Március 23-án van a határideje a Pécsi Harmadik Színház megmentésére indult akciónak. Ami nem csak a pénzről szól. Mert persze az is szükséges, de úgy tűnik, hogy létrejött egy csapat, színészekből, civilekből. És az elérni óhajtott 20 milliós összeg „elérhető” közelségbe került (a minimális kitűzött célt már elérte az akció), ha a hajrában tovább növekszik a summa, akkor a városszéli színház megmentéséért tett erőfeszítések első üteme sikerrel zárul.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Több szálon indult a pénzgyűjtés – mondta Vincze János, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója –, az első, januári segélykiáltásunk után spontán módon kezdődött az adományok gyűjtése, a néhány ezertől a százezeres nagyságrendű összegekig érkeztek be hozzánk. Fontos az is, hogy a szokásos évi önkormányzati támogatást nem negyedévente részletekben, hanem egy összegben utalták át a színház számlájára.”

Patartics Zorán építész is a színház mellé állt, civilkezdeményezésként, a vállalkozói réteg bevonásával is, új módon kezdett el dolgozni a színház megmentése érdekében, hosszabb távon előremutató metódussal egy mecénási kör kiépítését is felvetette, mint jövőbe mutató célt.

„Eközben a színház jelenlegi művészeit és a színházhoz kötődő régebbi darabokban játszó barátainkat is csapattá kovácsolta a szükség: Nagy Bandó András például a Jónás könyvét mondta el nálunk. A megemelkedett rezsiköltségek miatt a fűtést nem igazán tudjuk finanszírozni, a Csirkefejet is játszuk, mindig teltházzal…” – mondta a Pécsi Harmadik Színház igazgatója. (Kritikánk: ITT olvasható.)

A színészek flashmobokat rendeztek, nemrég videóklip készült a Színházmentő akcióban (a videó lejjebb megtekinthető), 36 színész, a színház barátai adták elő Tamás Évi dalát – sorolta tovább a Színházmentő akció részleteit Vincze János. Március 15-én kiemelt helyárral ment a Lenni vagy nem lenni című gálaest, amelyet Vári Éva és Bősze Ádám vezetett, a Pécsi Harmadik Színház régi és jelenlegi színészei léptek föl: Újvári Zoltán, Fillár István, Márton András… „Hatvan nevet nehéz felsorolni, de el tudnám mondani őket! Ennyien léptek fel, Bacskó Tünde és Tamás Éva voltak a főszervezők…

A színház tulajdonosa, Moravetz Levente elmondta, hogy latba vette a lobbierejét, s amit tudott, eddig is megtett a Pécsi Harmadik Színház anyagi ellehetetlenülése ellen.

Képek a Pécsi Harmadik Színház jótékonysági, adománygyűjtő gálaestjéről — Fotók: Komlós Attila

Koltai Róbert egy önálló esttel segít a Harmadik Színház akciójában, némelyik előadás kiemelt helyárral fut… A színészeik lemondtak a nekik járó tiszteletdíjról. „A honlapunkon és a Facebook-oldalon lehet követni a napi híreket, és azt, hogy hol tart az adakozás – tette hozzá a színház igazgatója –, miközben felgyorsultak az események, furcsa azt látnom, hogy most minden a pénznek van alárendelve… Néha úgy érzem magam, mint egy pénzügyminiszter. Közben meg olyanok történnek, hogy egy pécsváradi zenekar – Apaceller – akiket kétéve befogadtam, Pécsváradon tartottak egy koncertet, aminek a bevételét megkaptuk…

A pécsi írók is összefogtak és április 11-én, a Költészetnapon egy estet rendeznek a színházunkban, a bevételt nekünk adják…Ezek mind pozitív dolgok. Nagyon pozitívak. Már több mint 16,8 millió forintot gyűjtöttünk össze… Bizakodunk, keressük a lehetőségeket, rendszeresen figyel ránk a sajtó, tervezzük a jövőt, keressük az új megoldásokat. A tűzoltás – nem szerencsés név, de nevezzük így – bízom benne, hogy eredményes lesz. Annak kell lennie, itt nemcsak rólam van szó, hanem a színház dolgozóinak egzisztenciájáról. A színház létének hosszabb távú megoldásához azonban vissza kell intézményesülnie a Pécsi Harmadik Színháznak, az hogy az előző városvezetés eladta a színház Kft-jét, s magánszínházzá váltunk, az azzal járt, hogy nem jutottunk hozzá többé a kiemelt színházaknak járó támogatáshoz. Vissza kell intézményesülnünk, ehhez tovább kell majd tárgyalnunk, a várossal, a kormányzattal.” – mondta Vincze János.

KategóriákJAZZ