Ezek nem csak általában a felsőoktatásban tanulók helyzetét javíthatnák, de például Pécsnek is segíthetnének megtartani az itt végzett diplomásokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legutóbbi ilyen témájú kutatás szerint a Momentum egy kicsivel már Fidesznél is népszerűbb a felsőoktatatásban tanulók között, míg a pár éve még vezető Jobbik a harmadik helyre esett vissza. Ezért sem lehet véletlen, hogy speciális utcafórumot szervezett Pécsre a Momentum, amin a párt országos vezetését Fekete-Győr András képviselte.

Fekete-Győr András a Szabad Pécs kérdésére elmondta, hogy öt pontra épülő kampányt indítottak, amik nem a felsőoktatásra hanem a felsőoktatásban tanulókra koncentrálnak. A lakhatási támogatás, a kamatmentes, jövedelemfüggő visszafizetésű diákhitel, a fizetett gyakornokság, az állami ösztöndíj és szociális tandíjmentesség az öt hívófogalom, azonban nem kész programmal rendelkeznek, hanem ezekre az ötletekre várják a hallgatók reakcióit. Ezekre vannak jó példák és jó gyakorlatok szerte Nyugat-Európában, ezeket kellene a magyar viszonyokra alkalmazni. A politikus szerint a programokra fedezet is lenne, de ehhez nem csökkenteni kellene a felsőoktatásra szánt költségvetési keretet, mint ahogy a jelenlegi kormány teszi, hanem például a honvédelem keretéből lehetne átcsoportosítani forrásokat.

Az eseményen Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért polgármesterjelöltje is részt vett, aki úgy látja, hogy a város és az egyetem vezetése között az együttműködés leginkább formális, ami mögött nincs valódi tartalom. A választási programjában egy teljes fejezetet és konkrét akciókat sorol fel a politikus, amik ezen változtathatnának. “A legfontosabb cél, hogy az egyetem és a város fejlesztési elképzeléseit masszívan össze kell hangolni. Ehhez városi fejlesztési tervekre is szükség van” – mondja az ellenzéki polgármesterjelölt. A közös fellépés a közbeszerzéseknél és a városi tulajdonban lévő közszolgáltatókkal való együttműködésben is lehet – ez pl. két olyan pont, ami tovább javíthat a kapcsolatokon. Pécset olyan turisztikai értelemben is vonzóvá lehetne tenni a politikus szerint, hogy az itt tanuló külföldi diákok szülei több napot is a városban töltsenek. Mindemellett Péterffy Attila azt mondta, elsődleges célja, hogy Pécs olyan város legyen, aminek megtartóereje van. Ez viszont partnerség nélkül nem fog menni. Például lakhatási támogatási programot is elindítanának, ami nem feltétlenül jelent közvetlen anyagi támogatást, hiszen pl. ösztöndíjprogramokkal is elő lehet ezt a célt segíteni.

KategóriákMETÁL