Twin Peaks – Holnap este a pécsi HBO előfizetők már tolhatják is (HBO GO-n hamarabb) a kultsorozat duplarésszel induló új szériáját, mi többiek meg biztos találunk majd feliratot hozzá! (Ami nem szép dolog, és saját felelősségre csak persze.) INNENTŐL SZPOJLER VESZÉLY!!!

A cikk a hirdetés után folytatódikA Biokom a héten már lenyomta a sorozat pécsi promóját, de aki nem ismeri a Twin Peakset, annak ez az utalás pont annyit jelentett, mint hogy ki ölte meg Laura Palmert (kömLP)? Itt van néhány alapinfó a fináléról, ami nélkül holnap nem érdemes elkezdeni az új részeket.

De előtte egy kis kitérő. Nekem, aki nem voltam elég idős a Twin Peaks élőben nézéséhez, és az első ?durva? sorozat nem is a Dallas, de a Vészhelyzet volt anno, hatalmas feszültséget jelentett, hogy egy csomó meghatározó filmben, sorozatban nem értettem olyan utalásokat, mint hogy kömLP?, ki az a Cooper ügynök, miért annyira gizda, ha állandóan kávét és cseresznyés pitét vedelnek, és ki a fene az a Tuskó Lady?

via GIPHY

Aztán elkezdett az ember egyetemre járni, szerzett egy fullos ncore belépőt, és már indulhatott is a The Sopranos, a Dexter, meg a nagy sorozat boom, és egyre csak dagadt a must see sorozatok listája. Rajta a Twin Peaks-szel. Nade mondjuk a kényszerű munkanélküliség egyik áldásos mellékese volt, hogy idén végre bepótoltam a lemaradást, s amúgy darálósan lenyomtam mind a két évadot.

Aztán egyszerűen se betelni nem tudtam vele, se megérteni, hogy az istenbe lehetett jó negyed évszázaddal ezelőtt csinálni egy ilyen sorozatot, ami ennyire fasza, ennyire működik ma is, és ennyire meghatározott minden sorozatot azóta. (Konteó vagy sem, szerintem egy csomó ok-okozati hatás kimutatható.) Plusz: ma már elképzelhetetlen így zárni egy sorozatot, mert a finálé gyomrosánál csak az említett Maffiózók zárója volt szemetebb húzás evör a készítők részéről. (Akkor és amennyiben, ha a Lostot nem vesszük komolyan. És miért tennénk.)

Itt egy összefoglaló a premier előtt az egykori fináléról, de ha tehetitek, nézzétek meg az egész sorozatot: szigorúan eredeti nyelven! (Akkor azért még komolyan vették a szinkronszínészetet, de a TP magyar hangjait mintha az Éjjel-Nappal Budapest szereplőivel vették volna fel.)

Innentől SZPOJLER!

Szóval David Lynch és Mark Frost szürreális agymenése, beteg kisvárosi drámája most újabb magasságokba fog emelkedni. Sok rajongó jó 25 éve várja, hogy miután az ABC elkaszálta a sorozatot, a készítők meg beverték bosszúból (szerintem) Dale Cooper/Bob fejét a tükörbe, történjen valami. Ha már megígérték a Vörös Szobában!

A sorozat megértéséhez és az új sorozat élvezetéhez talán a legfontosabb, hogy tisztába kerüljünk a finálé Vörös Szobájával. A Vörös Szoba egyfajta alternatív valóság, forrása az ősi gonosz energiáknak. (De értelmezések tucatjai születtek azóta is.) Fel-feltűnt a széria részeiben, míg végül Dale Cooper FBI ügynök a zárórészben hosszabb időre amúgy fizikailag is belekerül, amikor követi ide nemezisét, volt társát, Windom Earle-t.

Cooper már addigra megoldotta a Laura Palmer-gyilkosságot, sőt, szerelemre is lobban Annie iránt, aki viszont így célpontja lesz Windomnak. Windom megtalálja a fekete, olajos trutyit, feltűnik a vörös függöny, ami az átjáró a Vörös Szobába. Magával viszi Annie-t, ide követi őket Cooper.

Na és innen aztán tényleg elgurul a gyógyszer. Cooper találkozik a táncoló törpével (A Férfi A Másik Helyről), aki eléggé furán beszél, de legalább nem egyedül van, óriás haverja is elkísérte.

A Vörös Szobát a törpe váróteremnek, átjárónak hívja, illetve Cooper álmaiban is úgy tűnik fel, mint a világ, ahol a mi világunk rejtélyeinek megoldásai fellelhetőek. A Vörös Szoba az átjáró élet és halál között, de nem amolyan purgatórium, inkább egy lidérces álom, ahol elmosódnak a fizikai határok. De ami itt történik, mégiscsak hatással van a valóságra.

via GIPHY

A számomra egyik legdurvább wtf-jelent volt, amikor a halott Laura Cooper fülébe súgja, hogy 25 év múlva találkozunk. (És most tényleg eltelt 25 év az utolsó és az új rész között!) Laura mást már nem mond, hanem elkezdődik egy követhetetlen mászkálás, alteregózás, Gyilkos Bob és Windom összecsapás, aztán Coopert leszúrják, de végül túléli, és megmenti Annie-t.

A zárójelenetben Cooper felébred a hotelszobájában, körülötte barátai. Minden ok, a seb ellátva. Kimegy a fürdőbe fogat mosni, aztán csak kinyomja a fogkrémet a lefolyóba, és belefejel a tükörbe. A tükörképe már nem a sajátja, hanem Gyilkos Bobé, a sátáni röhögés viszont mindkettejüké.

És 25 évre, engem szerencsére csak két és fél hónapra ezzel hagytak ott. Akkor Bob beköltözött Cooper testébe? Mi történt az eltelt években? Esztelen gyilkolás? Annie végül áldozatuk esett? Vagy Cooper erősebbnek bizonyult, és lelke sötét zugába űzve Bobot továbbra is egy kávéimádó, pitezabáló ügynök maradt?

Most már tényleg nagyon várjuk!

KategóriákPOP