Újra gyakori vendég a róka Pécs lakott területein, olvasható az e címen, lapunknak is eljuttatott pécsi városházi sajtóközleményben. A városvezetés az elmúlt időszakban megszaporodott lakossági jelzések alapján írta azt, hogy néhány hete gyakrabban jelennek meg rókák Pécs lakott területein.

A cikk a hirdetés után folytatódikEz amúgy szerintük ismert, és évek óta visszatérő jelenség. A napokban például a Magaslati úton, a Tettye téren, a vasútállomás környékén, Gyükés, Donátus, Bálics és Patacs területén láttak rókákat, de a Köztársaság téren és a belvárosban is észleltek egy-egy példányt. Vagyis, és ezt már mi emeljük ki, például a Tettye és a Köztársaság tér esetében nagyobb, kedveltebb, a 2010-es EKF-program közcerületfejlesztési fejezeteként felújított játszóterek közelében is megjelentek rókák.

A városháza a dúvadakról azt írta, hogy kiváló az alkalmazkodóképességük, a városban is feltalálják magukat, és természetes élőhelyük visszaszorulása is lakott területekre űzi őket. A rókák vadállatok ugyan, de nem támadnak, inkább elkerülik az emberrel való találkozást. A rendszeres légi vakcinázásnak köszönhetően pedig Baranyában ma nem ismert a veszettség jelenléte a rókák körében, ám ezzel együtt érdemes nekünk is kerülni velük a kontaktust. Azt kérték, hogy semmiképpen ne simogassuk, vagy fogjuk meg vagy be az állatokat, ez utóbbi a szakemberek feladata. Sőt, kerüljük a halott állati test érintését is. Míg a veszettség az állat nyálával, harapás útján terjed, érintéssel olyan bőrbetegségek kerülhetnek át kutyára, esetleg emberre, mint a rühösség, de gombás fertőzések, vagy bolhásság is előfordulhat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az állampolgárok a közvetlen környezetük tisztán tartásával, a rókák számára lehetséges táplálékot jelentő „éléskamrák” felszámolásával, tudatosabb hulladékgyűjtéssel próbálhatják meg távol tartani lakókörnyezetüktől a ragadozókat.

Szükség esetén a Pécsi Közterület-felügyelet is ki tud helyezni élvefogó csapdákat, de kizárólag csak magánterületen (nyilvánvalóan ott a tulajdonos előzetes beleegyezésével). Ezt tehát lehetséges kérelmezni is, a felügyelet honlapján (pecsiktf.hu) található elérhetőségek valamelyikén, de csak azoknak, akik biztonságukat, háziállataikat vagy vagyontárgyaikat féltik az állatoktól, és nem tudják őket távol tartani kertjüktől, udvaruktól. Az így, élve befogott rókákat a közterület-felügyelet munkatársai lakott területen kívül engedik újra szabadon.

KategóriákPOP