Drakula, azaz Vlad Tepes, a karóba húzó havasalföldi fejedelem pécsi pincéjének (vagy állítólagos pécsi pincéjének) feltárását és bemutatását is megígérte Péterffy Attila, amikor még csak polgármesterjelölt volt. A Szabad Pécs pont három hete rákérdezett arra, mi is a helyzet ezzel a tervvel. Választ külön nem kaptunk, de a múlt heti közgyűlésen kiderült, hol tart ez az ügy. A közgyűlés után írt tudósításunkban ígértük, hogy egyes témákat a tudósításon kívül, részletesebben mutatunk be. A Drakula-pince ügye is ilyen.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz őszi önkormányzati választást Pécsett több, mint négy hónapja nyerte meg fölényesen több ellenzéki párt és szervezet szövetsége, élén Péterffy Attila független polgármesterjelölttel, és lassan négy hónapja lesz, hogy ténylegesen is ők irányítják Pécset.

A Szabad Pécs éppen ezért a közelmúltban, napra pontosan ma éppen három hete néhány olyan polgármesteri ígéretre is rákérdezett, amelyek nem csak a részletes polgármesteri programban szerepeltek, hanem azt megelőzően a majdnem egy éve, 2019 március 15-én bejelentett úgynevezett Tavaszi hadjáratban is. Ez utóbbi 12 programpontot, polgármesterjelölti vállalást tartalmazott, általában egy-két konkrét ígéretet is említve, kiemelve, de egy-egy külön nagy téma köré csoportosítva.

A polgármesterjelölti vállalásokról korábban Péterffy Attila azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy ezek kiemelt, a lehető leggyorsabban megvalósítandó, de minimum olyan ígéretek, amelyek győzelmük esetén az első évben vagy megoldódnak, vagy olyan döntő lépések vagy előrelépések történnek 2020 őszéig, amelyek garantálhatják ezek későbbi megvalósítását.

Az egyik legtöbbet tárgyalt polgármesterjelölti vállalás Pécs turisztikai-idegenforgalmi fejlesztése volt. És nem csak amiatt elsősorban, mert Pécs már hosszú ideje, ciklusokon és különféle színezetű városvezetéseken át beszél arról, hogy a város egyik kitörési pontja egyrészt a kultúra, a kulturális ipar, másrészt a turizmus és az idegenforgalom, hanem éppen a már említett konkrétum. Ami ebben a vállalásban Drakula, azaz Vlad Tepes, más néven a karóba húzó havasalföldi vajda pécsi pincéjének (avagy állítólagos pécsi pincéjének) a feltárását és a bemutatását is jelentette.

Főszereplője miatt kétségtelenül ez volt a pécsi polgármester-jelölti vállalások egyik legtöbbet tárgyalt és leginkább vitatott pontja.

Egy tavaly nyári polgármesterjelölti interjúnkban is kérdeztünk a Drakula-pincére. Merthogy az is vita tárgya, hogy egyáltalán volt-e pécsi Drakula-pince vagy Drakula-ház, ha igen, hol volt, s egyáltalán mennyi időt töltött Pécsett a havasalföldi fejedelem, akiről Bram Stoker a világhírű rémregény vérszívó címszereplőjét mintázta. Péterffy Attila úgy felelt akkor, hogy a vállalás célja teljesen világos, az a pécsi turizmus fellendítése, amelynek egy eleme lehet a Drakula-pince. Drakula pécsi középkori házának vagy pincéjének a megtalálásával egy nagyon erős turisztikai célpontot kívánnnak fejleszteni Pécsett. A turizmus fejlesztése révén ugyanis egyértelműen lehet a helyi gazdaságot is fejleszteni. Azt is ígérte, hogy minden ilyen fontos döntést kizárólag szakmai alapon szabad meghozni. Merthogy szakmai alapokra kell (és már kellett volna régen) visszahelyezni a városi döntéseket.

