A HVG.hu-n vasárnap cikk jelent meg, amely a Szabad Pécset is érinti. Az írás címében azt sugallja, hogy a Szabad Pécs értékesítése napirenden van és ezügyben már konkrét tárgyalást folytattunk Ungár Péterrel. A teljes cikk ITT olvasható.

A cikk a hirdetés után folytatódikAnnak ellenére is reagálni kívánunk a hírre, hogy a cikkben olvasható a nyilatkozatunk, ami pontos: a Szabad Pécs, illetve az azt kiadó-működtető cég, a Freedom Média NKft. eladása nincs napirenden. Amiatt döntöttünk közlemény kiadása mellett, mert a HVG-nek adott telefonos nyilatkozatunkból szerintünk egy fontos rész ? feltehetően terjedelmi okokból ? nem került a cikkbe. Éppen ezért az alábbiakat kívánjuk még az ügyben elmondani. (Megjegyzés: nyilatkozatunk szabadon idézhető, akár részleteiben is.)

 

Közlemény

A Szabad Pécs közéleti hírportál működtetését részben közösségi finanszírozásból, részben külsős megbízások teljesítéséből származó bevételekből finanszírozzuk. Reklámbevételeink nincsenek.

Nem tagadjuk, hogy a – még a legnagyobb független lapok életét is megkeserítő – kormány által torzított médiapiaci viszonyok miatt minden újabb hónap működése áldás, szerencse és kemény, állhatatos munka eredménye. A lap vezetése ezért folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel stabilizálni tudja legalább középtávon a működtetést, sőt azokat a lehetőségeket is, amelyekkel növekedni tud, és még nagyobb részt vállalni a független magyar vidéki nyilvánosság újjáépítésében. Utóbbi feladat meggyőződésünk szerint az ország érdekét szolgálja. Jelenleg ugyanis vidéken csupán nagyon kevés, valóban független újságíró, szerkesztőség és szakmai műhely igyekszik lehetőségei szerint a mindenkori helyi és országos hatalmat ellenőrizni. Ami pedig a  sajtó kiemelt feladata lenne.

A Szabad Pécs ? ahogyan azt korábban  jeleztük – még az ősszel, igazából hamarosan új közösségi finanszírozási kampányt indít. Konkrét tervünk van arra, hogyan lehet a legminimálisabb összegből egy kis, de jól működő, hatékony független médiahálózatot kialakítani az ország több városában.

Ezzel párhuzamosan keresünk minden olyan lehetőséget, amely nagyobb támogató/finanszírozók bevonását jelentheti akár csupán a Szabad Pécs, akár a már említett hálózat működtetésére.

Nem először mondjuk: mi független cégekkel, nagyvállalkozókkal, de akár politikához közel álló személyekkel is hajlandók vagyunk tárgyalni, politikai oldaltól függetlenül. Ahhoz azonban mindenképpen ragaszkodunk, hogy csupán olyan megállapodást kössünk, amely után a Szabad Pécs (és esetleges jövőbeni társlapjai) megőrizheti a függetlenségét, amely után továbbra is elsődleges maradhat, hogy a cikkeinket újságíró szakmai szempontok alapján írjuk.

 

Szabad Pécs szerkesztősége

KategóriákMETÁL