Magyarul Orbánék nem engednek a negyvennyolcból, akkor lesz az érettségi, amikor szokott is, május elején, és amiről eddig is beszélt a kormány. Nincs itt kérem semmi látnivaló.

A cikk a hirdetés után folytatódikArról tegnap írtunk, Nem csak az érettségivel támadhatjuk a tetőzésre készülő járványt, de a szabályok lazításával is című cikkünkben, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár lesz az az ember, aki majd dönt az érettségi időpontjáról. És csempésztünk egy kis véleményt is a cikkbe, formailag elkülönítve az egyéb részektől, persze.

Így hangzott (e cikk szerzője sem/nem változtat a véleményén 24 órán belül):

Maruzsa szerepének hangoztatásával, elképesztő módon egyetlen emberre – s mivel oktatási miniszter nincs –, azon túl is “csupán” egy államtitkári rangú személyre tolják rá az érettségi időpontja kiválasztásának a terhét a jelenlegi helyzetben. Politikai kommunikációs szempontból mindenképpen. És pont ebből a szempontból ezt bravúrosnak is lehetne nevezni, ha nem lenne végtelenül szomorú is egyben. Hiszen ezzel megvan, hogy ki a(z egyszemélyi) felelős, kit lehet adott esetben szidni, és egyúttal azt is sugallják, hogy Magyarországon a felelős döntéseket szakmai érvek döntik el, politikailag pedig a hatalom még fontos, kiemelt ügyeket illetően sem egyetlen ember kezében összpontosul.

Gulyás tehát elmondta csütörtökön, hogy Maruzsa dönt, és ő pénteken már döntött is. És nincs is változás abban, amit eddig mondtak ORBÁNÉK.

Május 3-án, illetve a jövő hónap első heteiben várják a járvány tetőzését, az ország pedig megtartja május 4-étől az érettségi vizsgákat, jórészt írásbelikkel, maximum tízfős termekben.

A legtöbb szakmai szervezet szerette volna elhalasztatni az érettségit. Nem csak a járvány miatt egyébként, hanem azért is, mert a digitális oktatásra gyakorlatilag úgy tértek át az iskolák, hogy pénteken este tudták meg, hogy hétfőtől nem lesznek nyitva az intézmények, és elkezdhetik maguk kitaálni és megszervezni a gyakorlatban a digitális oktatást, aminek a bevezetére és a korrekt feltételeinek a megteremtésére a kormány évek óta, célzott pénzekkel és egy kiejlölt vezetővel képtelen volt. Mindezek után nincs időbeli halasztása az érettséginek. És a felelős címkét pedig egy politikus viseli, egy államtitkár.

Aki pedig azt mondta ma, hogy nem látja okát az érettségi halasztásának. A döntésről pedig azt, hogy nem politikai kérdés.

Szóval hivatalos: május 4-étől kezdődik idén az érettségi. /Ballagások nem lesznek. #hacsakonlinemegnemrendezik /

Azonban egy fontos részletet még nem említettünk, még ha az a tegnapi, idézett, érettségivel foglalkozó cikkünben szerepel is. Azt, hogy Gulyás Gergely azt is mondta, hogy Maruzsa a döntés előtt tárgyalhat a szakmai érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel. “Felhatalmazták arra” – fogalmazott Gulyás.

Ami azért önmagában is elég érdekes, ha csak ebbe, így, külön belegondolnak. Felhatalmaz a kormány egy államtitkárt (külön ágazati miniszter hiányában a legamagasabb rangú delegált szakpolitikust), hogy egy több szempontból rendkívüli helyzetben és azon belül is egy kiemelten fontos ügyben tárgyalhat a szakmával.

Maruzsa azonban döntött, és nem is sokat habozott: már ma délután meghozta, amit meg kellett.

