A másfél éve átadott kertvárosi rendelőből Uránvárosba küldtek át egy, a kardiológiai szakrendelésre érkező beteget.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy olvasónk jelezte, amikor időpontot akart kérni a másfél éve, pont a választások előtt átadott kertvárosi rendelőintézet kardiológiai szakrendelésére, azt mondták neki, hogy a szakrendelés szünetel, menjen az uránvárosi, Veress Endre úti rendelőbe.

Beszéltünk olyanokkal, akik belülről ismerik az önkormányzati működtetésű Egyesített Egyészségügyi Intézmények rendelőintézeteiben uralkodó viszonyokat. Nem túl biztató képet vázoltak fel.

A kertvárosi kardiológiát például szerintük azért kell minimum ideiglenesen bezárni, mert egy közelmúltban elhunyt kardiológus helyére senkit nem tudtak felvenni. A helyzetet súlyosbította, hogy egy másik kardiológus hosszabb betegszabadságra ment. Forrásaink szerint az egész EEI-ről elmondható, hogy az ideálisnál jóval több nyugdíjas vagy nyugdíjhoz közeli orvossal dolgozik, és asszisztensből sincs annyi, amennyi a nyugodt működést biztosíthatná.

Informátoraink úgy látják, több szakrendelésre is igaz, hogy ha a jelenleg dolgozó orvosok közül még valaki hosszabb távra kidől, esetleg egy nyugdíjas elköszön, komoly problémák adódhatnak az ellátásban. A szakrendelések közül a kardiológián kívül a nőgyógyászaton és a reumatológián vannak ilyen jellegű problémák.

Kérdéseket küldtünk az EEI vezetésének néhány nappal ezelőtt. Kedden kaptuk meg Mácsainé Németh Erzsébet főigazgató válaszát.

Azt írta, az EEI 73 szakorvosából 18 nyugdíjas, szerinte “általános szakorvoshiány nincs”. Arra nem válaszolt, hányan állnak közel a nyugdíjhoz az orvosok közül, de az önmagában is megdöbbentő, hogy a szakorvosok negyede nyugdíjas. Más forrásból úgy értesültünk, az orvosok legalább tíz százalékát néhány év választja el a nyugdíjkorhatártól. Úgy tudjuk, a legnagyobb probléma az, hogy nem jönnek a fiatal orvosok a rendelőintézetekbe dolgozni, inkább külföldön vagy a hazai klinikákon, kórházakban képzelik el a karrierjüket. Utánpótlás a negyven pluszos korosztályból van, akik a klinikákról érkeznek, mert nem akarnak már ügyelni.

A főigazgató szerint nem szűnik meg Kertvárosban a kardiológia, a szerdai nap szünetel a rendelés egy orvos betegsége miatt. “A betegek ellátása a Veress Endre úti rendelőben folyamatos” – írta.

Ezzel kapcsolatban küldtünk egy újabb, tisztázó kérdést Mácsainé Németh Erzsébetnek. Azt kérdeztük, hogy mi van a másik rendelési nappal, a csütörtökkel, akkor van-e kardiológiai szakrendelés. Csak mert olvasónkat nem úgy küldték el a kertvárosi rendelőből, hogy jöjjön vissza csütörtökön, hanem hogy menjen az uránvárosi rendelőbe.

A főigazgató tulajdonképpen megerősítette, hogy a kardiológián, a nőgyógyászaton, és a reumatológián hiányzik egy-egy orvos, hiszen azt írta: erre a három szakrendelésre egy-egy álláspályázat kiírása “folyamatban van”. Ugyanakkor hangsúlyozta: magas színvonalú betegellátás, javuló szolgáltatás jellemzi az EEI-t, nemrég például történt egy 160 millió forint értékű eszközbeszerzés.

Megkérdeztük, igaz-e az, hogy a reumatológiai szakrendelés vezető feladatait senki nem vállalta. Erre a főigazgató azt válaszolta, hogy a szakrendelés vezetői feladatait dr. Keller Judit látja el. Azt mi tesszük hozzá, hogy ő az intézmény orvosigazgatója és kardiológus.

Azt is megkérdeztük, hogy működik-e az immunológia szakrendelés az EEI-ben. Erre Mácsainé Németh Erzsébet azt írta: allergológiai-immunológiai szakrendelésük van a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerződés alapján. Ezzel kapcsolatban is küldtünk egy pontosító kérdést, mert úgy értesültünk, hogy az egyetlen immunológus tartós távolléte miatt ezen a vonalon sincs minden rendben.

Két, kedden elküldött pontosító kérdésünkre egyelőre nem válaszolt az intézmény vezetése, ha megteszik, frissítjük cikkünket.

Fotó: Pixabay.com

KategóriákMETÁL