BUDAPEST A korábbiaknál jóval határozottabb kiállásként értelmezhető a CEU megmaradása mellett Bódis József négy igenje. A Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Pécsi Tudományegyetem rektora csütörtökön, a Magyar Tudományos Akadémián tartott fórumon tette fel az ügyben a legfontosabb négy kérdést, és meg is válaszolta azokat. A fórum talán legizgalmasabb momentumára az Index.hu tudósításában bukkantunk.

A cikk a hirdetés után folytatódikA magyar közéletből az elmúlt évekből talán csak nagyon keresve találhatnánk olyan erős és fontos szimbolikus utalást, mint ami Bódis József orvosprofesszor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Pécsi Tudományegyetem rektora szájából hangzott el csütörtökön a CEU-ügyben, s egyértelműen a CEU megmaradása mellett. Bódis Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott fórumra időzítette megszólalását. Habár a Magyar Rektori Konferencia is megfogalmazott egy álláspontot az ügyben korábban, azt sokan különbözőképpen értékelték. Többek szerint ugyanis a rektorok nem voltak kellőképpen kemények és határozottak. Mindezt Bódisnak többen Pécsett (is) a fejére olvasták, mondván a pécsi egyetem rektoraként a konferencia állásfoglalására hivatkozott, de az nem elegendő. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a PTE Közgazdaságtudományi Karának már igencsak határozott állásfoglalása elég kemény volt, és a PTE-ről olyan infót is kaptunk, hogy ők fognak majd megszólalni az ügyben. És az is igaz, hogy a CEU rektora megköszönte Bódisnak már a korábbi kiállását is. Az Index.hu tudósítója pedig most egyenesen úgy fogalmazott, hogy Bódis ?ha lehet még tisztábban világította meg a CEU-ügy teljes abszurditását?.

A PTE rektora, elsősorban persze a MRK elnökeként ugyanis azt mondta, hogy ilyen esetekben érdemes a 2-es számrendszert segítségül hívni, és igen-nem válaszokat adni. A szülész-nőgyógyász professzor ugyanis négy kérdést tett fel, amelyekre mindegyikre igennel válaszolt. Ezzel rímelve kissé az ország és éppen a Köztársaság szempontjából rendkívüli jelentőségű 1989-es négyigenes népszavazásra, amit akkor az SZDSZ, az FKGP, az MSZDP mellett a Fidesz is támogatott.

 

Bódis József a fórumon a következőt mondta:

 

? Jó, hogy 25 évvel ezelőtt létrejött Magyarországon a CEU? Igen!

? Termelt értéket az elmúlt 25 évben a CEU? Igen!

? Akarjuk-e, hogy maradjon az egyetem Magyarországon? Igen!

? Akarjuk-e, hogy mindenki betartsa Magyarországon a törvényeket? Igen!

 

Bódis később hosszabban is értékelt. Szerinte már most nagyon sokat ártott a magyar felsőoktatás nemzetközi megítélésének a  CEU-ügy. Saját tapasztalata szerint a nemzetközi konferenciákon ez mindig mindig szóba került, és nekik, magyar tudósoknak nem volt könnyű jó válaszokat adniuk erre. Bódis szerint nagyon rossz, hogy ebben az ügyben már a magyarázat magyarázatánál tartunk.  A legfontosabb az lenne, hogy egyezzen meg a két fél, és ez a téma kerüljön le végre a napirendről. A CEU ügyének fontosságát még az sem jelentéktelenítheti el, hogy a magyar egyetemek jövőre sokmilliárdos forrásokat kapnak, amelyeket tudományos kutatásra fordíthatnak.

A fórumon Lovász László, az MTA elnöke is elég erős mondattal érzékeltette, mit is gondol a CEU ellehetetlenítéséről. Azt mondta: ?Persze ha Hosszú Katinkát kinyírjuk, akkor a magyar úszósport többi szereplője kétségtelenül versenyhelyzetbe kerül”.

KategóriákMETÁL