A Szabad Pécs több alkalommal is leírta, hogy amennyiben Vári Attila lesz a polgármester, illetve a Fidesz és csatolt szervezetei szereznek többséget a holnapi választáson, akkor Hári Józsefet kérheti fel Vári Attila Pécs város egyik alpolgármesterének. Ezen írásainkra nem érkezett sem cáfolat, sem bármiféle reakció. Sem a Fidesz, sem Hári részéről. Noha a legapróbb  hibáinkra is ugranak, a propagandistáikkal együtt. Így tehát röviden bemutatjuk az egyetemvárosi képviselői és a pécsi alpolgármesteri aspiránst.

A cikk a hirdetés után folytatódikHári József azon kevés fideszes (OK, Fidesz-KDNP-s) pécsi városházi képviselőjelölt egyike, akit megpróbál a kormánypárt átmenteni a következő ötéves önkormányzati ciklusra is. A többség ugyanis vagy maga döntött úgy, hogy nem indul, vagy egyszerűen nem engedték nekik. Ráadásul idén egy közvetlenül választott képviselői hellyel kevesebb is van, amiből hatot az ÖPE is kiszakított magának.

Hát, mi mutatná meg jobban azt, hogy Orbán Viktor és a Fidesz vezérkara szerint is bukásnak minősíthető az elmúlt öt év?

Na, persze az például, hasonló jelzés azért a választók felé, hogy Páva Zsolt nem indulhatott újra. Már, ha akart, persze. Mert, hogy akart-e újrázni, azt egyelőre homály fedi. Abban egyáltalán nem vagyunk biztosak, hogy Vári Attilát jó jelöltnek, méltó lehetséges utódjának-e tartja vagy tartotta-e Páva. Az tény, hogy a kampányban szolidan, de kiállt mellette, és hogy ő jelentette be a (már pécsi lakcímmel rendelkező, de amúgy) echte budapesti Vári pécsi polgármesterjelöltnek való ajánlását.

A jelenlegi testületből Őri László kapott olyan politikai bizalmat, amely miatt biztosan lesz ismét képviselői munkája. Ő a megyei közgyűlés elnöke lehet vasárnaptól, a városi politizálásból azonban kivonul.

Decsi István alpolgármester újra megméretteti magát, és logikusnak tűnne, hogy (már ha nyernek) újra alpolgármester legyen, de információink szerint nem számoltak vele e téren.

Sokkal inkább arról van szó, amit már fentebb is pedzegettünk, hogy a Fidesz előző öt évét bukásnak tartják a budapesti központban is, de azt már tényleg nem lehetett megtenni (mert kb. a feltett kézzel való csatába indulás minősített esete lett volna), ha a jelenlegi pécsi városvezetésből egyik alpolgármestert és a polgármestert sem indították volna újra. Másképpen: nem próbálna újra a városházi közgyűlésbe bekerülni egyikőjük sem.

A kevés fideszes újrapróbálkozók közt van, például Csizmadia Péter, aki a város gazdasági bizottságát vezette. Róla már megírtuk, hogy neki egy jobb világban (na és, persze, egy sokmilliárdos költségvetési hiányt pár év alatt fel NEM halmozó ciklus után) akár még komolyabb szerep is juthatna.

Csizmadiának annyit segítettek, hogy – Hárihoz hasonlóan – őt is kimenekítették a korábbi körzetükből, Kertvárosból. Így olyan helyen indítják őket, ahol még látnak esélyt a megválasztásukra.

A Szabad Pécs értesülései szerint a Testnevelési Egyetemet (szakedző) végzett, idegen nyelven nagyon jól NEM beszélő Vári Attila akár három alpolgármestert is választhat maga mellé. Az eddig két-alpolgármesteres rendszer azonban egészen biztosan megmarad, már ha ők nyernek.

Kővári János nagy álmához (=Pécs polgármestere) kerülhetne egy lépcsőnyire, ha nyer “a nemzeti” oldal – ahogyan magukat emlegetik szívesen. Mondjuk, a nemzet ezekben a napokban őket nem feltétlenül e jelzőkkel illeti (lásd még: Borkai-leak). Apropó: sem Várit, sem a többieket nem láttuk, nem hallottuk elhatárolódni a szintén olimpiai bajnok fideszes polgármester ismertté vált ügyétől. Kár egyébként.

Lehet, hogy a képen látható szerencsés lány egy leendő polgármesterrel és leendő alpolgármesterével fotódzkodott?
Fotó forrása: Hári József képviselőjelölti Facebook-oldala

A másik alpolgármesteri aspiránsként emlegették korábban Lengvárszky Attilát. Ő is tagja volt már a pécsi közgyűlésnek, amúgy régi egyetemi ember, jelenleg a PTE rektori kabinetjének vezetője.

