Ma sem maradnak azonban ellenzéki megmozdulás nélkül: este hattól tartják meg az Ellenzéki buborék ? Pécs 2. elnevezésű demonstrációt.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmi több lesz, mint egy villám csődület és más lesz mint egy tüntetés: a nagy közös témáinkról szeretnének a szervezők beszélhgetni. A helyszín a pécsi 48-as tér, az időpont: este hat óra. A Facebook-esemény EZEN A LINKEN érhető el.

A Szabad Pécs nem hivatalos, de biztos forrásból értesült arról, hogy a következő nagy pécsi tüntetés május 6-án, vasárnap, azaz anyák napján lesz, este hatkor, a Széchenyi téren.

 

Addig az Ellenzéki buborék című esemény lesz, amiből még egészen izgalmas dolog is kikerekedhet. Miért? Az az esemény leírásából kiderül:

 

?Elkezdünk beszélgetni dolgokról. Úgy, ahogy azt a rendszerváltás idején az állampolgároknak kellett volna.

Beszélünk, figyelünk, gondolkodunk, reagálunk. Voltak/vannak erre már előzmények, de van mit bepótolni. Szeretnénk eredményekre jutni, és szeretnénk ezekkel az ellenzéknek irányt adni.

Akkor hasznos, ha jössz, ha kész vagy vitatkozni, vagy mások vitájával azonosulni. Kérdések mentén indulunk el, és válaszokat keresünk. Remélhetőleg kipukkasztgatjuk buborékainkat.

Rengeteg kérdés összegyűlt eddig, amik segítenek ebben. Például:

? Létezik átlagos választó, akinek a jellemzői sosem írnak le egyetlen konkrét választót sem helyesen, mert a konkrétumokat csak párbeszédekben ismerhetjük meg? – Miért nincs lakossági kereslet pártoktól függetlenül rendszeres, független civil fórumokra, ahol beszámolnak munkájukról és jövőbeni terveikről a képviselők? – Miért nem állunk ki egymásért konkrét, civil ügyekben a helyi közösségekben? – Várhatjuk-e, hogy a helyi sajtó rendszeresen beszámoljon a civil párbeszéd fórumainak eseményeiről? – Hogyan lehet békés és konstruktív a civil kontroll? – Mitől lehet érdekelt a mindenkori kormány és ellenzék az aktív párbeszédben, amikor nem birtokolják a helyi civil társadalmat, hanem megtisztelik, mert érdemes arra a helyi közösség? Nemcsak a politikai pártoknak kell legyen alulról építkező, vidéken is élő szervezete, hanem lehetnek vegyes politikai összetételű civil, helyi közösségek, akik pártszíntől függetlenül hasonló mérce alapján elvárják a párbeszédet. – Miként lehet számonkérni és fejleszteni, ha a helyi hivatalok nem működnek és nincs folyamat a hibák javítására, visszajelzésére (pl. felesleges sorbanállások, panaszkönyv nem létezik, lehetne ezekről új fórumokon megosztani tanulságokat)? – Miért nem lehetett kérdezni és párbeszédet folytatni az ellenzéki pártok fórumain, hanem állandó forgatókönyv, hogy országos politikai celebek járják körbe az országot egymással beszélgetve a helyi problémákra való érzékenység nélkül? – Miért demonstrálunk, ahelyett hogy közös sport-, kulturális, politikai és egyéb rendezvényeken (pl.Civil Fesztivál néven, Civil Est kávézókban, stb.) tematikus sátrak előtt és előadókkal ismernénk meg egymást és fejeznénk ki véleményünket, hogy építeni szeretnénk és nem lerombolni egymás munkáját önkéntes alapon? – Kik a fideszesek? – Mit gondolunk a pártokról? őszintén.

Gondold át őket, add hozzá a saját kérdéseidet! Ha tudsz, gyere el, ha nem tudsz, szervezz Te is beszélgetőkört a saját környezetedben!

Helyszín: találkozó a pécsi 48-as téren, és onnan átmegyünk a Balokányligetbe, megállva a Kodály Központnál egy rövid flashmob erejéig (a háttérsztori ismert)! Részletes program a hozzászólások között.

Kérések:

– hozz íróeszközt,

– ha tudsz, hozz buborékfújót,

– nem árthat a +1 réteg ruha sem, tekintve, hogy a szabad ég alatt leszünk.?

KategóriákMETÁL