A PDSZ mindenesetre tegnap még örült annak, hogy nem várt változás következik be a kormányzati és minisztériumi kommunikációban. Írtak is ezen felbúzdulva egy levelet Maruzsa Zoltán államtitkárnak. A végeredményt tekintve hiábavaló volt, persze, de tegnap még volt okuk reménykedni. Mi a cikk zárásaként idézzük levelüket, azzalk a megjegyzéssel, hogy a PDSZ-t megkérdeztük, “természetesen” velük nem tárgyalt az államtitkár. Persze, ezt, nyilván, mindenki kitalálta maga is.

Az államtitkár videókonferencián beszélgetett viszont 19 diákkal, akik közül 17 fő azt mondta, hogy akar érettségizni – “A diákok érettségizni akarnak!”.

És igaz, ami igaz, ők a főszereplők. Az meg már megint egy másik kérdés, hogy nem holmi egyszerű diákokat kérdezett meg az államtitkár, hanem az Országos Diáktanács tagjait. És ők mondták azt, amit mondtak.

Jöjjön végül mindezek után a PDSZ-levél.

“Tisztelt Államtitkár úr!

A PDSZ Országos Választmánya megnyugvással értesült az oktatásirányítás álláspontjának változásáról, miszerint hajlandó lenne egyrészt az érettségi tervezett időpontjának megfontolására, továbbá egyeztetések megkezdésére az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel. A PDSZ ezúton megerősíti 30 szakmai szervezettel közösen már korábban is megerősített elkötelezettségét egy szakmai egyeztetési folyamat mellett, ami minden félnek (diákok, hátrányosan érintett diákcsoportok, oktatási dolgozók és a kormányzati intézkedések szempontjából lényeges szempontok) kielégítő megoldásokat tudna hozni.

A PDSZ nem kívánja folyamatos nyomás alatt tartani a kormányzatot az érettségivel kapcsolatban – amennyiben kielégítő megoldás születhet az általunk felvetett problémákra, úgy természetesen felszólítjuk tagjainkat és támogatóinkat a folyamat támogatására.

A PDSZ szerint a jelen helyzetben – az egyeztetések során – a következő három feladatcsoport megoldására kell sort kerítenünk:

  1.  A veszélyeztetett diákcsoportok egészségügyileg kifogásolhatatlan és érdeksérelem nélküli vizsgáztatásának megoldása, különös tekintettel a következőkre:
    1. A krónikus beteg diákok, illetve a krónikus betegekkel egy háztartásban élő diákok biztonságának kérdése,
    2. A krónikus beteg diákok, illetve a krónikus betegekkel egy háztartásban élő diákok esélyegyenlőségének biztosítása a felsőoktatási felvételi eljárás során.
    3. A felnőttoktatásban érettségiző diákok egyenlő esélyeinek biztosítása.
  2.  A pedagógusok biztonságos munkavégzése a vizsgáztatás során,
  3. A szakmailag kifogásolhatatlan érettségi vizsga feltételeinek megteremtése, különös tekintettel a jogszabályban előírt lebonyolító személyi állományra, eljárásrendre és egyéb feltételekre.

A PDSZ meggyőződése, hogy a jelenleg nyilvánosan rendelkezésre álló adatok szerint a fenti három kritérium nem tud teljesülni egy május 4-én megkezdett érettségi vizsgáztatási körben, mivel a járvány terjedésének jellegéből fakad, hogy a járvány kellős közepén az érettségizőknek és a tanároknak, valamint hozzátartozóik számára biztonságos megoldás nincs. Mindazonáltal nyitottak vagyunk felvetéseik és szakmai indokaik meghallgatására és megfontolására egy szakmai egyeztetés keretei között. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is elkötelezett a széleskörű szakmai és érdekvédelmi egyeztetés iránt, ezért kérjük, hogy biztosítsák, hogy ilyen körben kerüljön sor a 2020. évi érettségi módjáról, illetve esetleges időpontjáról szóló közös szakmai döntéselőkészítésre. Ilyen értelemben szeretnénk különösen felhívni a figyelmet a többi oktatásban aktív szakszervezet meghívására is. 

Várjuk mielőbbi válaszát.

Üdvözlettel:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya”

KategóriákMETÁL