STOP az új magyar atomerőműnek, STOP a Pécs melletti atomtemetőnek, röviden így foglalható össze annak a szerda délutáni sajtótájékoztatónak a lényege, amit az LMP két korábbi társelnöke és egy harmadik poltikusa tartott Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Orbán Viktor 2015-ben itt Pécsett, a városházán tett egy világos ígéretet (a tervezett magyar atomtemetővel kapcsolatban), hogy 2018-ig lezajlik egy kutatási folyamat, és ezt követően a pécsieknek megadják a lehetőséget, hogy döntsenek az atomtemető ügyében. Hazudtak nekünk, becsaptak minket. Idén július közepén az atomtemető projekt, a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló kutatási projekt megkapta a végleges telephely engedélyt, ami azt jelenti konkrétan, hogy valahol itt, a város mellett meglesz ez a bizonyos atomtemető. Ezt a döntést tehét meghozták, nélkülünk, meghozták Pécs nélkül, hogy itt lesz valahol a város mellett az atomtemető” – fogalmazott szerdán sajtótájékoztatón Pécsett Keresztes László Lóránt, az LMP volt társelnöke, baranyai országgyűlési képviselő.

Keresztes László Lóránt mellett az LMP másik, az EP-választás kudarca után lemondott volt társelnöke, Demeter Márta, és a zöldpárt egy harmadik országgyűlési képviselője, Schmuck Erzsébet tartotta a sajtótájékoztatót.

Bejelentették, hogy az atomtemető ellen aláírásgyűjtésbe kezd az LMP, szeretnének 20 ezer aláírást összegyűjteni. Mindeközben folytatják Pécsett az LMP polgármesterjelöltje, Kóbor József, és 18 pécsi képviselőjelöltje részére szóló aláírásgyűjtést. Keresztes úgy vélte ezzel kapcsolatban, hogy valószínűleg még a héten le fogják tudni adni a szükséges számú, vagy akár annál jóval több támogató aláírást a Helyi Választási Bizottságnál.

Ennek érdekében hetente különböző akciókat fognak tartani, attól függetlenül is, hogy választási kampány van. Abban szeretnének élen járni, hogy tájékoztassák a pécsieket arról, hogy a közvetlen közelükben atomtemető épülne. Szerinte, ha ez jól sikerül, és ezért szeretnék a tiltakozó akciósorozatukat Budapestre is kiterjeszteni, a kormány meghátrálhat, mert a pécsiek ki fogják ezt kényszeríteni.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett, emberéleteket követelő oroszországi atombaleset utáni orosz kommunikáció a 33 évvel ezelőtti csernobili katasztrófa idején tapasztalt szovjet kommunikációt idézi, teljes titkolózás van, az információkat visszatartják, és ebben az ügyben nagyon fontos szerepe van a Roszatomnak, ami semmiképpen sem jelent jót Paks2-re nézve. Ami amúgy is vállalhatatlan projekt szerintük, és nem csak azért mert az alsó hangon 4000 milliárd forintosra becsült beruházás akár 10 000 milliárdosra is nőhet, nem számolva a majdani szükséges hatalmas költségeket. Az LMP ezért nem akar atomot, nem akarja Paks2-t, ehelyett zöldenergiát és országos ingatlankorszerűsítést akar. Paks2-t pénzügyi és erkölcsi megfontolások miatt is le kell állítani.

A Szabad Pécs kérdésére, hogy ennek mennyi realitása van ma Magyarországon, Keresztes László Lóránt azt mondta, hogy a magyar emberek ki tudják ezt kényszeríteni, de egy biztos, hogy már most is óriási károkat okoztak Paks2-vel, de minél később lesz leállítva, annál drágább árat fizetünk meg mindannyian.

Azt is megkérdeztük, hogy miképpen értékelik azt, hogy a helyi kormányhű és propagandamédia az LMP sajtóeseményeit kifejezetten kiemelten kezeli és követi,  beszámol az elmondottakról, főleg a többpárti ellenzéki szövetséghez és a Mindenki Pécsért Egyesülethez képest viszonyítva, és ahhoz a hangnemhez képest, amit az ellenzéki szövetséggel szemben folytatnak. Illetve, hogy ők is úgy látják-e, hogy ennek az az egyedüli oka, hogy a Fidesz által vezetett pártszövetség esetleges győzelmére valós veszélyt jelentő ellenzéki szövetséget gyengítsék. De sem Demeter Márta, sem Keresztes Lóránt ezt egyértelműen nem ismerte el, illetve nem mondott rá határozott igent vagy nemet, hanem arról kezdtek beszélni, hogy ők természetesen nem kivételeznek, minden sajtó orgánumnak elküldik a meghívót, és végzik a munkájukat, elmondják az üzeneteiket azoknak, akik elmennek a sajtóeseményeikre tudósítani.  

A sajtótájékoztatóról a Szabad Pécs a Facebook-oldalán élő videóban közvetített.

Néhány órával a sajtótájékoztatót követően az LMP több aktivistája villámcsődület-szerű akciót tartott, többen is gázmaszkban, vegyvédelmi ruhába öltözve járták a pécsi belvárost és szórólapokat osztogattak az álláspontjuk szerint már egyértelműen Pécs mellé tervezett atomtemetőről. Az ígéretek szerint akár hasonló akciókra is sor kerülhet majd Pécsett és akár Budapesten is a következő hetekben.

Fotó forrása: LMP Barany megye Facebook
KategóriákMETÁL