Feljelentést tett a rendőrségen szerdán ismeretlen tettes ellen az LMP pécsi képviselőjelöltje és leköszönő baranyai képviselője, Angyal Károly. Sajtótájékoztatón azt mondták LMP-s politikusok, hogy biztosak abban, hogy politikai okból szervezett akció állhat a plakátrongálások mögött.

A cikk a hirdetés után folytatódikVolt olyan plakátja az LMP-nek Pécsett, Fehérhegyen, amelyet néhány perccel a kihelyezése után már letéptek, tönkretettek. De olyan is, amelyet már többször kellett pótolniuk. Utóbbi plakát a pécsi belvárosban állt, a Széchenyi tér és az alagút között. Amely körzetben Kóbor József, az LMP pécsi polgármesterjelöltje, leköszönő városházi képviselője és megyei elnöke képviselőjelöltként is megméretteti magát.

Vagyis ott Kóbor József arcképe négyszer is szerepel. Azokról a városszerte 200 ponton kihelyezett plakátokról beszélünk ugyanis, amelyeket a párt a szabad plakátolás még meglévő lehetőségével élve, azaz külön városi engedélyeztetést nem igénylően helyezett ki Pécsett, s jellemzően kandelábereket fognak közre. Ezekre a négyoldalú, ideiglenes politikai hirdetési felületekre a körzet képviselőjelöltjének és a párt polgármesterjelöltjeinek a plakátjait ragasztják fel ugyanis.

Az LMP több politikusa is ott volt azon a szerda délutáni sajtótájékoztatón, ahol elmondták, hogy minden tizedik plakátjukat megrongálták, huszonegy helyszínen kint lévőt, emiatt feljelentést tesznek. És azt meg is tették a sajtótájékoztatót követően a gyárvárosi rendőrőrsön. Szerintük az alapesetben szabálysértésnek számító cselekményeket vagy egy részüket térfigyelő kamerák képeinek a felhasználásával lehetne bizonyítani. Persze, az majd csak később  derül ki, hogy azokat valóban fel lehet-e használni, és ha igen, mire mennek a felvételekkel.

A Szabad Pécs egyik kérdése az volt Angyal Károlyékhoz, hogy elképzelhetően tartják-e, hogy dühös választók különálló tetteiről van szó, akik mérgesek az LMP-re, azzal vádolva őket, hogy gátolni próbálták Pécsett az ellenzéki összefogást. Illetve, hogy meg tudnak-e nevezni valakiket, vagy valamely csoportot, akikre gyanakodnak? Angyal Károly erre azt felelte, hogy nyilvánvalóan nem lenne okos dolog a részükről konkrétumokat mondani, hiszen nincs bizonyítékuk és csak vádaskodnának, a hatóság dolga kinyomozni, hogy kik követték el a plakátrongálást. Amire egyébként azt értik, amikor gyakorlatilag teljesen megsemmisül, vagy olyan mértékben megrongálódik, hogy pótolni, cserélni kell. Amikor úgymond csak összefirkálják a plakátokat, azt nem számolják ide, sok esetben az ilyen eseteken maguk is derülnek, persze munka az van vele, megpróbálják eltüntetni azokat a plakátok kicserélése nélkül.

Az LMP azért tesz feljelentést, mert ugyan más városokban is voltak rongálások, és Pécsett az EP-választás előtt is, de most érzékelhetően sokkal rosszabb a helyzet Pécsett, és a rongálások mértéke átütötte azt az ingerküszöböt, amit feljelentés nélkül hagyni lehetne.

KategóriákPOP