Átvette az építési vállalkozó a munkaterületet Pécs főterén, ezzel végre elindult a pécsi Széchenyi téren, a “dzsámi mögött” álló, hosszú ideje, immár tíz éve zárva tartó Régészeti Múzeum felújítása és fejlesztése. A munka megindulásáról hétfőn délután, a pécsi városvezetés számolt be sajtóközleményben.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs Megyei Jogú Város Önkormányzata fontos célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, szolgáltatásokat minél több ember megismerhesse, ezt is igyekeztek leszögezni a közleményben, már az elején.

Mint írták, és mint ismert is lehet az újságolvasók előtt, a pécsi turisztikai fejlesztési elképzelések megvalósításához Európai uniós forrást kapott segítségül Pécs önkormányzata. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belül a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést célzó felhívásra adott be pályázatot, még az előző városvezetés idején, hat éve a pécsi önkormányzat cége, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.. A múzeumfelújításra Pécs 2017 novemberében nyert el támogatást, a Széchenyi 2020 program keretében, ráadásul 100%-os támogatásintenzitás mellett. Magyarán az akkori terveknek és tervezett építési, átalakítási, beszerzési összegeknek a teljes összegét megkapta, a projekt összköltségvetése bruttó 1 milliárd 332 millió forint volt.

A Régészeti Múzeum “megpróbáltatásairól”, nemrég, EBBEN a cikkben írtunk, amikor már tudni lehetett, hogy hamarosan tényleg elindulhat az építkezés. A cikkben sok fontos részlet mellett arról is írtunk, hogy a múzeum újranyitása 2023 nyarán történhet meg.

A ma délutáni sajtóközleményben leírják, hogy a Széchenyi tér 12. szám alatt található ingatlan fejlesztése során az épületet teljes körűen felújítják, és a kiállítási tereket interaktívvá alakítják.

Az intézmény megközelítése változatlanul a Széchenyi téri főbejáraton keresztül lesz lehetséges. A kapualjból keleti irányba az épületbe belépve egy előtér található. Az előtérből a porta és az emeleti kiállítóterekhez vezető fő vendéglépcső nyílik, továbbá innen keleti irányba haladva alakítják ki a vendégek kiszolgálását célzó szociális helyiségeket (ruhatárt, a liftet, egy mozgáskorlátozottak számára kialakított illemhelyet, valamint férfi és női közösségi mosdókat, wc-ket).

A teljeskörű felújítással érintett zónában a nyugati épületszárny északi sarkán szociális helyiségeket (egy a vendégek részére kialakított férfi, valamint egy női illemhelyet, a dolgozók részére wc-mosdót, öltözőt, teakonyhát, ezeken felül az északkeleti sarokban a későbbiekben raktárként funkcionáló tereket) alakítanak ki.

Az állandó kiállítás, valamint a beléptetés az első emeleten kap helyet. A meglévő emeleti terek falbontásokkal, új falnyílások elhelyezésével úgy épülnek meg, hogy a kiállítóterek a vendégek számára jól körbejárhatóak legyenek. Az emeleti terek közül mindegyiket teljeskörűen felújítják. 

Az emeleten egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki. Az emeleti kiállítótér számos interaktív kiállítás elemet tartalmaz majd a Janus Pannonius Múzeum szakembereinek javaslata szerint.

Kerthelyiséges kávézó is nyílik

A meglévő külső kerti, földszintes raktárszárny helyén kávézó létesül, és az ehhez szükséges kiszolgálóhelyiségeket is átépítik. Ezen terek úgy lesznek kialakítva, hogy a külső kertből is közvetlenül elérhetőek legyenek, esetlegesen ezzel lehetővé téve a múzeum látogatási idején kívüli hasznosítást.

A kávézó kiszolgáló terei (akadálymentesített wc-mosdó, dolgozói szociális blokkok, raktár, előtér) kompletten valósulnak meg, beleértve a gépész-, illetve villamos szerelvényeket is, továbbá az új fal- és padlóburkolatokat. A fogyasztótérben a padló, a falburkolatok, a fűtés kivitelezése történik meg, azonban ezeket leszámítva a gépész-, valamint a villamos rendszernek csak a kiállásai készülnek el, melyet a későbbi bérlő tud majd saját enteriőrjéhez csatlakoztatni.

KategóriákJAZZ