2017-ben 6 millió Ft, míg 2018-ban 12 millió Ft értékben. Ez összességében nettó 41 millió Ft mindössze két év alatt, azonban úgy tűnik, hogy egyelőre ez az együttműködés valamiért idén már nem él.

Fővárosi legendák

A korábbi kedvencek eltűnésével, takarékra állításával egy időben egy új szereplő jelent meg a placcon: a budapesti Legend Hungary Kft. Korábban több újság is cikkezett a vállalkozásról, ami viszonylag hirtelen futott be. „Honlap nélküli cég, kimagasló szaktudással” – írta a Népszava, amikor kiderült, hogy a kormány 2018 novembere és 2019 márciusa között 11,8 millió forintot fizetett a cégnek „társadalomismereti és kommunikációs tanácsadásért”. Ami azért is érdekes a lap szerint, mert a kft. – aminek 2016-ban és 2017-ben sem volt bevétele – tavaly decemberben jegyezte be tevékenységi körébe a „társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés” tevékenységet – egy hónappal azután, hogy erre a típusú munkára szerződést kötöttek a kormánnyal. A vállalkozás többségi tulajdonosa és ügyvezetője mellett azóta két másik személy is megjelent a cégben.

Természetesen kíváncsiak lettünk, hogy hogyan talált egymásra a Pécsi Vagyonhasznosító és a Legend Hungary, így lehetséges kapcsolódási pontokat kerestünk. Túl sokat nem találtunk, de az ügyvezető, úgy tűnik, egy zuglói fideszes képviselőnő férje. A képviselőnőnek a testvére pedig a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. egyik munkatársa, aki korábban mind a Biokom, mind a Pécsi Vagyonhasznosító sajtóreferenseként megjelent a Pécsi Hírek és a PécsMa.hu hasábjain. 

További érdekesség, hogy a testvérek neve korábban már felbukkant együtt a sajtóban éppen egy önkormányzati vagyonhasznosító cég kapcsán. Az Index 2014-ben arról írt, hogy a zuglói önkormányzati fideszes képviselő nővére hogyan került a kerületi vagyonkezelő felügyelő bizottságába. A cikk Várnai László, a Civilzuglóért Egyesület önkormányzati képviselő írására épül, aki már korábban is foglalkozott a család és a helyi vagyonkezelő cég érdekes viszonyával.

A Legend Hungary szerződésével kapcsolatban múlt héten ismét megkerestük a Pécsi Vagyonhasznosítót. Most, hogy már talán egyértelműen világos számukra is, hogy a vonatkozó törvény hatálya alá tartoznak, akár hamarabb és per kilátásba helyezése nélkül is elküldhetnék a kért adatokat.

A Szabad Pécs által kikért, a Pécsi Vagyonhasznosító médiaköltéseiről szóló adatokat tartalmazó pdf innen letölthető.

KategóriákMETÁL