Megtörtént az első feljelentés. Azaz rögtön kettő. Ezt Péterffy Attila, Pécs ősszel megválasztott polgármestere és Bodnár Imre, az önkormányzati cégek átvilágításával megbízott ügyvédcsapat koordinátora sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön. 

A cikk a hirdetés után folytatódikTehát az első büntetőfeljelentést hozó ügyek a Pécsi Vagyonhasznosítóhoz kapcsolódnak, és így a decemberben bizalomvesztés miatt elbocsátott korábbi vezérigazgatóhoz. A rendkívül részletes sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a polgármester egyik legfontosabb vállalásának az önkormányzati cégek átvilágítását tekinti. Ennek egyik oka, hogy a kampányban rengetegen keresték meg olyan információkkal, amik az előző városvezetés alatt történt furcsaságokról szóltak. Ezeknek pedig utána kell járni. 

Igazán üdítő volt a sajtótájékoztatót úgy végighallgatni, hogy nem nagyon hangzott el a mutyi szó. Sajnos ez a kifejezés rendkívül komoly károkat okozott a közbeszédben. Nem csak azért, mert elkeni, elmaszatolja azt, ha valójában például különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújáról van szó. A mutyizás kicsit mintha megszépítené, sőt összekacsintóssá tenné, ami valójában lopás. Persze még mindig jobb mintha azt énekelgetnénk, hogy sundám-bundám csóresz.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a jogászok bíznak a nyomozóhatóságokban és az igazságszolgáltatásban. És, hogy azért is bíznak, mert ezek nem politikai ügyek. Ami abból a szempontból igaz is lehet, hogy politikusok neve a sajtótájékoztatón nem hangzott el, de politikai felelősségnek és politikai felelősöknek akkor is lennie kell. Legalábbis kellene.

Ugyan a feljelentések még csak most történtek meg, de az ügyek legalább részben ismertek voltak. Az érintettekről, sőt az egyik konkrét üggyel kapcsolatban korábban a Szabad Pécs is többször írt cikket. Érdekes, hogy a korábbi városvezetésnek nem voltak problémái az így nyilvánosságot kapó esetekkel. Sőt, az említett cég vezetőjét Csizmadia Péter, a Fidesz városházi frakciójának jelenlegi vezetője nemrég még védelmébe is vette egy interjúban. Azt is állította, hogy a Péterffyék által megnevezett ügyekben “semmilyen kára nem keletkezett sem a városnak, sem a vagyonhasznosítónak”. Persze, csak felemás védelem volt ez, mert azt is hozzátette a politikus, hogy valójában fideszes képviselőként sem láthatott rá a Vagyonhasznosító tevékenységére. Viszont jogászként azt is nyilatkozta, hogy szerinte a vezérigazgató cáfolta az új városvezetés állításait, amivel csupán hamis látszatot akartak kelteni. 

Hogy mi a látszat és mi a valóság talán a nyomozás végén kiderül. Legalábbis reméljük. Reméljük, nem csak ebben az ügyben. 

A szöveg eredetileg a Szabad Pécs heti podcastjában hangzottt el, amire itt lehet feliratkozni: Spotify Apple Podcasts | Google Podcasts | Anchor  | Pocket Casts | Breaker |  Radio Public | RSS

KategóriákMETÁL PUNK