Egy pécsi apuka számolt be a napokban a Facebookon arról, hogy négyéves kislánya asztmás rohamot kapott, fulladni kezdett, de a pécsi gyermekklinika légúti osztályán nem tudtak nekik azonnal segíteni. A klinikát működtető pécsi egyetemről azt írták az esettel kapcsolatban lapunknak, hogy ők mindent megtettek.

A cikk a hirdetés után folytatódikNincs minden rendben a magyar egészségügyben, sőt komoly problémák is adódnak rendszeresen, ami a finanszírozásból és rendszerproblémákból is adódik, az a napnál is világosabb.

Számos szomorú ügy, sőt sajnos egy jobb világban elkerülhető tragédiák sora is bizonyítja ezt. Mégis, majdnem biztos, hogy egy akár komoly tragédiával járó felnőtt kórházi esethez képest is többen kapják fel a fejüket arra, ha azt hallják, hogy egy gyermekek gyógyítását és kezelését végző egységben vannak rendszerszintű és/vagy alapvető finanszírozási problémákból adódó bajok.

Amikor például azt hallja valaki, hogy egy gyermekklinikán a légúti osztályon nincs elegendő oxigén. És emiatt egy asztmás rohamot kapó, fulladó 4 éves kislányt nem tudnak azonnal felvenni az osztályra.

Hogy emiatt, az osztályos ellátás helyett a sürgősségire kell bevinni ha azt akarják, hogy kapjon oxigént. És, hogy onnan meg azért kell eljönnie, mert van egy nálánál súlyosabb állapotban érkező (vagy akkor már akkutabb ellátásra szoruló) másik kisgyermek. Akit nyilván szintén nem tudtak felvenni az oxigénhiány miatt a gyermekklinikára.

Merthogy ez valóban megtörtént, méghozzá Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja által működtett gyermekgyógyászati klinikán, és erről nem más, mint a kislány édesapja írt a Facebookon.

Majd aztán a történet a sürgősségin folytatódott. Aztán pedig a fül-orr-gégészeti klinikán. Merthogy a sürgősségin és a fül-orr-gégészeten volt még elérhető oxigén a kisgyermek részére. Akit azt követően, kb. két és fél nap késéssel felvettek arra az osztályra, ahová eredetileg kellett volna: a gyermekklinika légúti osztályára.

Igaz, mindeközben a kezelés teljes időtartama alatt volt, hogy a kislányt a folyosón látták el, sőt a fül-orr-gégészeten állítólag egy orvos nem is akarta azonnal az oxigént adni, mondván nem is biztos, hogy arra annyira szüksége van a kislánynak.

Az édesapa posztjában ezek voltak ugyanis leírva.

A posztot azóta az édesapa már törölte, de két napja a Szabad Pécs újságírói is találkoztak vele, és akkor még ezeket a részleteket is el lehetett olvasni. Ahogyan az alábbi idézetek is szóról szóra olvashatók voltak.

Borzalmas az, hogy ma Magyarországon olyan dolgot élünk meg, hogy egy 4 éves gyermek a légúti osztályra Pécsen nem tud feljutni a megfelelő kezelésre mert NINCS OXIGÉN A LÉGÚTI OSZTÁLYON!

“2,5 nap után sikerült feljutni a légúti osztályra!
Van ágya gyermekemnek, és végre pihen, alszik és gyógyul tovább!”

Az édesapa a Szabad Pécsnek pénteken este azt mondta, hogy az egyik legfontosabb szerinte ebben a történetben, az azért mégiscsak pozitívum, mégpedig az, hogy az egészségügyi dolgozók többsége, ideértve a gyermekgyógyászati klinika dolgozóit is, a lehetőségeikhez képest megtettek mindent. És nagyon köszöni is nekik az ilyen körülmények közt is kitartó és áldozatos munkájukat. Persze, ettől még a helyzet nem jó, és nem normális, hogy nincs oxigén.

A sürgőségi osztályon és a légútin is mindent megettek a gyermekért, sérelem őket a fül-orr-gégészeten érte, ahová kényszerből mentek át, és ahol más, műtét után lévő gyerekek és fertőzésveszély miatt az ő kislánya érkezésében szerinte inkább a problémát látták. Ott kellett az ellátás egy idejében a folyosón lenniük.

A PTE-t még csütörtökön megkerestük, hogy kommentálják a történteket, ahonna aztán csak nagyon szűkszavű választ kaptunk pénteken délután.

A nyilatkozó a levél szerint a PTE Gyermekgyógyászati Klinika, vagyis az az intézmény, amelyről eredetileg szól a poszt.

A Szabad Pécsnek küldött válasz így hangzik:

“A PTE Gyermekgyógyászati Klinika a lehetőségeihez mérten minden tőle telhetőt megtett a gyermek gyógyítása érdekében, és folyamatosan igyekszik fejleszteni a klinika eszközparkját és betegellátási körülményeit.”

Magyarul nem cáfolták, vagy nem akarták, sem részleteiben, sem egészében a történetet. Magyarul van, hogy csak ennyire futja, van, hogy nincs oxigén és nincs elég számú kórházi ágy. Magyarul a betegellátás körülményein még van mit fejeleszteni. Persze mindezen nem lehet csodálkozni egy olyan országban, ahol egy, az egészségügyben uralkodó körülményeket látva elszomorodó, majd elszánttá váló és minden követ megmozgató magánember akciója kell ahhoz, hogy mobil ágy kerüljön a gyermekeket gyógyító intézményekbe, hogy a szülők ne a földön feküdve vagy egy széken ülve tudjanak beteg kisgyerekük mellett éjszakázni a kórházakban és klinikákon.

Az édesapa és a négyéves kislány pécsi kórházi kálváriájáról pénteken este az RTL Klub Híradója is beszámolt. Ők is megkeresték az egyetemet, nekik is ugyanezt mondták el. És a lehetséges következtetések is nyilván ugyanazok.

KategóriákPOP