Jogorvoslatot keres a párt a bodai atomtemető telephelykutatási engedélye ellen, csütörtökön tiltakozó flashmob is lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogy a Szabad Pécs tegnap elsőként megírta, a bodai atomtemető telephelykutatási engedélyt kapott az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH), ami ellen fellebbezésnek helye nincs. Azonban jogszabálysértésre hivatkozva pert lehet indítani az OAH ellen, amit a szerda délutáni sajtótájékoztatón elhangzottak alapján az LMP meg is tesz.

Keresztes László Lóránt, a párt parlamenti frakcióvezetője a szerda délutáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy valójában politikai döntés született. “Gyakorlatilag ez egy végleges határozat, ami azt vetíti elő, hogy itt fog megépülni az atomtemető” – mondta a politikus. Más helyszínt érdemben nem is vizsgáltak a szakemberek, de az LMP azt szeretné elérni, hogy alternatív telephelyeket is vegyen számításba a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft (RHK). A párt már korábban is jelezte, hogy törvénysértések voltak az eljárásban, hivatali visszaélés és környezetkárosítás előkészítésének gyanúja miatt feljelentést tettek a pécsi rendőrfőkapitányságon. Ez az ügy folyamatban van. “Nem csak törvénysértő, de politikai értelemben rendkívül cinikus ez az eljárás, hiszen 2015-ben Orbán Viktor a városban ígérte meg, hogy a pécsiek nélkül nem lesz az ügyben döntés, és éppen ezért nem is kell a kormány ellen tüntetni” – mondta Keresztes László Lóránt, aki Lázár János 2015-ös nyilatkozatát is felidézte. Keresztes szerint Páva Zsolt is akkor azt mondta, hogy nincs itt semmiféle atom-ügy, 2018-ig van egy folyamat, miután megkérdezik a pécsieket. “Hát ezt ugrották át nagyvonalúan a politikai döntéshozók” – tette hozzá az LMP frakcióvezetője.

A politikus szerint az OAH elleni perben azt szeretnék bebizonyítani, hogy az eljárás jogszabálysértést tartalmazott. A vélt jogszabálysértések mellett, azonban a politikai szálat hangsúlyozta KLL. Ugyanis a bodai közmeghallgatáson az OAH főigazgatója elmondta, hogy a tárgyalt “problémát”, azaz a társadalmi egyeztetés hiányát, már korábban jelezték a politikai döntéshozóknak, és ezt a figyelemfelhívást ismét meg fogják tenni.

Részlet a közmeghallgatás jegyzőkönyvéből | forrás: oah.hu

Keresztes most hivatalosan meg szeretné tudakolni, hogy mely szereplőkről beszélt az OAH főigazgatója, hiszen ez a kijelentés is azt bizonyítja, hogy politikai döntés született.

Kóbor József elmondta, hogy például Csehország 8 különböző, geológiailag nagyon eltérő helyszínben gondolkodnak. Magyarországon viszont folyamatosan és kizárólag Pécs vonzáskörzete és Boda merül fel helyszínként. Az illetékes önkormányzatok, régiók lakosságának hozzájárulása, bevonása nélkülözhetetlen egy ilyen projekt esetében. A politikus szerint ezért is abszurd, hogy egy tervezett atomtemetőhez közeli 150 ezres város nem illetékes ebben a témában. Más országokban alternatívákban is gondolkodnak, és ezeket folyamatosan egyeztetik a lakossággal.

Újságírói kérdésre Keresztes elmondta, hogy a baloldali pártoknak már korábban lett volna lehetőségük bizonyítani a zöld kérdésekben, de ezt elmulasztották. A Fidesz és ezzel együtt most már a ÖPE is pedig teljesen hiteltelenné vált.

A Szabad Pécs kérdésére Keresztes László Lóránt azt is elmondta, hogy nagyon szomorúnak tartja azt a tényt, hogy a nyolc baranyai parlamenti képviselőből egyedül ő vett részt az áprilisi közmeghallgatáson. De a legszomorúbb tény, hogy eleve az eljárás nem tekint partnernek egy csomó környező települést.

Az LMP holnap, azaz csütörtökön 19.30-kor figyelemfelkeltő akciót tart a Kossuth téren, és ismét minden pécsi lakost egy petíció aláírására buzdítanak.

Válaszolt a minisztérium

Csütörtökön felkerült a parlament oldalára Keresztes László Lóránt Orbán Viktorhoz címzett kérdésére az írásbeli válasz. Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára nem válaszolt érdemben mind a 12 feltett kérdésre, de azt tagadta, hogy végleges döntés született volna, felhívta a figyelmet, hogy továbbra is kutatások zajlanak. Az államtitkár azt is leírja, hogy közmeghallgatás, tájékoztatás folyamatosan zajlik az érintett településeken. Az LMP atomtörvény-módosítását pedig azért utasította el a parlament, mert az alaptörvény-ellenes volt. Ugyanakkor a válaszok között ezúttal sem találtunk arra utalást, hogy Orbán Viktor ígéretével ellentétben miért nincsenek a pécsiek bevonva a döntéshozatali folyamatba.

KategóriákMETÁL