Öngólt rúghatott egy kozármislenyi “civil”, lényegében fideszes egyesület azzal, hogy a hiányzó pénzt kérte számon egy “sajtótájékoztatón” Bíró Károly független polgármesteren. A “civilek” ránézésre  egy ideje már azon munkálkodnak, hogyan lehetne “végre” nem független, hanem kvázi fideszes polgármestere a Pécs melletti sikervárosnak, Kozármislenynek. A számok azonban makacs dolgok.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚn. sajtótájékoztatót tartott a kozármislenyi Porta Pannónia Egyesület a Pécs melletti kisvárosban, a szervezet önkormányzati választáson induló  több képviselőjelöltje társaságában. A Szabad Pécs nem kapott meghívót. Tekintve, hogy ismertek és nyilvánosak elérhetőségeink, és példák sora előzi ezt meg, ezt a döntést szándékosnak tekintjük.

A Porta Pannónia (így) a “fideszes” “sajtót” kürtölte tele azzal, hogy Kozármisleny gazdasági helyzetének átvilágítása a céljuk (DN/Bama, Pécsi Újság, Pécsma), ugyanis óriási a baj Mislenyben. Érzésre az jött le a szavaikból, hogy szinte csődben van a kisváros, de legalábbis mintha százmilliós összeg tűnt volna el nyomtalanul. Azt hangsúlyozták ugyanis a tájékoztatón, hogy a város általános tartaléka nem éri el a négyszázezer forintot. Még egyszer leírjuk, mert van jelentősége: a sajtótájékoztató a múlt pénteken volt.

A Porta Pannóniát fideszesek, Fidesz-közeli baranyai emberek alapították 2017 őszén, és vezetik azóta is a kozármislenyi civil egyesületet. Vagyis nem sokkal a tavalyi országgyűlési választások előtt pattant ki az egyesület alapításának szikrája valakinek a fejéből. A Porta Pannónia elnöke, Jarjabka Ákos Hoppál Péter pécsi Fidesz-elnök embereként is ismert a településen, Kozármislenyben ő volt a felelős a Fidesz jó kampányáért már 2018-ban is a tudomásunk szerint.

A most előadott aggódás és csinnadratta viszont nem érthető teljesen, legalábbis azután, amit megkeresésünkre Bíró Károly, Kozármisleny független polgármestere mondott lapunknak. Azt, ti., hogy idén júliusban (még egyszer leírjuk: idén júliusban) a fideszes többségű kozármislenyi képviselő-testület, az előre betervezett szabadságán lévő Bíró Károly polgármester és a Pénzügyi Bizottság elnökének távollétében egyhangúlag döntött egy, kizárólag a kozármislenyi önkormányzat saját forrásaiból indítandó, bruttó 186 millió forintos beruházásról – egyébként a helyi televízió jelenlétének mellőzésével.

Bíró Károly szerint ilyen előzmények után a részükről azt mondani, hogy üres a kassza, és hogy nincs tartalék, az “óriási pofátlanság”. Az ülés jegyzőkönyvének hitelesítője a helyi általános iskola fideszes jelölésű igazgatója, a képviselőtestületben is helyet foglaló Varga Éva volt. Ő személyesen is jelen volt a múlt pénteki sajtótájékoztatón.

Bíró elmondta kérdésünkre, hogy a legutóbbi, azaz a 2019. szeptemberi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve szerint Kozármisleny képviselői egyhangúlag módosították a költségvetési rendeletüket. Mindez szeptember 13-án, pénteken történt (erre egy hétre tartották a cikkünk tárgyát képező sajtótájékoztatót). A költségvetés módosítása következtében a mislenyi önkormányzat idei évi tervezhető költségvetési tartaléka emelkedett: plusz 127 millió forintra változott. A Pécs melletti kisváros önkormányzatának nincs hiánya, nincs kifizetetlen számlája, nincs hitele, egyetlen forint sem.

Bíró Károly szerint ezt a legfrissebb, az idei évre, azaz a választás évére vonatkozó helyi rendeletet lehet és érdemes összehasonlítani az ő polgármesteri érkezése előtti utolsó (tört)év, azaz 2014 költségvetési rendeletével, amelyben 31 millió forint volt az önkormányzat tartaléka.

A 2014 októberi polgármesteri átadás-átvételi jegyzőkönyv szerint akkor, 2014 októberében Kozármislenynek plusz 69 millió forintos banki egyenlege volt, de 88 millió forint bevétel kiesése (az elhíresült 100 milliós ügyvédi letét, amiből csak 12 milliót költöttek el, de a többit nem kapták vissza már).

Bíró Károly megkeresésünkre közölte: ők a Porta Pannonia Egyesülettel szemben nem aggódnak, mert rendelkeznek pénzügyi, költségvetési és önkormányzati szakértelemmel.

