Finoman szólva nem ez volt a legsikeresebb választása a Száguldó Karnagynak, aki tegnap már Spiró Györgyöt posztolt.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péter a Fidesz pécsi elnökeként természetesen Vári Attila mellett kampányolt, de mint a baranyai 2-es számú országgyűlési választókerület képviselője a hozzá tartozó településeken is kiállt a pártja által támogatott polgármesterjelöltek mellett. 

Az eredmények ismeretében viszont kijelenthető: nem sok sikerrel. Három városi polgármesterjelölt sikere különösen fontos lett volna számára, számos alkalommal kiállt mellettük sajtótájékoztatókon, Facebook-posztokban, közleményekben. Vári mellett a komlói Polics Józsefért és a kozármislenyi Szolga Antalért szorított minden idők legfideszesebb karvezetője. 

Október 9-én például lapunkat reklámozva (KÖSZÖNJÜK!) a következőket írta ki Facebook-oldalára:

A szabadpecs.hu nevű “nagyon-nagyon, de tényleg független” blog jó iránytű! Komolyan!! Arra érdemes szavazni, akit ütnek, és attól kell óvakodni, akit védelmükbe vesznek: Vári-Péterffy, Polics-Ferenczy, Szolga-Biró! Vasárnapra jó iránymutatás ez! Köszi!

A pécsi eredményeket már részletesen bemutattuk. Péterffy Attila 6300 szavazatot vert Várira, a közgyűlésben pedig kétharmados többséget szerzett az ellenzék. 

Kozármislenyben ugyanez történt. A független Bíró Károly legyőzte a Fidesz által támogatott Szolga Antalt, a polgármesterrel együtt pedig hatan jutottak be az I Love Misleny csapatából a kilencfős testületbe, Bíróéknak tehát szintén kétharmados többsége lesz. A Fidesz-közeli, Hoppál által támogatott Porta Pannonia Egyesület egyetlen tagja jutott be a képviselő-testületbe a kisvárosban.

Komlón ugyan nagyon szűken nyerni tudott Polics József, de a következő öt évben – ahogy egykori kollégám mondta – ott is ugrálni fog, ahol nincs gödör: a 12 fős testületbe 7 képviselő az ellenzéki Komló Összeköt színeiben jutott be. Köztük van Ferenczy Tamás helyi üzletember, aki mindössze 118 szavazattal kapott kevesebbet polgármesterjelöltként, mint Polics. Magyarán a fideszes polgármester egy ellenzéki többségű testülettel és fő riválisával a háta mögött lesz kénytelen vezetni a várost 2024-ig.

Hoppál próbálta magyarázni pocsék bizonyítványát Facebook-oldalán. Azt írta például, hogy Komlón nyert a Fidesz, ami finoman szólva is féligazság, és a megyei közgyűlésben megszerzett kétharmados többséget emelte ki, de mondjuk a kozármislenyi terített betlivel nem dicsekedett.

Tegnap este pedig közösségi oldalára kitette Spiró György Kossuth-díjas író-költő 1984-es Jönnek című versét, amit harminc éve aljasságból vagy csak butaságból félreértelmez a magát jobboldalinak tartó politikusok, újságírók és egyéb véleményformálók egy része. Arra nem volt képes, hogy a nagyon rövid verset teljes terjedelmében bemásolja, úgyhogy én most ideteszem a teljes szöveget:

Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint,

füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból,

csönd van. Senki se pisszen. Alantról

kevéske hűlt költő csontujja int.

Ó, ha gyilkolni szabadna újra,

csámcsogva, hersegve szívnák a vért –

miért is? ki tudja. Trianonért? –

mered pár utcanév pici csontujja.

Ez olyan klima: itt folyton beborul,

ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,

hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,

és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,

hogy bebizonyitsuk:

nemcsak a szemetek tudnak magyarul.

Amikor megláttam a posztot, néhány pillanatig azt hittem, hogy a verssel az önkormányzati választáson előretört, Pécsen is győzni tudó ellenzékre utal a politikus. De nem. Egy kommentre adott válaszából kiderül, Hoppál, visszanyúlva az egybites (esetleg szándékosan aljas) interpretációkhoz azt sugallja, hogy a “Spiró-félék” (értsd: akik nem a Fidesz szekerét tolják) gyűlölik és mindig is gyűlölték a hazájukat szerető embereket.

Furcsa, hogy egy volt iskolaigazgató, pedagógus, középiskolai ének-zene tanár, KULTURÁLIS alapellátásért felelős miniszteri biztos a kontextust (pl: 1984, népi-urbánus vita) figyelmen kívül hagyva látványosan nem érti, “miről szól a vers”.

Egyvalamit azért bizonyított Hoppál. Azt, hogy Spiró verse ma is aktuális. Továbbra is itt vannak velünk azok, akik magyarságot, hazaszeretet kisajátítva, politikai szlogenként használva gázolnának át mindenkin. Azt is bizonyította továbbá, hogy SEMMIT nem értett meg abból, miért bukta el a Fidesz Budapestet és számos nagyvárost. Mert nem Borkai miatt, hanem mert az “Ők és Mi” tengely mentén értelmezve a világot ellenségnek bélyegeznek mindenkit, aki nem úgy lép, ahogy ők akarják. Mert rengeteg magyarnak lett elege abból, hogy hoppálpéterek mondják meg, ki a jó magyar és ki a rossz.

Annyit viszont előreléptünk 1984 óta, hogy már nem mindenki kussol és nem mindenki fél. Ez vasárnap elég egyértelműen kiderült.

KategóriákPOP