„A Drakula-ház feltárása és bemutatása is így merült fel, a pontos részletek azonban nyilvánvalóan csak később derülnek ki” – mondta akkor Péterffy Attila. És hozzátette azt is, hogy Pécsett a már meglévő értékek fejlesztése legalább ennyire fontos, a turizmus fejlesztése az elsődleges cél tehát, a Drakula-ház vagy Drakula-pince tehát fontos, de csupán egy kisebb fejezet abban, amit szerinte a városban el kell érni az idegenforgalom fejlesztésében.

A Drakula-pince ügyében feltett kérdésünkre nem érkezett külön válasz a pécsi városházáról (türelmet kértek a kérdés megválaszolására), ugyanakkor a múlt keddi pécsi közgyűlésen, egy kapcsolódó döntés során – “a Pécs-Villány turisztikai térségét, annak fejlesztését és pozicionálását érintő pályázattal kapcsolatos feladatok átadásáról való döntés” – felmerült ez a téma is.

Azt kérdeztük egyébként, hogy van-e már előrelépés, történt-e akár már konkrét egyeztetés is a Drakula pincével kapcsolatban, akár általánosságban a turizmusról? Mikorra derülhet ki az, hogy a pince mint attrakció megvalósítható-e, milyen formában, mikortól, milyen és mennyi forrásból? Fel kell-e mérnie azt a városvezetésnek (és ki fogja, ha igen), hogy erre egyáltalán milyen fogadókészség lenne, van-e értelme ebbe befektetni? Kapcsolódhat-e hozzá más egyéb program, vagy önmagában egy “drakulás kiállítóhely” lenne az attrakció? Ezek egy részére kaptunk választ a múlt kedden.

Az előbb említett közgyűlési napirend ismertetésekor Péterffy Attila polgármester azt mondta, hogy a turizmus és idegenforgalom ügyét és az ezekkel kapcsolatos fejlesztéseket érintő döntéseket a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-től az újonnan, október 13-át követően a városházán belül létrehozott gazdaságfejlesztési főosztály veszi át.

A fideszes Barkóczi Csaba kérdezett rá a napirendi pont vitájában a Drakula-pincére. Merthogy a tárgyalt pályázatban Pécs csak 37,7 millió forintot kaphat turisztikai célokra, ami a fideszes képviselő szerint kevésnek tűnik Vlad Tepes pécsi pincéjének feltárására és a turisztikai attrakció kialakítására.

Péterffy Attila erre azt mondta, hogy valóban nem lesz elég ez a forrás erre, de nem is mondta senki, hogy ebből szeretnék megvalósítani, más forrásokat szeretnének keresni erre.

Megjegyezzük, nem meglepő módon érkezett ez a válasz,  a fideszes politikus sem gondolhatta komolyan, hogy egy ilyen szintű fejlesztésre elegendő lehet 38 millió forint. Összehasonlításképpen, a 2018-ban átadott, a kommunizmus áldozatainak is eméket állító Kovács Béla pécsi szülőházának a felújítása és modern bemutatóhellyé alakítása 50 millió forintba került. A Drakula-pince nyilvánvalóan ehhez képest is több nagyságrenddel nagyobb, alsó hangon is több száz milliós beruházás lehet, és nem csak a műemléki környezet, feltárás miatt, hanem mert ha ebbe belevágna Pécs, akkor csak úgy lenne értelme, hogy az egy akár külön, önmagában is turistákat Pécsre vonzó látványosság legyen.

Péterffy Attila a fideszes képviselőnek adott válaszát úgy fejezte be, hogy az új városvezetésnek most elsősorban a költségvetéssel kell foglalkoznia, a Drakula-pince ügye egy későbbi ügy lesz majd, ami csak azt követően következhet. A költségvetés helyzetéről, arról, hogy valójában hogy is keltkezett a fideszes vezetésről megörökölt 8,5 milliárdos hiány, és miért maradt meg ennyi a felvett 12,5 milliárdból éppen tegnap foglalkoztunk egy cikkünkben részletesen.

KategóriákMETÁL