Ki legyen Pécs polgármestere – kérdeztük több, mint három teljes napon át olvasóinktól. Mutatjuk a végeredményt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA választási szavazásra buzdító-beharangozó cikkünkben olyat állítottunk, amit ma is fenntartunk, hogy igaz: hogy egészen biztosan szavazhatnak (szavazhattak) a Szabad Pécsen Pécs MJV új polgármesterére.

Ez majdnem olyan vicces, mint Miseta Attila PTE-rektor Pécs Város-napi humorbombája, miszerint “Én már tudom, ki lesz Pécs új polgármestere. …. Attilának fogják hívni”.

De valóban, hiszen nálunk mind az öt még versenyben lévő pécsi polgármesterjelöltre szavazhattak olvasóink.

A párttámogatást nem élvező függetlenekre, Komáromi Istvánra (volt pécsi MSZP-s politikusra), Pap Andrásra (volt pécsi MDF-es országgyűlési képviselőre), Kóbor Józsefre (LMP jelöltje) is, illetve – mert Miseta Attilának igaza van – a két igazán esélyesre: Péterffy Attilára (Mindenki Pécsért Egyesület) és Vári Attilára (Fidesz-KDNP-ÖPE).

Ha kizárólag a Szabad Pécs hírportálon leadott szavazatokból indulnánk ki, akkor egyrészt Vári nem rúghatna labdába (nem a vízilabdával viccelünk, természetesen). Másrészt az alapján a “másik” Attilán kívül igazából senki más sem rúgna labdába. Merthogy nálunk toronymagasan a Mindenki Pécsért Egyesület független (de öt párt és két szervezet által is támogatott) pécsi polgármesterjelöltje, Péterffy Attila nyerte meg a szavazást. A Szabad Pécsen leadott voksok alapján egyértelműen Péterffy Attila lenne Pécs új polgármestere.

A hírportálunkon a szavazás lezárásáig érvényesen leadott 1520 szavazat 61%-a Péterffy Attilára ment, a második Kóbor József (29%), a harmadik Vári Attila (8%) lett, Komáromi és Pap 1-1%-ot ért el.

Végeredmény

A Szabad Pécs szavazása természetesen nem reprezentatív – semmilyen értelemben.

Azt sem állítjuk, hogy a Szabad Pécset nem olvassák sokan Fidesz-szavazók, hiszen ők is kíváncsiak arra, hogy mi történik valójában a városukban a fontos ügyekben. Sőt, a Fidesz több politikusa is “velünk van” (de most nem dicsekedünk el azzal, hogy kik, milyen “meglepetésemberek” vannak hírportálunk követői között).

Nyilvánvaló azonban, hogy a Fideszre vagy a fideszes jelöltre szavazni hajlandó olvasóink közül sokkal többen lehetnek arányaikat tekintve, akik a mi szavazásunkon nem vettek részt. (Igen, ez feltételezés)

És abban is ugyanilyen biztosak vagyunk, hogy a Kóbor Józsefre voksolók és a Péterffy Attilára voksolók is többen vannak arányukat tekintve, mint valójában lesznek majd. (Igen, ez is feltételezés lehet csak, de abból nagyon erős).

És ezen túl (feltételezés, szintén) az is biztosra vehető, hogy a Kóbor Józsefre szavazók nagyon, nagyon, (nagyon stb.) erősen felül vannak reprezentálva minálunk. Azonban egy ilyen szavazásnál egyértelmű, hogy egy (esetleg két) jelöltnél  megjelenhetnek azok a hívek, aktivisták, akik “megtolják” a jelöltjüket. Itt most nálunk leginkább Kóbornál látszott ez meg. Nyilvánvaló, hogy az LMP-s aktivisták és szimpatizánsok, Kóbort akár az LMP-től függetlenül is kedvelők aktívak voltak (amit nagyon köszönünk).

Mindenesetre, ha a nálunk elért arányokból akár csak egy nagyon óvatos becslésre is lehetne vállalkozni (persze valójában nem lehet), akkor azt mondanánk, hogy Kóbor József  előtt most két /új/ lehetőség is lenne:

  1. lemondani az erősebb ellenzéki jelölt javára
  2. megszerezni a jóval gyengébb Vári A. helyett a Fidesz-KDNP-ÖPE külső támogatását.

A szavazatokat mindenkinek köszönjük.

Technikai információ: a szavazást végül nem az előre eltervezetten, szerdán 19.00-kor, hanem 23.59-kor zártuk csak le.

KategóriákPOP