Kevés ennyire szem előtt zajló fejlesztés van a városban, ezért is csodálkoztunk rá néhány – szerintünk – igen meredek szituációra. Videó.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Ferencesek utcájának felújítása több munkafázisból áll, ezeket a különböző szolgáltatók vállalkozók (és alvállalkozóik) bevonásával végzik. Mivel napi szinten járunk ezen – a teljes hosszában munkaterületté nyilvánított szakaszon – számtalan nagyon furcsa, és külső szemlékőként igencsak veszélyesnek tűnő helyzetnek voltunk szemtanúi. Augusztus elején napokig úgy tűnt, hogy a korábban tapasztaltaknál is élesebb közlekedési szituációk alakulnak ki az utca Jókai térhez közelebbi felén. Azt is hozzá kell tenni, hogy a gépkezelők, munkások rendkívül körültekintően dolgoztak, szemmel láthatóan nagyon figyeltek a táblarengeteg ellenére is ezen az útvonalon közlekedőkre, a kifejezett tiltás ellenére is erre kerekezőkre.

Azonban számunkra úgy tűnt, hogy ebben az időszakban munkavédelmi szempontból aggályos dolgok történtek. A munkagépek közé behajtó biciklista és a tanácstalanul megtorpanó család csak néhány, többször ismétlődő pillanatkép volt. Az utca egy részén a korlátok kellően leválasztották a munkaterületet, azonban a munkagépek hatókörében sétálók látványa rendkívül veszélyesnek tűnt. Éppen ezért készítettük az alábbi videófelvételt is:

A videót, néhány kérdés kíséretében elküldtük az illetékes munkavédelmi hatóságnak, azaz a kormányhivatalnak. A kérdéseink elküldését követő munkanapon (augusztus közepén) azt a választ kaptuk, hogy a megkeresést a kormányhivatal sajtóosztálya kezeli a továbbiakban. Azóta többször kerestük a Horváth Zoltán által vezetett Baranya Megyei Kormányhivatal sajtóosztályát (e-mailben és telefonon), azonban érdemi válasz azóta sem érkezett, ami már önmagában megkérdőjelezi a sajtóosztály érelmét. Ezeket kérdeztük:

1, Munkavédelmi szempontból nem aggályosak a videón látható szituációk? 
2. Az előírásoknak, jogszabályoknak, minimális munkavédelmi követelményeknek megfelelően alakították ki a közlekedési utakat?
3. A munkavállalók megfelelő egyéni védőeszközöket viselnek?
4. Kinek a felelőssége a vonatkozó szabályok betartatása?
5. Amennyiben szabálytalanságok vélelmezhetőek a videó alapján, akkor mi lett volna a helyes eljárás?
6. A kormányhivatal munkatársai esetleg ellenőrizték már a szóban forgó munkaterületet?  

A kérdések azért is aktuálisak, mert a pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztályának statisztikáiból az derül ki, hogy egyre több a munkavédelmi, foglalkoztatási szabálytalanság. A Népszava augusztus végén megjelent cikke szerint: “a sokkoló esetek ellenére az építkezéseken nem egyszer alig védi valami a magasban dolgozó munkásokat, nem dúcolják alá a munkagödröket, árkokat akkor sem, ha a szélükön járnak el a teherautók.” Ráadásul a munkaügyi hatóság az ország öt megyéjében – Baranyában, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Veszprém megyében – minden nyár elején ellenőrzött cégnél talált valamilyen foglalkoztatással összefüggő jogi szabálytalanságot, ebbe a fekete foglalkoztatás is beletartozik.

Az 1993. évi XCIII. törvény munkavédelemről 9.§ (2) részletezi, hogy a munkavégzés hatókörében tartózkodókra mely jogszabályok vonatkoznak, míg az 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM rendelet az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről részletezi, hogy a közlekedési utakat miként kell kialakítani, valamint a munkavállalóknak milyen egyéni védőeszközt kell viselniük.

A kérdéseink elküldését követő héten, egyébként már úgy tűnt, hogy a javultak a körülmények, egyértelműbben és határozottabban leválasztották az útvonalakat, amiket szemmel láthatóan jobban is takarítottak a munkások.

Mivel ebben az időszakban már a Tettye Forrásház által megrendelt munkálatok zajlottak, így megkerestük a városi céget, hogy milyen szituációt látunk, és hogy szerintük nem problémás-e, amit videón is megörökítettünk? Válaszukban kiemelték, hogy a Ferencesek utcájában folyó felújítást különösen nagy odafigyeléssel, az utcában működő üzletekre, a lakókra és a járókelőkre egyaránt tekintettel végzik a szakemberek. Egyedi igényeknek megfelelve, napi szinten rendezik át a korlátokat annak érdekében, hogy a munkavégzés csak a legszükségesebb mértékben zavarja a mindennapokat. A Tettye Forrásház szerint a videón gépváltás történik, ami átmeneti állapot, amikor az utcát teljes szélességében lefoglaló munkavégzés zajlott. A cég szerint az akadálytalan gyalogos forgalom zártsorú korlátozás mellett az utca szélén volt biztosított, a lokális feltárásokat kordonok jelzik.

Azt is hozzátették, hogy az előírások betartásáért elsődlegesen a munkaterület gazdája felel, ebben az esetben a kivitelezést végző szakvállalkozó, akivel napi szinten egyeztetnek. Elsősorban a műszaki tartalmat, a munkálat megvalósulását, de ezzel együtt a területet is, és ha nem megfelelőséget, hiányosságot tapasztalnak, a helyszínen rögtön jelzik a vállalkozónak. A társaság a jövőben fokozottabban ellenőrzi a munkabiztonsági előírások betartását a vállalkozóknál, amely egyébként a minősítésüknél is számít.

A múlt héten megkerestük a kivitelezésért felelős budapesti Bonex-et, mint fővállalkozót, akiknek a pécsi Platina Bau is alvállalkozóként dolgozik a területen, hogy volt-e hatósági ellenőrzés a Ferencesek utcájában? Ha igen, akkor mikor, és annak mi lett az eredménye? Azt is megkérdeztük, hogy van-e ilyen ügy, eljárás folyamatban? Ha válaszolnak, akkor frissítjük a cikkünket.

KategóriákMETÁL