Pénteken délután avatták fel az idén 100 éves Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (vagyis a PEAC) birkózóinak új otthonát Pécsett, a Stadion utcában. A szakmai szövetség politikus elnöke, az egykori birkózó és volt rezsibiztos Németh Szilárd is mondott beszédet, és vágott át szalagot. Igaz mellette még sokan mások is – egyszerre. A beruházás során gyakorlatilag teljeskörűen megújult az egykori tornacsarnok, összesen mintegy 260 millió forintból.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgyre nagyobb divatja van annak, hogy egy új létesítmény, gyár, vagy felújított hivatal, sportcsarnok (és így tovább) átadásán nem egy vagy két, esetleg három ember vágja át a nemzeti színű szalagot, hanem több, akár jóval több is. Pécsett pedig amúgy is nagyon tudnak avatni, vagy éppen alapkövet lehelyezni, főleg sportlétesítményt. Volt, hogy teljesen szürreális módon dobáltak kosárlabdákat egymásnak diákok egyben sorfalat állva, az Örömóda dallamára a Rátgéber Kosárlabda Akadémia alapkövének letételekor, vagy ugyanennek már a felavatásakor olyan szalagot húztak ki, amellyel az avatásra érkező Orbán Viktortól óhajtották a sajtót távol tartani, mondván annak a közpénzből és fontos feladatra emelt sportlétesítménynek a területe már magánterület. Most pedig egy egyetemi sport egyesület, ráadásul az idén centenáriumot ünneplő PEAC újjáépített birkózócsarnokának avatásán történt egy emlékezetesés rekordgyanús jelenet, egyszerre tizen (tíz férfi) avatta fel az ünnepélyes szalagátvágással az új csarnokot. Az ollót kapók közt (a vezető fotón 3-as számmal) volt Németh Szilárd is, aki korábban nem csak rezsi biztos, hanem birkózó is volt, jelenleg pedig nemcsak a Fidesz egyik országgyűlési képviselője, hanem a Magyar Birkózó Szövetség elnöke is.

Németh Szilárd a megnyitón nemcsak szalagot vágott (át), hanem beszédet is mondott.

A birkózócsarnok átadása után kiadott egyetemi közlemény szerint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2021 őszén vette át a Stadion utcai sporttelep vagyonkezelését Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától. A létesítmény komplex fejlesztésére a PTE a korábbi években elkészítette az ún. „Sportsziget” stratégiát, amely koncepció jelenti az irányvonalát a sporttelep beruházásainak. A PTE által készített stratégiában az infrastruktúra fejlesztésében kiemelt partnerként nevesítették a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubot.  

A komplex fejlesztés első lépéseként – folytatódik a közlemény – a PEAC beruházásában készült el a műfüves pálya és a második számú füves pálya felújítása. A PTE által benyújtott, a PEAC sikeres utánpótláseredményei révén megkapott pályázat keretében második lépésként készülhetett el a volt PMFC-tornacsarnok felújítása, mint a birkózók új otthona. A felújításra 138 millió forintot biztosított a Magyar Birkózó Szövetség döntése nyomán a Nemzeti Sportügynökség Zrt. (korábbiakban BMSK Zrt.). A beruházás teljes megvalósítása érdekében a Pécsi Tudományegyetem a fenti forrás mellé további 123 millió forintot biztosított.

A beruházás révén új otthonra lelhetnek a PEAC egyesületébe a 2010-es években visszatérő birkózók, akik között számos utánpótlás válogatott készül jelenleg is. A felújításból azonban nemcsak a létszám tekintetében a százat megközelítő birkózók, hanem az idén százéves egyesület más szakosztályai és a PTE hallgatói is profitálhatnak a közlemény szerint. A korábbi tornacsarnok nyugati oldalán ugyanis egy minden igényt kielégítő erősítő teremrészt alakítottak ki, a PEAC által megkapott kiemelt vidéki sportegyesületi támogatás terhére.

A centenáriumát ünneplő PEAC várhatóan még az idei évben átadja a sporttelepen készülő kézilabdacsarnokot és új öltözőket, így a 2021-ben átvett sporttelep a város egyik igazi sportközpontjává válhat, mely a PEAC versenysport igényeit és a hallgatói sportot egyszerre tudja majd kiszolgálni.

A birkózó csarnok ünnepélyes átadásán beszédet mondott Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke, Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Miseta Attila, a PTE rektora, Decsi István kancellár, valamint a házigazda PEAC nevében Ács Pongrác ügyvezető elnök.

KategóriákMETÁL