Pécsett, mint megírtuk, már hétfőn is lekapcsolták a díszkivilágítást Pécs főterén, és így volt ez tegnap is, amikor az alábbi videókat készítettük. A második számunkra is meglepetést jelentett.

A cikk a hirdetés után folytatódikMa este hét órakor kapcsolták le (ígérték legalábbis) a karácsonyi díszkivilágítást több magyar nagyvárosban is, ekként tiltakozva az Orbán-kormány azon döntése ellen, hogy csökkentik a kis és közepes vállalkozások és az egyéni vállalkozók jövő évben megfizetendő helyi iparűzési adóját, megfelezve azt.

Nyilvánvalóan nem az adócsökkentés ellen tiltakoznak, hanem azért, mert úgy érzik, hogy ez valós segítséget nem jelent a cégeknek, de az így elvett összeg a nagyvárosokban komoly érvágást jelent az önkormányzatoknak. A 25 ezer fő feletti településeknek ugyanis nem ígértek automatikus kompenzációt, sőt igazából kompenzációt sem, nemhogy teljes megtérítést. Abból pedig, amit a kormánypárti politikusok az elmúlt napokban erről kommunikáltak, ma még jogosabbnak tűnik az ellenzéki vezetésű városok polgármestereinek aggodalma, mint a döntés bejelentésekor.

A Szabad Városok Szövetsége felhívása szerint ma este ezért tiltakozásul lekapcsolták több városban is a karácsonyi díszkivilágítást, Pécs is az aláírók, csatlkakozók közt volt. Sőt Péterffy Attila már hétfőn napközben jelezte, hogy Pécsett hétfőn és kedden is lekapcsolják a fényeket.

Amit tegnap este meg is néztünk, nem sokkal nyolc előtt és pontban nyolckor is videóztunk ezért a téren. A második videó szolgált is meglepetéssel. Mint kiderült, este nyolckor visszakapcsolták a világítást – nyilván azért, mert az már a kijárási tilalom kezdő időpontja. Kivéve persze holnap, szenteste, hisz akkorra, egyetlen napra a kabinet feloldotta ezt a korlátozást.

KategóriákMETÁL