És mint írtuk már korábban is és fentebb is, alpolgármesteri pozíciót kaphatna Hári József is. Róla ezt többen nagyon biztosan állították. Hogy Hári azok közt van, akikből a Fidesz győzelme esetén alpolgármester lehetne.

Hári József mostanában, a kampányban legalábbis egészen visszafogott a Facebookon.

Vele kapcsolatban az egyetlen igazán emlékezetes momentum az elmúlt évekből egy, sem ő rá magára, sem Pécs városára, sem a PTE-re nézve nem túl pozitív megnyilvánulás volt.

A PTE-t azért kell említeni, mert Hári azt követően már, hogy a pécsi közgyűlés kormánypárti képviselője lett, a PTE Sportirodája vezetői tisztségét is elnyerte. Ennek már egyébként hét éve.

Nem mondjuk, hogy amiatt nyerte el ezt a tisztséget, mert képviselő lett. városházán. Sőt, még azt sem mondjuk, hogy esetleg rosszul végzi tevékenységét – no, persze azt sem mondtuk, hogy jól dolgozik, és at sem, hogy biztosan ő lehetett a megfelelő ember, sőt még azt sem mondjuk, hogy egészen biztosan ALKALMAS lenne erre a munkára. Annyit állítunk, ami biztos információ, tény: hogy nem a kormánypárti képviselői karrierje előtt ért fel erre a magaslatra.

Azt Háriról még az őt kedvelők is mondják, hogy a Fideszhez nagyon, a végletekig lojális (bár mi azt nem állítanánk, hogy ez biztosan pozitív tulajdonság). Emellett jó kedélyűnek, és lelkes, sőt sokat dolgozni is képes emberről van szó az elmondások alapján.

Hári már említett megnyilvánulása azonban több mint kétségbeejtő. És cikkünk ezen része a szerző véleménye. Már a tekintetben mindenképpen az, ha azt nézi valaki, hogy belőle Pécs, egy 140 ezres nagyváros, egyetemi város, Európa egyik volt kulturális fővárosának alpolgármestere is válhat.

A nem túl ízléses kijelentése után például a PTE elhatárolódott a pedagógus végzettségű Hári Józseftől, illetve e megszólalásától.

Hári egyébként a Kulturális(!) és Köznevelési Bizottság tagja Pécsett, sőt még a Népjóléti és Sport Bizottságnak is a tagja. Utóbbi a sportmúltja miatt nem meglepő, előbbi pedig a horvát nemzetiségi önkormányzati munkája miatt lehet talán indokolt.

Az más kérdés, hogy alpolgármesterként lennének-e az alábbiakhoz hasonló megnyilvánulásai. Megjegyezzük: az alábbi az egyik legszélsőségesebb posztja volt, de hasonlók is ott vannak a neve mellett. Hári József amúgy nem a finom úri modoráról ismert. Sokan egyébként ezt a pozitívumának tartják benne, mondván, legalább nem beszél félre és kimondja, amit gondol. Hát igen, ez is egy vélemény.

És akkor jöjjön az elhíresült poszt:

„A csőlátás gyógyítható…le kell szokni a hvg,168 óra, nyugati fény, 444, rtl, magyar narancs, és hasonló baráti, tezsdvéri hírforrásokról, illetve enyhíthető, ha néha máshol is tájékozódik az ember…én ezekbe is bele olvasok, ha wc-n ülök…keményedik a székletem tőlük…na jó éjt…jó lett a kocsonyám…vigyek holnap egy adaggal valahová?”

Onnan kapott komoly kritikát képviselői “munkásságáról” Őri László, ahonnan biztosan nem várta

Az egyik legszebb azonban Hári József kertvárosiból egyetemvárosi képviselőjelöltté válásában, ahogyan az amúgy egyetemvárosi lakos Hári elődjének a munkásságát értékelte. Azt ugyanis egy nem is enyhe kritikaként is fel lehet fogni, sőt mi például nem is tudjuk ezt másképpen látni, mint kritikaként. Még jó is, hogy Őri “a megyére megy”, mert így Hári esetleges megválasztásával nem kell majd konfrontálódniuk, ha a helyi megoldandó ügyek esetleg felmerülnek majd a városházán.

Hári ugyanis választási szórólapján arról írt, hogy szeretné elérni majd, ha megválasztják képviselőnek, hogy az egyetemváros rendezettebb, tisztább, gondozottabb és biztonságosabb legyen, mert ezek igenis problémák. Kiemeli, hogy szerinte ő ezeken a területeken ért el eredményt Kertvárosban. Na, de mi szólhatott erre a kritikára vajon Őri László?

KategóriákMETÁL