Több mint egy éves csúszásban van a Balassa Kollégium felújítása, eddig ez a Pécsi Tudományegyetem legzűrösebb beruházása a Modern Városok Program keretében.

A cikk a hirdetés után folytatódikFebruárban számoltunk be arról, hogy hónapokkal a tervezett befejezési határidő után vonultak le a vállalkozók a Balassa Kollégium területéről – a projekt befejezése nélkül. Nem ez volt az első cikk a Szabad Pécsen a témában, hiszen a közbeszerzés nyertesének nyilvánosságra kerülésekor, azaz már 2017 októberében is írtunk a furcsa körülményekről. Rendkívül alacsony ajánlattal egy alig néhány hónappal korábban alapított, egyetlen alkalmazottal rendelkező cég került ki győztesen. Nem mellesleg az ügyvezető egy akkor mindössze 27 éves és kambodzsai születésű személy volt. Az Angkor-Bau Kft. a pályázat elnyeréséhez szükséges referenciákat alvállalkozók segítségével mutatta be.

Mivel februárban szűkszavú választ kaptunk kérdéseinkre az egyetemtől, és szemmel láthatóan nem sok minden történt a kollégiummal a cikk megjelenése óta, így nemrég ismét megkerestük az illetékeseket.

Kérdéseinkre az Egyetem elmondta, hogy végig a jogszabályokban meghatározott módon jártak el. A 2017 októberében megkötött szerződést a befejezési határidő tekintetében egyszer módosították, amit a felmerült pótmunkák miatt a vállalkozó kezdeményezett. Már ez a módosítás is némileg meglepetésként érte az egyetemet, hiszen még 2018 júliusában is úgy tűnt, hogy időben elkészül a beruházás. A teljesítés ekkor már 75 % felett járt, a vállalkozó ígérete szerint csak hetek voltak már hátra a munkálatokból. Információink szerint ebben az időszakban a Közbeszerzési Hatóság is lefolytatott egy vizsgálatot és mindent rendben talált. Ugyanakkor egy – a munkálatokra közvetlenül rálátó – forrásunk szerint a minőségbeli problémák már ekkor is szembetűnőek voltak, erről korábbi cikkünkben is írtunk. Július végétől pedig a vállalkozó azt állította, hogy már csak 4-6 hét van hátra. Az ezt követő hetekben pedig a munkálatok vége mindig 4-6 hét távolságban volt, mígnem 2018 októberében egyszer csak szinte teljesen megakadtak a folyamatok. Ezután már az egyeztetés is nehézkes lett, a kivitelező nem reagált az egyetem megkereséseire. Sőt, a szerződést a kivitelező fel is mondta. A vállalkozás képviselője pedig februárban azt nyilatkozta a Szabad Pécsnek, hogy pótmunkák miatt követelései vannak az egyetem felé.

Látják a végét

Az egyetem álláspontja szerint a műszaki ellenőrzések mindvégig rendben lezajlottak, a hetente zajló megbeszéléseken sem volt látszólag semmi gond. Miután a fővállalkozó felmondta a szerződést, az egyetem ismét tartott egy nagy átfogó ellenőrzést, mely a teljesítés tekintetében az előrehaladásnak megfelelő volt, azonban tételes hibalistát tárt fel, melyet vállalkozó aláírásával elismert, a munkálatok azonban nem készültek el.

A vállalkozó levonulása után az Egyetem független szakértővel elkészíttetett egy a beruházás befejezésére vonatkozó műszaki költségbecslést, amely alapján az eredeti nettó 532 millió forint előreláthatólag nettó 650 millió fölé fog kúszni. Az új közbeszerzést augusztus végén kiírták, októberig kell jelezniük a lehetséges ajánlattevőknek az érdeklődésüket, az egyetem pedig 5 hónapot adna a kivitelezésre.

Vannak még kérdések

Próbáltunk annak is utánajárni, hogy az Angkor-Bau ilyen kirívóan alacsony árral mégis hogyan nyerhette meg az eredeti közbeszerzést. Főleg annak tükrében érdekes ez, hogy nem sokkal a Balassa kollégium felújításra kiírt pályázat előtt a Damjanich kollégium felújítására is pályáztak, de azt elbukták.

A Damjanich kollégium felújítására 8 ajánlat érkezett, a komlói Gerle Kft. nyerte meg és az a beruházás majdnem időben, jelentős költségnövekedés nélkül el is készült.

A Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztések beszerzési eljárásaiban nem csak az egyetem vett és vesz részt, hiszen még a Miniszterelnökségen belül működő Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály folyamatba építetten ellenőrzi az uniós támogatásból megvalósuló közbeszerzési eljárások szabályosságát. is ráláthat a folyamatokra, az egyes fázisokban beszámolási kötelezettség is van, így jogszabályi keretek is adottak egy-egy eljárásban a kiírások és a szerződéskötések, valamint a teljesítések szabályosságának ellenőrzésére, ajánlások, kifogások megfogalmazására. Ez az a főosztály, amivel kapcsolatban több aggály is felmerült, hiszen a tevékenységének egy részét a tárca kiszervezte külső tanácsadó cégeknek, részben valószínűleg a túlterheltségre hivatkozva. Ezt az utóbbi gyakorlatot azóta már felfüggesztették.

Angkor örök

A felújítás eredeti nyertese, az Angkor-Bau, úgy tűnik egyáltalán nem jött ki rosszul az egészből. Bár azóta a vállalkozás nem jelent meg nyertesként a közbeszerzési értesítőben, 2018-ban mégiscsak egész jó évet zárt. A 2017 márciusában alapított cégnél az első üzleti évében máris több mint 137 millió forint volt az értékesítés nettó árbevétele – amelyből a Kbt. szabályai szerint ténylegesen nettó 26,79 millió előlegként a PTE Balassa kollégium lehetett. Az elfogadott pótmunkákkal együtt 2018-ban nettó 446,67 millió Ft-t fizetett ki az egyetem. Szóval a tavalyi év még a 2017-esnél is jobban sikerült, hiszen 2018-ban már 1,87 milliárd forint fölé kúszott a nettó árbevétel. A céges dolgokban azért történt némi változás: már egy másik külföldi név szerepel ügyvezetőként a papírokon. Az Angkor-Bau nevében a PTE-vel szerződést kötő személy azóta újabb építőipari cég – aminek a tulajdonosa egy Seychell-szigeteki vállalkozás – ügyvezetője lett. Ami továbbra is ugyanúgy maradt, és az új cégre is igaz: kézbesítési megbízottként ugyanaz a személy van megnevezve, Tatai Béla.

KategóriákMETÁL