Nem sokkal azt követően, hogy a PVSK Veolia férfi kosárlabdacsapata a bronzcsata két mérkőzése után Pécsett megszerezete a bajnoki bronzérmet, azt is el kellett dönteni az idén 100 éves klubnál, hogy a szép eredmény miatt megnyílt európai kupaszereplési lehetőséggel élni fognak. Fognak. A hírt kedden jelenették be.

A cikk a hirdetés után folytatódikAkinek kérdés az, hogy miért kérdés az egyáltalán, hogy egy sikeres hazai bajnoki szereplést követően egy sportklub elindul-e a szereplés miatt előtte megnyílt európai kupasorozatban, a válasz röviden: a pénz. Kicsit hosszabban: a pénz hiánya.

A nemzetközi porondon való megméretés ugyanis értelemszerűen költségekkel jár, hogy mást ne mondjuk, a csapat utaztatásának és elszállásolásának a költségeit. A Szabad Pécs információja az volt a nemzetközi indulást bejelentő keddi pécsi sajtótájékoztató előtt, hogy a PVSK-nál nagyjából 50 millió forintra teszik az indulás és a csoportkörökhöz való csatlakozás költségét. A PVSK Veolia a harmadik számú európai nemzetközi klubszintű kupasorozatban indulna, a FIBA Európa-kupában. Az Euroligát nem a FIBA szervezi, az ő “nagy” sorozatuk a FIBA Bajnokok Ligája.

Fotó forrása: PVSK

Pénz tehát kell, amit nyilvánvalóan elő kell majd teremteni. A másik, hogy a pécsi sportcsarnok, ahol a “Panthers” játszik, a PSN Zrt. által fenntartott Lauber Dezső Sportcsarnok, amely ugyan a Fidesz kommunikációja szerint egy országosan példaértékű nagy sportintézmény, de ettől még az elmúlt tíz évben túl sok fejlesztési forrást nem tudtak a sportcsarnok korszerűsítésére fordítani. Márpedig a nemeztközi férfi kosárlabda tornákon való szereplésnek megvannak a minimális infrastrukturális feltételei is, amelyet egyelőre minden téren, papíron a pécsi csarnok nem teljesít.

Éppen ezért is tartották talán a kosárlabda-ügyben a sajtótájékoztatót a Lauberben, és nem a PVSK-nál (a másik ötletünk ennél konteósabb), mindenesetre a helyszínre hivatkozva, mint a házigazda képviselője volt jelen a sajtótájékoztatón Vári Attila is, a PSN Zrt. vezérigazgatója.

Vári Attila mellett a PVSK részéről két vezető, illetve Páva Zsolt pécsi polgármester volt hivatalos résztvevője a sajtótájékoztatónak. Aki természetesen dícsérte a csapat teljesítményét, és szólt arról is, hogy nem is olyan nagyon rég még PVSK-szinekben játszott, illetve emlékszik rá, hogy milyen nemzetközi porondon szerepelni. Azt is megígérte, hogy igyekeznek majd mindent megtenni azért, hogy a Pécsre látogató csapatok jól érezzék magukat, és a PVSK minél tovább jusson.

A bejelentések és beszédek után, lapunk első kérdése éppen ezért az volt, hogy vajon miért nincs a nemzetközi indulásról való sajtótájékoztatón ott akár egy vagy két játékos, pláne miért nincs ott a szakvezető, Csirke Ferenc.

Erre nem a politikusok, hanem Czerpán István, a PVSK elnöke válaszolt, aki azt mondta, a későbbiekben, amikor már az európai sorsolásról és az átigazolásokról is többet tudnak, lesz egy újabb sajtótájékoztatójuk, és azon más lesz a névsor.

Ezt megelőzően Páva Zsolt pécsi polgármester – a kötelező gartulációk és udvariassági körök után – azt jelentette be, hogy a pécsi önkormányzat támogatni fogja a PVSK Veolia indulását, habár nem a teljes szükséges keretet biztosítva, de egy jelentős, és az évi szokásos önkormányzati klubtámogatáson felüli összeggel. A Pécsi Stop újságírójának kérdésére a polgármester azt mondta, 10-15 millió forintról lehet nagyjából szó, de a pontos összeg akkor derül ki, amikor a sorsolásról és az ellenfelekről többet tudnak majd, illetve arról is, meddig jut a csapat, és így, hogy pontosan mekkora összegre is lesz szükség.

A Szabad Pécs kérdésére Czerpán István, a PVSK elnöke azt mondta, hogy megfelel a valóságnak a Szabad Pécs által hallott összeg, miszerint a csoportkörök végéig, ahová remélhetően eljut majd a PVSK kb. 50 millió forintra lesz szükség. 

A csoportkörök előtt egy, esetleg két selejtező mérkőzés ugyanis még szükséges lesz. A sorsolás július 24-én, Münchenben lesz, a területi leosztás miatt pedig vélhetően a szomszédos országok egyikének csapatával kell majd játszania a “Vasútnak”, hogy bejusson a csoportkörbe. A selejetező szeptemberben, a csoportmeccsek októberben és novemberben lesznek.

KategóriákMETÁL