Szerinte ugyanis minden önkormányzati költségvetésnek kell számolnia tartalékkal. Ezen belül az általános tartalék az előre nem tervezhető kiadásokra és az elmaradó bevételek kompenzálására nyújt fedezetet. A céltartalék pedig egy olyan, előre meghatározott előirányzat, amely az év közbeni intézkedések fedezetéűl szolgál. Ennek célját és rendeltetését meghatározzák előre ugyan, azonban az összeg felhasználásának pontos helye a költségvetés elfogadásakor még nem ismert.

Bíró Károly magyarázata szerint az idei, a 2019-es év főbb bevételi tervei már teljesültek (adóbevételek), ezért bevétel kieséssel nem kell már számolniuk, és bár még csak ¾ évnél tartanakm, az idei évre tervezett főbb feladatok is teljesültek – így tehát az általános tartalék szintje lecsökkenthető. (Megj.: ha a rendelkezésre álló plusz forrásról egy képviselőtestület úgy rendelkezik, hogy annak nagy részét céltartalékba, és nem általános tartalékba helyezi, azzal éppen a polgármester lehetőségeit szűkíti. – B. A.)

A polgármester hangsúlyozta, hogy nagyon fontos számviteli szabály, hogy a tartalék nagyságából és összetételéből semmilyen, a gazdálkodásra és fizetőképességre vonatkozó következtetés nem vonható le. Az önkormányzat működésére kizárólag a költségvetési fegyelem betartása és a vagyon változása alapján lehet következtetéseket levonni. A költségvetési fegyelem Bíró szerint példaértékű Kozármislenyben, a vagyon folyamatosan nőtt ebben az ötéves ciklusban.

Megdöbbentőnek nevezte ugyanakkor Bíró Károly azt, hogy akik nyilatkoztak a városról, szerinte ilyen módon és mértékben lejáratják magukat, hiszen képviselőként megszavazták a város költségvetéseit, azok legutóbbi módosításait és az összes pénzügyi beszámolóját – vagyis minden csakis az ő jóváhagyásukkal és döntéseik által történt.

Azt is elmondta, hogy a kozármislenyi önkormányzat most hatályos költségvetése szerint az ez évi tartalékok összege 127 millió forint, a szeptemberi bankszámla egyenlege pedig +115 millió forint.

Sőt, Kozármisleny vagyona az eltelt 5 évben folyamatosan nőtt. Bíró szerint “szét lehet nézni a településen, hogy mennyi beruházás történt”.

„Nincs kifizetetlen, vagy sorban álló számlája az önkormányzatnak, sem tartozása, sem banki hitele. Minden kötelező feladat finanszírozva van és a jövő évi beruházásra is 73 millió Ft-os tartalékot képeztek már ebben az évben!” – közölte Bíró Károly.

A Porta Pannónia Egyesület egyik jelöltje, aki maga mislenyi képviselő volt az elmúlt öt évben, Pohl Imre, a sajtótájékoztatón azt sorolta, hogy milyen bevételei voltak a településnek 2014-2019. közt: mintegy egymilliárd forint. Szerinte ezzel szemben az önkormányzat általános tartaléka “a friss adatok szerint” mintegy 380 ezer forint, míg a céltartaléka mintegy  124 millió forint. Azt is hangsúloyzta, hogy az általános tartalékot és a céltartalékot nem lehet összemosni. A céltartalékra ugyanis kötelezettségeket vállaltak már, azaz az a pénz tulajdonképpen nincs meg, igazán szabadon azzal már nem rendelkeznek.

Pohl Imre azt is elmondta a beszámolók szerint a sajtótájékoztatón, hogy az önkormányzatnak az elmúlt 5 évben 1 milliárd forint bevételei voltak. Ez viszont Bíró szerint óriási számítási hiba, avagy felkészületlenségre vall, hiszen Kozármislenynek évente legalább 1,4 milliárd forintos bevétele, az öt év alatt pedig több, mint 8 milliárdos bevétele volt.

Disclaimer

A Szabad Pécs kiáll a sajtó függetlensége és pártatlansága mellett. Kiáll amellett a szakmai alapvetés mellett is, hogy egy cikkben minden szereplőt meg kell szólaltatni, illetve biztosítani számukra a megszólalás lehetőségét. Fenti cikkünk elkészítéséhez viszont a Porta Pannónia Egyesületet nem kerestük. A sajtótájékoztatójukra nem kaptunk meghívást, ahol feltehettük volna a kérdéseinket, de a szerintünk legfontosabb állításaikat cikkünk ennek ellenére is tartalmazza. Amennyiben kapunk reakciót cikkünkre, közölni fogjuk. A Szabad Pécs a másik felet szólaltatta meg, és reagáltatta az elhangzottakra, amit – mivel sajtótájékoztató volt – nem voltak kötelesek megtenni azok, akik a sajtótájékoztatón részt vettek, de elviekben nem is lett volna tilos ezt megtenniük.

KategóriákMETÁL