Lauber, Várkői, Hullám, PMFC-stadion, jégpálya. Bár kilenc éve vezeti a pécsi sportcéget, a Fidesz polgármesterjelöltje alig tud komolyabb létesítményfejlesztést felmutatni. Ehhez képest kampányának egyik fő üzenete, hogy jelentős a lobbiereje.

A cikk a hirdetés után folytatódikA PSN Zrt. a pécsi sportlétesítmények kezelője, a cég vezetője pedig 2010 júniusa óta Vári Attila, a Fidesz jelenlegi polgármesterjelöltje. 

A PSN a kezelője a

  • A Lauber Dezső városi sportcsarnoknak
  • A Várkői Diáksport Központnak
  • A jégpályának
  • A Hullámfürdőnek
  • A PMFC-stadionnak (2015 óta)

Az 1976-ban, 43 évvel ezelőtt átadott városi sportcsarnokra, azaz a Lauberre az 1997-es női kosárlabda Eb óta nem költöttek komolyabb összeget. Legnagyobb jóindulattal is az mondható el a létesítményről, hogy bő húsz évvel ezelőtt megállt benne az idő. Míg a Pécsnél lényegesen kisebb városokban, például Kaposváron is új sportcsarnok épült, addig Pécsnek az jutott, hogy egy éve beígértek egy 800 milliós korszerűsítést (nem új csarnokot), ami a mai napig nem valósult meg. Információink szerint lesz némi felújítás valamikor a közeljövőben, de már csak nettó 500 millióról beszélnek, ami nagyjából az energetikai korszerűsítésre elég. Kaposváron egyébként a régi csarnokot is felújítják a vadonatúj építése mellett.

A 2019-ben átadott, 4000 néző befogadására alkalmas Kaposvár Aréna – Forrás: Wikipédia
Az 1976-ban átadott, utoljára 1997-ben bővített pécsi sportcsarnok

A szintén Váriék kezelésében lévő Várkői Diáksport Központ felkeresése is egy időutazással ér fel, csak ezúttal nem a kilencvenes, hanem a hatvanas évekbe lehet visszarepülni. A folyamatosan pusztuló, ipari műemlék fa lelátó padjaiból több helyen szögek állnak ki, tudom, mert nemrég az egyikbe beleültem. A bejáratnál lévő vécé állapota siralmas. A rozsdásodó kerítés, és a lehangoló, öreg, szürke épületek is szépen illeszkednek a sporttelep mögötti, romokban álló bőrgyári épület látványához. 

Szögek a Várkői lelátóján. Én is beleültem, nem volt kellemes

Pécs legnagyobb strandjára, a Hullámfürdőre 2014-ben költöttek 45 millió forintot, de ez csak arra volt elég, hogy az elöregedett medencéket felújítsák. A kritikán aluli pécsi strandhelyzeten ez persze semmit nem változtatott. Hiába ígérte meg Páva Zsolt és Orbán Viktor lassan fél évtizede az élményfürdőt. Az elmúlt években sokmillió forintot költöttek a Vári-vezette PSN által koordinált tervezésre és előkészítésre, de még azt sem tudják, hol kellene felépíteni. 

Vári Attila a Hullámban a Pécs TV Egy csipetnyi Pécs című műsorának Váriról szóló, mára legendássá vált epizódjában – Forrás: Pécs TV Youtube

2015-ben nem lehetett tovább halogatni a korszerűtlen és veszélyes technológiával működő jégpálya felújítását, 150 milliót költöttek rá, bár később hivatalosan is elismerték, hogy az új hűtési technika kevésbé hatékony, mint a régi. Régóta téma a városban egy fedett jégcsarnok megépítésének szükségessége, ahol akkor is lehet korcsolyázni, sportolni, amikor vízszintesen szakad az eső vagy a hó, és hosszabb szezont biztosít. A Szabad Pécs információi szerint nincs tervben ilyen projekt Pécsen, noha például Kaposváron vagy Debrecenben már régóta működik hasonló létesítmény, Szombathelyen pedig 2,2 milliárdból éppen építik.

A debreceni jégcsarnok

A PMFC-t 2015 óta a Vári Attila vezette PSN Zrt. működteti. A PMFC-stadionnál azoknak a stadionoknak a nagy része is korszerűbb volt, melyeket 2010 óta bontottak le országszerte azért, hogy helyükön sokmilliárdért újakat építsenek. Nem mintha azt gondolnánk, hogy normális, ami Magyarországon megy stadionépítésileg, de azért a helyi Fidesz és Vári valós lobbierejéről sokat elmond, hogy – noha a suttogó propaganda a választások előtt mindig beindul – hivatalosan eddig fel sem merült egy új stadion építése az ország ötödik legnagyobb városában. Miközben a 16 ezer lakosú Kisvárdára is varázsoltak 2,5 milliárdból egy kis “ékszerdobozt“. Az ellenzéki vezetésű Szegeden is elkészül rövidesen az új futballaréna, igaz, azt a püspökség – igen, a PÜSPÖKSÉG – építteti.

A 9,4 milliárdért épülő szegedi stadion látványterve – Forrás: Magyar Építők

Pécsen nemhogy új stadion nem lesz belátható időn belül, de jövő nyáron a Stadion utcai sporttelepet is bukják Váriék, hiszen az az egyetem kezelésébe kerül közel száz évre. 

Az egyetlen komolyabb fejlesztés, ami a Vári-érában, tehát az elmúlt kilenc évben elindult, a PMFC akadémiaépítése. Sokatmondó viszont, hogy a komolyabb futballhagyományokkal rendelkező városok és klubok közül a PMFC kapott erre legutoljára pénzt a magyar kormánytól. Az építésre a PSN által kiírt közbeszerzésen Benik Balázs cége, a B Built & Trade Kft. lett a befutó. Savanyú hab a rossz ízű tortán: Vári Attilának közös cége van a NER-kedvenc Benik Balázzsal kiváló kapcsolatot ápoló Bánki Erik testvérével, akivel a fideszes országgyűlési képviselő és sokak szerint Pécs valódi ura hosszú évekig közös céget vitt.

Mindezekre azért hívtuk fel a figyelmet, mert a fideszes önkormányzati kampány egyik meghatározó eleme, hogy Vári Attila befolyásos vagy annak tartott fideszes politikusokkal mutatkozik, akik olyan jelöltként beszélnek róla, akivel kiválóan együtt tudnak működni. Ez a politika óvatos (értsd: sumák) nyelvén azt jelenti, amit pécsi utcai társalgások során is hallani időnként, hogy jobb az Pécsnek, hogy ha Vári nyer, mint ha nem. Pedig a várost tíz éve, 2009 óta a Fidesz vezeti, nem az ellenzék. Ennek a fideszes városvezetésnek az embere volt az egyik legnagyobb önkormányzati cég élén 2010 óta Vári Attila is. Magyarán, ha a helyi Fidesznek és a “kiváló kapcsolatokkal és lobbierővel rendelkező” Várinak egy évtized alatt csak ennyit sikerült elérnie karöltve Pécsen, akkor a kampányígéretek ellenére semmi garancia sincs arra, hogy ezen a téren hosszú távon érdemi változást hoz, ha a friss pécsi lakos PSN-igazgatóból polgármester lesz. 

KategóriákMETÁL