Úgy tűnik, a német tulajdonú, 766 milliós kormányzati támogatást kapó cégnél senkit sem zavart ez, sőt, vígan fotózkodtak Vári Attilával a kampányhajrában.

A cikk a hirdetés után folytatódikNéhány hét van hátra az önkormányzati választásokig, célegyenesbe fordult a kampány. Tegnap felavatták a német Koller csoporthoz tartozó Honsa Kft. új gyártó- és raktárcsarnokát Pécsen. Ahogy az MTI írja: a csarnok a vállalat összesen 3,2 milliárd forintos, 766 millió forintos kormányzati támogatást élvező kapacitásbővítési beruházásának részét képezi. A rendezvényen részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki többek között elmondta, hogy a kormányzat támogatásával megvalósuló beruházások közel 200 új munkahelyet jelentenek a vállalat számára. Ez egyébként azt jelenti, hogy minden új honsás munkahely 3,8 milliójába kerül az adófizetőknek.

Az avatáson részt vett még Hoppál Péter, Pécs egyik országgyűlési képviselője, Decsi István alpolgármester, Páva Zsolt polgármester viszont nem. Ott volt viszont az új csarnokban még egy illusztris személy. 

“Ma avattuk az új, 1,9 milliárd forintos beruházással létrejött Honsa csarnokot” – írta Facebook-oldalán Vári Attila, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje. Fotókat is közölt a politikus, kettőn Max Kollerrel, a Koller csoport tulajdonosával és ügyvezetőjével látható.

Nem, nem Szilágyi István van a képen, ahogy Vári Attila oldalán olvasható, hanem Max Koller Honsa-tulajdonos. A többi stimmel. Forrás: Vári Attila Facebook-oldala
Balra Max Koller, jobbra Vári Attila, középen pedig egy kalaptartónak látszó tárgy – Forrás: Vári Attila Facebook-oldala

A Fidesz által rövid pórázon tartott MTI is említi Várit a tudósításában: “A rendezvényt követően Magyar Levente és Vári Attila, a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület közös polgármesterjelöltje folytatott megbeszélést Pécs gazdaságfejlesztési terveiről.”

Hoppál Péter azt írja Facebook-oldalán, hogy Vári jelenlétében avatták fel a csarnokot, viszont az általa publikált fotók közül csupán egyetlen egyen szerepel a volt vízilabdázó, azon Magyar Leventével ül egy asztalnál. Hoppál képeinek tanúsága szerint sem a politikusok és cégvezetők tárgyalóasztalánál nem ült ott Vári, sem a szalagátvágásnál nem tüsténkedett.

Váritlan szalagátvágás – Forrás: Hoppál Péter Facebook-oldala

Küldtünk kérdéseket a Honsának, azt tudakolva, ők hívták-e meg a rendezvényre Vári Attilát, aki nyilvánvalóan polgármesterjelölti minőségében vett részt az avatáson, és ha igen, akkor a többi polgármesterjelölt miért nem volt ott.

Péterffyt, Kóbort nem hívták

Megkérdeztük Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület polgármesterjelöltjének stábját, hogy kapott-e az ellenzéki jelölt a rendezvényre meghívót. Nem kapott. Ugyanezt válaszolta a Szabad Pécsnek Kóbor József, az LMP jelöltje.

A különböző politikusi Facebook-posztokból és sajtóbeszámolókból a következő történet rajzolódik ki. Vári részt vett ugyan az eseményen, de a hivatalos avatáson nem, viszont a közel 800 milliós kormányzati támogatást kapó Honsa vezetőjével azért fotózkodhatott, és fontoskodhatott kicsit a kormányzat emberével az avató után.

A Pécsi Stop szúrta ki április elején, hogy április elsején a Magyar Közlönyben kormányhatározat jelent meg a HONSA Alkatrész Kereskedelmi Kft. átlátható szervezetté történő minősítéséről. Ekkor már sejteni lehetett, hogy rövidesen jelentősebb állami támogatás áll a házhoz a német cégnél. A Pécs Stop a fent linkelt cikkben ír az úgynevezett Honsa-ügyről is. 2013-ban egyik pillanatról a másikra hét szakszervezeti vezetőt és hangadót bocsátott el a Honsa. A kirúgottak, mivel a cég egészen a Kúriáig vitte az ügyet, négy éven át küzdöttek az igazukért, végül nyertek.

Mit csinál a Honsa?

A pécsi Honsa Kft.-t 1999-ben alapították a német Koller csoport részeként – írja az MTI. A német tulajdonú vállalkozás automatizált gyártósorral csomagtér-, pótkerék-fedlap, kalaptartó és komplett csomagtér-rendszerek előállítását végzi az autóipar részére. A Honsa Kft. közvetlen beszállítója a Volkswagen, Audi, Porsche, Jaguar, Land Rover, Seat, valamint a BMW autómárkáknak. A vállalat pécsi telephelyén 550 alkalmazottal évi több mint 4 millió terméket állít elő.

FRISSÍTÉS 13.40: Megérkezett a Honsa válasza: “Vári Attilát a PSN Zrt. vezérigazgatójaként hívtuk meg a rendezvényre. A Honsa Kft. számára mindig is fontos volt a sport és a város, illetve a térség sportcsapatainak támogatása, a velük való jó kapcsolat ápolása.”

Ehhez annyi kommentárt fűzünk csak, hogy Vári Attila az elmúlt hetekben szinte csak fideszes polgármesterjelöltként jelent meg a nyilvánosság előtt, hiszen hivatalosan is választási kampány van, és ilyen minőségében nyilatkozott a baráti sajtónak és tárgyalt Magyar Levente államtitkárral a rendezvény után.


KategóriákMETÁL