Egy hónap van hátra az önkormányzati választásokig. Megnéztük, hogyan kommunikálnak a pártok, pártszövetségek és polgármesterjelöltjeik, miről szól a kampányuk helyben.

A cikk a hirdetés után folytatódikTúl sok váratlan fordulatot eddig nem tartogatott a pécsi önkormányzati választási kampány, csendben, kicsit talán unalmasan, a szokásos mederben folydogál. Egymás ekézése helyett a két esélyes polgármesterjelölt, Péterffy Attila és Vári Attila sokat vannak az utcán, emberekkel beszélgetnek, Facebook oldalaikon ezt szorgalmasan meg is örökíti stábjuk. A két jelölt posztjai viszont nagyon mást üzennek. 

Vári: mosolyoffenzíva és szlogenek

A fideszes polgármesterjelölt rengeteget mosolyog a közösségi oldalán lévő fotókon, melyek a “Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve” üzenetet közvetítik. Nem véletlen, hogy Péterffyvel ellentétben Várinak mindezidáig nincs részletes programja, hónapok óta szinte szó szerint ugyanazokat a közhelyszerű mondatokat ismételgeti a nagyszerű jövőről. Ha ugyanis tényleg valódi programot tenne le az asztalra – mint fő riválisa -, akkor abban a gondokról, problémákról, hiányosságokról és az eddigi városvezetés hibáiról is szólnia kellene, ami természetesen összeférhetetlen lenne az ellentmondásokat nem tűrő fideszes kommunikációval. Így számára egyetlen út maradt, magabiztosnak és nyugodtnak mutatni magát, valódi kérdésekre nem válaszolni, a kommunikációs stáb által kitalált szlogeneket hajtogatni, Fidesz-vezetők mellett reprezentálni. 

Mosoly 1
Mosoly 2
Mosoly 3
Mosoly 4 + Pintér Sándor belügyminiszter

Nyilvánvaló, hogy helyi kampányát a Fidesz nem a polgármesterjelölt valós és politikailag releváns képességeire építette fel, és nem is konkrét ígéretekre, vagy egy részletes programra, hanem arra, hogy Vári olimpiai bajnok, sportemberként legenda, a politikában új ember, aki a várost is sikeressé teheti. A Vári arcával összekötött “Pécs legyen a sikerváros!” és “Új szövetségben” szlogenek ugyanakkor elég egyértelműen a fideszes szavazóknak szólnak. Azt mondják: új lapot nyitunk, új emberrel, bízzatok bennünk, ha eddig nem is jött össze, most sikerülni fog, tartsatok ki. Egy a jelenlegi városvezetéssel és politikai kurzussal elégedetlen és kritikus szavazót ezzel a kommunikációval egészen biztosan nem tudnak meggyőzni vagy akár csak otthon tartani.

Ezzel párhuzamosan a Fidesz helyi szolgamédiája az utóbbi hetekben a kifulladó erdőégetős tematikát némileg háttérbe szorítva üzembiztosan és kiszámíthatóan gyurcsányozik és riogat a “bukottbaloldal” visszatérésével. (Soros és a migránsok el vannak téve dunsztos üvegben egy másik alkalomra a spájzban.)  Az EP-választás elég egyértelműen bebizonyította, hogy az ellenzéki oldalon általánossá vált a “mindegy, hogy ki, de valaki váltsa már le ezeket” alapállás, szóval ez a kommunikációs panel is a Fidesz-tábor ijesztgetését és aktivizálását szolgálhatja csak. Plusz próbálják kicsit szalámizni az ellenzéket az LMP és egyéb zavarórepülésre készülő szereplők reklámozásával, de ez inkább csak egy nem túl jelentős mellékága a hömpölygő propagandafolyamnak.

Péterffy: komolyság és elszántság

Péterffy Attila Facebook-oldalának fotói és posztjai kevésbé tűnnek egy profi stáb alkotásainak, kevesebb rajtuk a mosoly, amatőrebbek a beállítások, de egy ellenzéki jelöltnek ebben a politikai helyzetben pont erre van szüksége. Ezek a Váriénál komorabb és hétköznapibb fotós posztok azt akarják megmutatni, hogy Péterffy nem egy kitalált plakátfigura kincstári mosollyal, hanem egy elszánt ember, aki tisztában van a mindennapok problémáival és oda is figyel azokra.

