Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ismert az is, hogy Pécsett mindkét esélyes polgármesterjelölt nagyon kíváncsi a pécsiek véleményére. A nem túl rózsás helyzetben lévő Pécsi Harmadik Színház ezért írt levelet bérleteseinek, hogy ha gondolják, lobbizzanak értük.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz egyik legszomorúbb levelet olvastuk el nemrég, amit mostanában befújt a szél a postaládánkba. Még akkor is ezt kell írni, ha amúgy a levél mögötti szándék, erőfeszítés és ötlet nem fogja mindenkinek kinyitni a zsebében a bicskát, talán még elkeseríteni sem fog sokakat, sőt, nagyon is meglehet, hogy nem kevesen méltányolhatónak, sőt üdvözölhetőnek tartják majd. Egy olyan lobbinak, vagy kérésnek, vagy próbálkozásnak, minden szalmaszál után kapásnak, amellyel egy színházáért, embereiért, az ország egyik fontos kulturális műhelyének a fenntartásáért tenni kész vezető lépett egyet.

A valóban nagyszerű Pécsi Harmadik Színház alapítója és igazgatója, Vincze János ugyanis azzal fordult levelében a Harmadik bérleteseihez és a levelezőlistájuk más tagjaihoz, hogy amennyiben úgy gondolják, írjanak az emberek véleményére kíváncsi pécsi polgármesterjelölteknek (itt elsősorban Vári Attilára /Fidesz/ és Péterffy Attilára /Ellenzéki Szövetség, Mindenki Pécsért Egyesület/ kell gondolni). Mégpedig azt, hogy Pécs MJV költségvetéséből támogassák a Pécsi Harmadik Színházat.

Lapunkat olyanok is keresték e levél kapcsán, akik csak tájékoztatásul küldték meg azt részünkre, de olyan is, aki kifejezte, hogy bármennyire is szeretett a Harmadikba járni, ezért is volt bérletes, de felháborítónak tartja, hogy egy színház ilyen, politikai jellegű tartalamat oszt meg a publikummal. A leginkább persze az keserítette el, hogy Pécs idáig jutott, hogy a Harmadik vezetői úgy érezhetik, erre van szükség, erre is szükség elehet a túléléshez.

Másvalaki pedig azt mondta, ő megérti, hogy elkeseredésükben odáig jutottak, hogy ilyen “unortodox” módon próbálnak, amúgy érdemeik szerint valószínűleg megjáró városi támogatást kilobbiztatni, de a mód neki nem szimpatikus. Az pedig főleg nem, hogy a levélben ugyan utalnak arra, hogy más polgármesterjelölt is kérdezte a pécsieket, de nevesítve kizárólag egyvalaki, Vári Attila, a Fidesz polgármesterjelöltje van.

A Harmadikról ismert volt, hogy már nem kapnak a pécsi önkormányzattól támogatást, az pedig országos hírekben is megjelent, hogy a kulturális tao-t kivezette a kormány. Hogy majd helyette jöjjön valami sokkal jobb és nagyszerűbb. Ami majd talán nem lesz sem jobb, sem nagyszerűbb, de semmiképpen sem sietik el, és az is látszik már, hogy az új struktúrának nagyjából kik lehetnek majd a nyertesei. A lényeg ebből, hogy az aktuális helyzetből és a levélből is az tűnik ki, hogy szomorúság és kétségbeesés is szülte az ötletet.

A Szabad Pécs megkeresésére Vincze János, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója azt mondta, hogy tudomása szerint a Harmadik az egyetlen olyan kiemelt minősítéssel rendelkező színház, amelyet ilyen státuszú teátrumként a saját városának az önkormányzata egyáltalán nem támogat. Az is igaz persze, hogy Pécsett van egy nemzeti minősítésű színház is, a Pécsi Nemzeti Színház, de a közelmúltig a Harmadik is kapott a helyi önkormányzattól támogatást. Tavaly már nem kaptak pénzt, idén sem természetesen, de az azt megelőző években évi 20 millió forinttal támogatták őket. 2018-ra 34 milliót kaptak volna a kulturális tao-ból, ami ugye elmaradt, helyette tao kárpótlás érkezett, 14 millió. A minisztérium pályázatokon még 9 milliót adott a színháznak, de a veszteség gyors fejszámolással még így is 31 millió forint. Habár még vannak beadva pályázataik, és jelenleg is írnak egyet, amiktől mind-mind újabb forrást remélnek – hogy megkapják-e, és mennyit, az viszont majd csak később derül ki. Éppen az előzőek miatt nem is hirdették meg szokásosan az évad végén a jövő évad programját, most úgy tűnik, talán augusztus végére összeállhat annak konkrét terve, programja, amit azonnal ki is fognak akkor hirdetni.

Vincze János azt mondta, amikor látták a színházban, hogy a polgármesterjelöltek az emberek véleményét kérdezik, hogy min változtassanak Pécsett, és a mellettük továbbra is kitartó közönségből sokan rendszeresen megkérdezik, mivel tudnának nekik segíteni, e kettőt összehozták, és megírták a cikkünkben is olvasható levelet.

KategóriákJAZZ