Régóta hallani a Hungast és annak tulajdonosa, a siófoki György Tamás nevét a PMFC háza táján, de eddig cáfolta az üzletember a hivatalos kapcsolatot. Most viszont Hungast felirat került a felnőtt csapat mezére.

A cikk a hirdetés után folytatódikA PMFC felnőtt csapata jelenleg a harmadosztályban szerepel. A klub 2015-ben gazdálkodási problémái miatt elvesztette élvonalbeli licencét és a negyedosztályba sorolta az MLSZ. A feljutás hamar meglett, azóta azonban a harmadik vonalból nem sikerült a továbblépés. Magyarországon az első és a második liga profi, a harmadosztály már amatőr, ami többek között azt jelenti, hogy a játékosok csak költségtérítést kaphatnak, esetleg sportszervezőként vagy edzőként alkalmazzák és fizetik őket. A másodosztályban viszont már minden nem utánpótláskorú játékosnak kell, hogy legyen profi szerződése és gazdasági társaságnak kell működtetnie a klubot. A PMFC nyolc forduló után a tabella élén áll, és bár messze a bajnokság vége, a mezőnyt elnézve soha ekkora esélye nem volt a feljutásra, mint ebben a szezonban. Az NB II-ben viszont már egy komoly szponzor vagy tulajdonos pénzére is szükség lesz, bár beszéltünk olyan sportgazdasági szakemberrel, aki szerint egy másodosztályú klubot tao-pénzből is el lehet működtetni, ha ügyesen csinálják.

Adj vissza abból, amit kaptál!

A magyar profi futballban ugyan papíron vannak tulajdonosok, de a klubok mögött gyakorlatilag a magyar állam áll erős támaszként, itt egy cikk arról, hogy az Magyar Labdarúgó Szövetség optimista becslése szerint is még legalább tíz évet kell várni arra, hogy ez a helyzet érdemben változzon. A futballfinanszírozás száz százalékban politikai ügy ma Magyarországon, hiszen egyrészt piaci alapon senki sem tenné bele a pénzét egy állami támogatás nélkül még sokáig és kilátástalanul veszteséges vállalkozásba, másrészt a magyar foci Orbán Viktor személyes játszóterévé vált. Aki üzletemberként így vagy úgy beszállt eddig a magyar fociba, az más vállalkozásain keresztül nagyon jól él a magyar államból.

Hónapok óta halljuk különböző forrásokból, hogy György Tamás üzletember, a siófoki, jelenleg a másodosztályban szereplő labdarúgó klub tulajdonosa lesz a PMFC tulajdonosa is, ha a csapat feljut az NB II-be. Februárban megkerestük György Tamást azzal a kérdéssel, hogy tárgyalt-e bárkivel a PMFC-ről. Akkor az volt a válasz, hogy nem. Aztán pár hónap múlva, amikor újra felröppent a pletyka, megint megkerestük a Hungast komunikációs igazgatóján keresztül az üzletembert, de ugyanezt a választ kaptuk.

A Hungast a 2010-es kormányváltás után gyorsan a közétkeztetési piac nagyágyúja lett, ők szállítanak a legtöbb pécsi menzára is. A Hungastot és György Tamást számos újságcikk kötötte az elmúlt években Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőhöz, a párt baranyai erős emberéhez. Bánki Erik az akkor még nem fideszes propagandalap Origónak 2014-ben megerősítette, hogy személyesen ismeri György Tamást. György Tamás pedig azt írta a lapnak, hogy „Bánki Erikkel, mint a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagjával, valóban kapcsolatban állok a labdarúgásból kifolyólag”.

Nem lehet tulajdonos két helyen

Nemrég, jóval a harmadosztályú bajnokság rajtja után, megjelent György Tamás egyik cégének a Hungastnak a neve a PMFC felnőtt csapatának mezén. Ami azt jelenti, mezszponzori szerződést kötött a Hungast és a pécsi klub. Nem meglepő ez, hiszen a tavalyinál erősebb játékoskeretet fizetni kell valamiből, és az önkormányzat már egy éve nem ad pénzt a csapatnak.

Megkérdeztük György Tamást a Hungast csoport kommunikációs igazgatóján, Enyedi Tamáson keresztül, mit tartalmaz a szerződés, ez kizárólag mezszponzori kapcsolatot jelent-e, és azt is, hogy ha feljut a csapat a másodosztályba, megjelenik-e György Tamás vagy valamelyik üzleti érdekeltsége a PMFC mögött tulajdonosként.

A következő választ kaptuk: “a Felek közötti megállapodás értelmében az együttműködésük feltételeit nem hozzák nyilvánosságra. A jövőbeni lehetőségekről pedig nem tudunk még nyilatkozni.”

A jelenleg érvényes szabályok értelmében, mivel György Tamás a siófoki klubot működtető BFC Siófok Kft. tulajdonosa, nem lehetne a PMFC tulajdonosa is, ha a két csapat ugyanabban a ligában szerepel. Ha az egyik cége veszi meg a klubot, akkor ott meg kell vizsgálni, hogy ki a tényleges tulajdonos, és ha visszavezethető hozzá, akkor az problémás lehet az MLSZ szempontjából. Egy forrásunk viszont hozzátette ehhez, hogy “az MLSZ-ben bármi előfordulhat és annak az ellenkezője is”.

Így néz ki most a jogi helyzet

A játékosok játékjoga és az utánpótlás a PSN Zrt-nél vannak, ahogy a létesítmények használati joga is. Igaz, a Stadion utcai komplexum vagyonkezelői joga jövő nyártól, de legkésőbb a kovácstelepi futballakadémia elkészülte után az egyetemhez kerül majdnem kilencven évre. A PSN még 2017-ben létrehozta a PMFC – Labdarúgó Nkft-t, melynek az ügyvezetője Szűcs Zsolt, a PSN igazgatóhelyettese. Nem kizárt, hogy ezt a céget eleve azért hozta létre a PSN, hogy majd abba vigyék át később a labdarúgó csapat működtetéséhez kapcsolódó jogokat és az utánpótlást, ami nélkül nem éri meg felnőtt csapatba beruházni. Ennek megvásárlásával léphetne színre aztán az új tulajdonos. A jogok átadását szakértőink szerint legalább fél évvel korábban el kell kezdeni előkészíteni, ennek egyelőre nem találtuk nyomát.

Érdekes kérdés, hogy hol fog játszani a csapat a másodosztályban. Az NB II-es licenchez szükség van egy pályahasználati szerződésre, ha nincs saját stadion. Ha a jelenlegi stadion vagyonkezelői jogát 2020 nyarától évtizedekre megszerző pécsi egyetem hozzá is járulna a további használathoz, az uránvárosi komplexum akkor sem felel meg az Nb II-re vonatkozó feltételeknek. Ez alól persze kaphat felmentést a klub – mint ahogy kapott NB III-ban is -, de középtávon akkor is gondoskodni kell egy megfelelő létesítményről. Ez lehet akár a jelenlegi mislenyi, vagy a jövőbeni PVSK-stadion (valójában fedett lelátókról beszélünk), de azt sem tartjuk kizártnak – amit szintén beszélnek a PMFC környékén -, hogy “be van ígérve” az új stadion, ha sikerül a feljutás az Nb II-be. 

KategóriákMETÁL