Kocsmai beszélgetés, komoly arcok
Kertvárosi eszmecsere járókelőkkel
Szintén

Amíg Vári inkább csak az egyik eleme a Fidesz kampányának, Péterffy a központja az ellenzéki szövetségének. Itt vannak például ezek a csak őt és egy konkrét ígéretét vagy programjának egy elemét ábrázoló fotós Facebook-posztok, amelyek a program nélkül, ismétlődő általánosságokkal kampányoló, jövőbeni sikereket vizionáló Várival elég nehezen lennének elképzelhetők. 

Egyelőre nehéz megítélni, mennyit ártott Péterffynek az őt támadó erdőégetős kampány, az viszont biztosan komoly fegyvertény a részéről, hogy mindezidáig ő az egyetlen jelölt, aki részletes programot tett le az asztalra.

Kóbor: zöld és pécsi

Egyelőre Várihoz hasonlóan Kóbor József sem rukkolt elő konkrét programmal, de lesz neki, azt ígérte. Bár a helyi LMP-sek meglehetősen ellentmondásosan nyilatkoztak arról, miért indulnak külön, a lehetséges következmények eléggé egyértelműek, hiszen sokkal több kárt tudnak okozni ezzel az ellenzéki szövetségnek, mint a Fidesznek – rövid távon biztosan. Kampányuk zöldpártiságukra épül, nagyon nem bonyolítják túl az üzenetet, íme egy fizetett hirdetésük a Facebookról.

Pécsi és zöld

Kóbor József politikusi oldalán nem túl aktív, jelenleg (szeptember 9.) egy héttel ezelőtti a legfrissebb posztja. Arról, hogy azért kampányol, a másik Facebook-oldaláról értesültünk, ahol az alábbi fotót osztotta meg vasárnap.

A Mi Hazánk és a többiek: eddig csak ajánlást gyűjtöttek

A Mi Hazánk Mozgalom, valamint Komáromi István és Pap András utolsó pillanatban adták le a szükséges ajánlószelvényeket, így nyilván eddig nem volt idejük kampányolni.

Plakátháborúcska Meszestől patacsig

Bár még egy hónap vissza van a kampányból, nincs túlságosan megszórva a város választási plakátokkal. Az elmúlt napokban bejártuk a város főbb közlekedési útvonalait és azt tapasztaltuk, hogy bár egyre nő az óriásplakátok és a buszmegállókban elhelyezett, álló formátumú citylightok száma, komplett városrészek vannak, ahol alig találtunk politikai hirdetést. A város egészében a Fidesz plakátjaiból mintha több lenne, de nem sokkal több. A legtöbb plakátot a 6-os nyugati, patacsi szakaszán láttunk, vannak itt péterffys, váris, sőt, kóboros hirdetések is, de itt láttuk például az egyetlen képviselőjelöltes óriásplakátot, az Uránvárosban Nyőgéri Lajossal szemben induló Decsi István alpolgármesterét.

Uránvárosban egyébként alig vannak politikai hirdetések, és a városrész méreteihez képest Kertvárosban is keveset láttunk. A 6-os út városi szakaszán az Ápertől egészen a Búza térig csak 2-3 Vári Attillával találkoztunk, a legelső Péterffyt a Corso Hotel falán, mondjuk elég látványos helyen szpottoltuk. A szintén forgalmas Komlói úton mindig sok az óriásplakát választások előtt, most azonban itt csak két péterffys, egy váris és egy kóboros hirdetést tudtunk feljegyezni. A városból déli irányba kivezető főközlekedési út mentén nem láttunk egyetlen plakátot sem.

Gyorselemzés az óriásplakátokról

Vári-Fidesz: A Gulliver Liliputban jutott eszembe, amikor megláttam a Széchenyi tér fölé magasodó Vári Attilát, aki ugyan tényleg nagyon magas, de azért ez kicsit túlzás. A szlogent nagyobb betűkkel szedték, mint a jelölt nevét, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy mi a kampányuk központi eleme. A legkisebbek azonban a pártlogók, mintegy mellékesen oda vannak biggyesztve a jobb alsó sarokba, pedig a Fidesz nagyon is ott van Vári mögött hatalmas médiaapparátusával és pénzügyi hátországával.

Péterffy-ellenzéki szövetség: a jelölt van a központban, fehér háttér, piros-fehér-zöld színvilág, a legnagyobb betűkkel szedve a vezetéknév, méretes pártlogó, és a Fidesz “bűneinek” rövid, de velős lajstromával (csőd, elvándorlás, Páva) szembeállítva az alternatívák (fejlődés, jólét, Péterffy).

Kóbor-LMP: ha a vezetéknév méretén múlna a siker, akkor Kóbor József lenne a befutó. Zöld minden mennyiségben.

Fotók: Vári Attila, Péterffy Attila és Kóbor József Facebook-oldalai

KategóriákMETÁL