A másfél éve átadott kertvárosi rendelőből Uránvárosba küldtek át egy, a kardiológiai szakrendelésre érkező beteget.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy olvasónk jelezte, amikor időpontot akart kérni a másfél éve, pont a választások előtt átadott kertvárosi rendelőintézet kardiológiai szakrendelésére, azt mondták neki, hogy a szakrendelés szünetel, menjen az uránvárosi, Veress Endre úti rendelőbe.

Beszéltünk olyanokkal, akik belülről ismerik az önkormányzati működtetésű Egyesített Egyészségügyi Intézmények rendelőintézeteiben uralkodó viszonyokat. Nem túl biztató képet vázoltak fel.

A kertvárosi kardiológiát például szerintük azért kell minimum ideiglenesen bezárni, mert egy közelmúltban elhunyt kardiológus helyére senkit nem tudtak felvenni. A helyzetet súlyosbította, hogy egy másik kardiológus hosszabb betegszabadságra ment. Forrásaink szerint az egész EEI-ről elmondható, hogy az ideálisnál jóval több nyugdíjas vagy nyugdíjhoz közeli orvossal dolgozik, és asszisztensből sincs annyi, amennyi a nyugodt működést biztosíthatná.

Informátoraink úgy látják, több szakrendelésre is igaz, hogy ha a jelenleg dolgozó orvosok közül még valaki hosszabb távra kidől, esetleg egy nyugdíjas elköszön, komoly problémák adódhatnak az ellátásban. A szakrendelések közül a kardiológián kívül a nőgyógyászaton és a reumatológián vannak ilyen jellegű problémák.

Kérdéseket küldtünk az EEI vezetésének néhány nappal ezelőtt. Kedden kaptuk meg Mácsainé Németh Erzsébet főigazgató válaszát.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Azt írta, az EEI 73 szakorvosából 18 nyugdíjas, szerinte “általános szakorvoshiány nincs”. Arra nem válaszolt, hányan állnak közel a nyugdíjhoz az orvosok közül, de az önmagában is megdöbbentő, hogy a szakorvosok negyede nyugdíjas. Más forrásból úgy értesültünk, az orvosok legalább tíz százalékát néhány év választja el a nyugdíjkorhatártól. Úgy tudjuk, a legnagyobb probléma az, hogy nem jönnek a fiatal orvosok a rendelőintézetekbe dolgozni, inkább külföldön vagy a hazai klinikákon, kórházakban képzelik el a karrierjüket. Utánpótlás a negyven pluszos korosztályból van, akik a klinikákról érkeznek, mert nem akarnak már ügyelni.

A főigazgató szerint nem szűnik meg Kertvárosban a kardiológia, a szerdai nap szünetel a rendelés egy orvos betegsége miatt. “A betegek ellátása a Veress Endre úti rendelőben folyamatos” – írta.

Ezzel kapcsolatban küldtünk egy újabb, tisztázó kérdést Mácsainé Németh Erzsébetnek. Azt kérdeztük, hogy mi van a másik rendelési nappal, a csütörtökkel, akkor van-e kardiológiai szakrendelés. Csak mert olvasónkat nem úgy küldték el a kertvárosi rendelőből, hogy jöjjön vissza csütörtökön, hanem hogy menjen az uránvárosi rendelőbe.

A főigazgató tulajdonképpen megerősítette, hogy a kardiológián, a nőgyógyászaton, és a reumatológián hiányzik egy-egy orvos, hiszen azt írta: erre a három szakrendelésre egy-egy álláspályázat kiírása “folyamatban van”. Ugyanakkor hangsúlyozta: magas színvonalú betegellátás, javuló szolgáltatás jellemzi az EEI-t, nemrég például történt egy 160 millió forint értékű eszközbeszerzés.

Megkérdeztük, igaz-e az, hogy a reumatológiai szakrendelés vezető feladatait senki nem vállalta. Erre a főigazgató azt válaszolta, hogy a szakrendelés vezetői feladatait dr. Keller Judit látja el. Azt mi tesszük hozzá, hogy ő az intézmény orvosigazgatója és kardiológus.

Azt is megkérdeztük, hogy működik-e az immunológia szakrendelés az EEI-ben. Erre Mácsainé Németh Erzsébet azt írta: allergológiai-immunológiai szakrendelésük van a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerződés alapján. Ezzel kapcsolatban is küldtünk egy pontosító kérdést, mert úgy értesültünk, hogy az egyetlen immunológus tartós távolléte miatt ezen a vonalon sincs minden rendben.

Két, kedden elküldött pontosító kérdésünkre egyelőre nem válaszolt az intézmény vezetése, ha megteszik, frissítjük cikkünket.

Fotó: Pixabay.com

KategóriákMETÁL