Hatvan százalékos feldolgozottság után elismerte vereségét Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció előválasztási miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere megnyerte az ellenzéki előválasztást. Ő lesz Orbán Viktor kihívója jövő tavasszal, és lehet Magyarország következő miniszterelnöke.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Hatvan százalékos feldolgozottságnál Márki-Zay Péteré volt a szavazatok 58 százaléka az ellenzéki előválasztáson. Dobrev Klára nem várt addig, ameddig még volt matematikai esélye, elismerte vereségét és gratulált ellenfelének.

Márki-Zay Péter akkor vált az miniszterelnök-jelölti előválasztás egyértelmű esélyesévé, amikor a múlt hét végén, a második forduló megkezdése előtt a javára visszalépett Karácsony Gergely, a Párbeszéd-MSZP-LMP előválasztási miniszterelnök-jelöltje, Budapest főpolgármestere. Ő egyértelműen arra biztatta híveit, hogy Márki-Zay Péterre adják voksukat. Azt is lehetett tudni az első forduló adataiból, hogy Budapesten Márki-Zaynak komoly esélye van a legtöbb kerületet megnyernie, és ez így is történt, csupán egy budapesti választókerületben győzött Dobrev Klára. De Márki-Zay Péter több vidéki megyében is megszerezte a többséget, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is rá voksoltak többen. 

Elolvadst tehát az ellenzéki előválasztás első fordulójában, öt jelölt közt 35 százalékos szavazataránnyal az élen végző Dobrev Klára elsősége – ő Karácsony Gergely 27, Márki-Zay Péter 20 százalékkal követte.

Márki-Zay fölényesnek (most 60% körülinek) tűnő győzelme valószínűleg annak köszönhető, hogy a szavazók elhitték, hogy Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye 2022 tavaszán legyőzni Orbán Viktort (OK, a választás nyilván az egyesült ellenzék és a Fidesz-KDNP szövetsége közt dől el).

Az előválasztás második fordulójában még többen, mintegy 30 ezerrel fővel többen, 660 ezren szavaztak a tegnap esti határidőig.

20.58 – Márki-Zay Péter Budapesten megtartott győzelmi beszédét felesége és hét gyermeke a helyszínen, élőben követi

Kétharmaddal fogjuk leváltani Orbán rendszerét, csak felfelé – fogalmazott beszéde végén Márki-Zay Péter, aki rengeteg embernek megköszönte a támogatást és a szavazatot, és azt is mondta, hogy Orbán Viktorékat elszámoltatják és részvételre épülő alkotmányozásra is készülnek, de tudják, hogy most kezdődik még a nagyon kemény kampány.

22.25 Nagyon meggyőző lett a vége

Az ellenzéki előválasztás végeredménye szerint Márki-Zay Péter 371 560 szavazatot, Dobrev Klára pedig 283 677 voksot szerzett.

22.30 Ja, ha nem mondtuk volna: Gyurcsány győzött

Be volt már készítve a Rogán-Habony-Orbán művek legújabb reklámfilmje, ami remélhetően azoknak is felnyitja a szemét, akik maguktól nem tudták az i-g-a-z-s-á-g-o-t, azt, hogy mi is történt itt valójában a mai napon, és ki nevet ma este, amikor hazamegy hozzá a felesége, ki nyert valójában és ki mozgatja a szálakat. Csak valószínűleg nem szabadna hagyni, hogy majd ő nevessen a végén is (2022 tavaszán? 2026 tavaszán? holnap?). Igen, róla van szó, Gyurcsány Ferencről, aki ma fényes győzelmet aratott, mert a baloldali (eddig csak statiszta) polgármestert megtette az ellenzék vezéralakjának. Megtörtént tehát a szerepcsere! Ahogy azt a Fidesz kommunikálja mostantól, a fideszes és nem fideszes adófizetők közös teherviselésének köszönhetően. Nézzék csak!

A videó és az abból készített fotó forrása: a Fidesz – Finanszírozás: magyar adófizetők

Kocsis Máté a közösségi oldalán reagált az előválasztás eredményére. „Életbe lép a Gyurcsány–Márki-Zay-paktum, a baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse” – fogalmazott a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Megjegyezzük: mi lenne most, ha pl. Dobrev Klára nyert volna, és nem Gyurcsány embere, mehetett volna a pocsékba a hirtelen művészfilmnek minősített (stratégiailag kiemelt jelentőségűvé (stb.) még nem tett) és a jövő héttől vetítendő fideszes fizetett politikai hirdetés propagandafilm, amit NEM az adófizetők pénzéből finanszíroztak (esküsznek rá legalábbis) az Elkúrtuk (hivatalosan: Elkxrtuk), na de így már meg lehet nézni és lesz is értelme, ráadásul lesznek helyek, ahol ingyen vetítik majd. Popcornt Pattogatott kukoricát azért mindenképpen vegyenek, ha beülnek rá.

22.59 – Péterffy Attila szerint itt az idő, hogy mindenki ismét egy irányba álljon

23.55 – Baranyában, ha csak egy hajszállal is, de Dobrev Klára nyert

Márki-Zay Péterre viszont online sokkal többen szavaztak nálunk is.

KategóriákMETÁL