A napokban számolt be az LMP-s Hadházy Ákos arról, hogy 1,2 milliárd forintnyi állami támogatást kapott egy olyan alapítvány, amely kuratóriumában ott ül Lázár János felesége. Ugyanazt a feladatot, amit az alapítvány ennyi pénzből elvégez, egy pécsi szervezet a töredékéért csinálja.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Magyar Narancs írta meg, hogy az EU-s forrást egy koraszülötteket és azok szüleit segítő mentorhálózat kialakítására kapta a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány, a támogatási szerződést idén nyáron írták alá. 

A LMP-s politikus ki is kérte a projekt megvalósíthatósági tanulmányát, amelyből azt a következtetést vonta le, hogy Lázárnéék programja ugyan jó célt szolgálna, de több ponton is túlárazott, és végül pont arra jut majd a legkevesebb pénz, amellyel igazából segíthetnék a koraszülötteket és azok szüleit: a kicsivel több mint 1,2 milliárdos projekt során a Korábban Érkeztem Alapítványnál szakértői díjakra, tanulmányok és kutatások elkészítésére, megrendelésre, marketingköltségekre 507 millió forintot szánnak, eszközbeszerzésre, beruházásokra és felújításokra 124 milliót, az alapítvány működtetésére, vagyis arra, hogy a pályázatban bemutatott célt meg tudják valósítani, 489,9 millió forint áll majd rendelkezésre.

Ugyanez, csak sokkal kevesebbért

A Korábban Érkeztem Alapítvánnyal azonos célokra kapott 600 millió forintot a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány, amely a dél-dunántúli régióban, szintén három megyére kiterjedő mentorprogramot alakítanak majd ki és működtetnek. Ez az alapítvány már 1995 óta működik, 2004-től a dél-dunántúli régióban ők végzik a koraszülöttek és a beteg újszülöttek mentését, eddig több mint hétezer babának segítettek. Munkatársaik többsége a Pécsi Gyermekklinika Újszülött Osztályán dolgozik főállásban. Tavaly az összegyűlt adományokból vásároltak egy csúcskategóriás ultrahangot, és a 600 milliós pályázatukban is van több, a koraszülöttek gondozásához szükséges eszközbeszerzés, egyebek közt újabb ultrahangokat és légzésfigyelőket is vesznek majd.

A Hadházy által kikért megvalósíthatósági tanulmányukból és a részletes költségvetésből kiderül, hogy több, látszólag a két alapítványi projektnél egymást fedő tételre sokkal kevesebb összeggel számolt a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány, mint a Korábban Érkeztem.

Ami az egyik leglényegesebb, hogy nem kalkuláltak az ingatlanbérléssel, hiszen ők egészségügyi intézményekben tervezik a program jelentős részét, egyebek közt kismamaszobák kialakítását is vállalták a 600 millió forintból. A módszertani tanulmány elkészítésénél is jelentős különbségek vannak a két alapítvány között, a pécsiek erre 8 millió forintot terveztek, ezzel szemben a korábban Érkeztem Alapítvány 50 milliót – az elkészítés során 50 ezer forintos óradíjjal – szánna erre. Utóbbi 50 millió forintra árazta be a jogi tanácsadást, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítványnál nincs is ilyen költség, ami pedig a leglényegesebb különbség: a Korában Érkeztem Alapítvány a mentorok juttatásaira 60 millió forintot tervezett be az 1,2 milliárd forint pályázati forrásból, ugyanez a tétel a 600 millió forintból gazdálkodó pécsieknél már 155 millió forint.

Hadházy Ákos szerint a pécsi alapítvány szakmailag felkészültebb, amelyet mutat az is, hogy a mentorhálózat kialakítására és a koraszülöttek segítésére feleannyi pályázati forrásból több pénzt fognak fordítani, mint a Korábban Érkeztem Alapítvány. Az LMP társelnöke felvetette, nem érti, miért kell három ugyanolyan programba egyenként belekalkulálni azokat a költségeket, amelyekkel elvileg ugyanazokat az elméleti és módszertani kutatásokat végzik el, bár ez már nem az alapítványok, hanem a pályázatokat kiíró Emberi Erőforrások Minisztériumának felelőssége – számolt be a portál.

 

KategóriákPOP