Ezzel már második eljárás zárult sikertelenül, azaz kb. megint egy évet csúszhat a pécsi katasztrófavédelem infrastrukturális fejlesztése.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem sikerült kivitelezőt találni a két részből álló pályázatban, így egyelőre elmarad az Engel János utcai létesítmény és az új parancsnokság építése.

“A beruházás célja két olyan épület kialakítása, amelyek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a pécsi katasztrófavédelmi kirendeltség és egy hivatásos tűzoltóság egyidejű működését teszik lehetővé. A projekt során az egyik laktanya a már meglévő mellett épül fel, a másik pedig zöldmezős beruházás keretében valósul meg” – derül ki a katasztrófavédelem weboldaláról. Azt is olvashatjuk, hogy 3 milliárd forint európai uniós támogatásból valósulna meg a fejlesztés, aminek a támogatási szerződését 2016-ban írták alá, a legfrissebb, publikusan elérhető változat szerint a projekt tervezett befejezési határideje 2021.12.31. Az évek során több minden változott, például az új laktanyát eredetileg egy másik helyrajzi számra tervezték, és a közbeszerzés konstrukcióján is módosítottak.

Másfél évvel ezelőtt, 2018 februárjában a pécsi közgyűlés egy Tüzér utcai 6800 négyzetméteres beépítetlen területet szavazott meg a katasztrófavédelemnek. A szerződés aláírása előtt, 2017 őszén nettó 164 millió forintra becsülték a terület forgalmi értékét. A Tüzér u. 30. Hrsz. 3685/39 terület, az Expo Center szomszédságában található, ahol korábban kiskertek voltak.

Forrás: mepar.hu

Az ingatlan ingyenes tulajdonbaadási szerződésében az is benne van: öt éven belül “használatbavételi engedélyezésre alkalmas megvalósítás” állapotába kell jutnia az új létesítménynek, különben az önkormányzat elállhat a szerződéstől, illetve a becsült forgalmi érték tükrében kötbért állapíthat meg.

Az első közbeszerzést éppen egy évvel ezelőtt 2018 nyarán írták ki és 2019 januárjában zárták le eredménytelenül. Az átdolgozott, 2019 áprilisi kiírásban már 2 részre bontotta terveit a katasztrófavédelem, azaz egymástól függetlenül is lehetett pályázni az Engel János utcai ingatlan felújítására és a Tüzér utcai új létesítmény kivitelezésére. Az április óta hatszor módosított közbeszerzést ma, a beadási határidő napján végül visszavonták.

Péntek délelőtt megkerestük a katasztrófavédelmet, hogy:

  • 1, Miért vonták vissza az ajánlati felhívást?
  • 2, Érkezett ajánlat valamelyik ajánlati részre? Ha igen, akkor mennyi?
  • 3, Újra kiírják a közbeszerzést? Ha igen, akkor változtatni fognak a műszaki tartalmon?

Ha válaszolnak a kérdéseinkre, akkor frissítjük a cikket.

Egyébként nem volt ez egy jó nap a tűzoltóságoknak: a hasonló európai uniós konstrukcióban tervezett kecskeméti tűzoltólaktanya ajánlati felhívását is visszavonta a katasztrófavédelem.

Frissítés (15.40) : Válaszolt a katasztrófavédelem a megkeresésünkre, amit változtatás nélkül közlünk.

“A KEHOP-1.6.0-15-2016-00013, „Tűzoltó laktanyák kialakítása – Pécs tűzoltóságok” elnevezésű uniós projekt kapcsán érkezett kérdéseire a következő választ adjuk.

Az Engel János utcai fejlesztéssel kapcsolatos korábbi közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, mivel az ajánlatokban szereplő árak meghaladták a rendelkezésre álló anyagi fedezetet.

A beruházással kapcsolatban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) uniós nyílt közbeszerzési eljárást kezdeményezett. Az eredeti ajánlati felhívás 2019. április 2-án jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában, április 3-án pedig a Közbeszerzési Értesítőben. Az eredeti ajánlattételi határidő 2019. május 7-e volt, amelyet a BM OKF az ajánlattevőktől érkezett kiegészítő tájékoztató kérések miatt többször módosított. A kiegészítő tájékoztató kérések nagy száma miatt a BM OKF a közbeszerzési eljárás visszavonásáról döntött. A visszavonásról az érdeklődő gazdasági szereplőket is tájékoztatta.

A kiegészítő tájékoztató kérések és azokra adott válaszok figyelembe vételével a BM OKF a műszaki tartalmat a továbbiakban egységesíti, átdolgozza, majd ezt követően új közbeszerzési eljárást ír ki.

Az építkezések elkezdésének időpontjáról, valamint a két tűzoltólaktanya kialakításának költségeiről a BM OKF a közbeszerzési eljárás sikeres lezárását követően tud pontos információval szolgálni.”

KategóriákMETÁL