Röviden: technikai hiba. Ezt az illetékes önkormányzati cég ismerte el a Szabad Pécsnek, de a “nemzeti” hőbörgők erről valószínűleg nem értesülnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikRengeteg megosztás és komment születetett két politikus, Hoppál Péter és Kővári János nyilvános Facebook-bejegyzései alatt. Mindketten nagyon felháborodtak, hogy október 23-án nem nemzeti színekben díszlett a tv-torony. Kővári provokációról beszélt, míg Hoppál az új városvezetés felelősségét firtatta. Országos elérésű Fidesz-közeli médiák is átvették a Pécsi Újság szerda esti cikkét, ami már címében is rögtön elvtársazott ezzel is ráerősítve az összeesküvéselméletekre igen fogékony közegnél a P.R.O.V.O.K.Á.C.I.Ó. gyanújára. Arra már tegnapi cikkünkben is rámutattunk, hogy mivel a PécsMát és Pécsi Híreket is kiadó cég a felelős a tv-torony világításáért, ezért legfeljebb fideszes provokációról lehetett szó. Persze a technikai hiba valószínűbbnek tűnt.

Ma pedig e-mailben is kaptunk válaszokat az ügyben illetékes Pécsi Kommunikációs Központtól. Azt írták, hogy a pécsi tv-toronyban elhelyezett világításvezérlő egység hibásodott meg. Így október 23-án nem az előre programban kért piros, fehér, zöld – szín díszkivilágítást, hanem az október 22-re beprogramozott, ún. „piros (global area)” színkódot játszotta le. Ez egy egész napos program, így végig ez a mintázat látszott. Közölték azt is, hogy a tv-toronyban egy adott tárgyhónapra vonatkozó napi színkivilágítási programsort mindig az adott tárgyhónapot megelőző napokban töltik fel. Azt pedig kifejezetten cáfolták, hogy szándékos lett volna a vörösbe borult tv-torony látványa a nemzeti ünnepen.

Kővári János a kampányban is elég lazán kezelte a tényeket, de egy ma reggeli hozzászólásban a jegyzőre hivatkozva némileg korrigált. Egy meg nem nevezett szolgáltató hibáját említi, ami némileg ellentmond az Pécsi Kommunikációs Központ válaszának. Ezért a jegyzőnél ma reggel mi is rákérdeztünk az esetre és frissítjük a cikket, ha válaszol. Új posztot nem szánt az ügyre, de a Fidesz-KDNP-ÖPE politikusa, viszont legalább már nem provokációról beszél. Ilyen fokú belátást nem is remélünk Hoppál Pétertől, aki az önkormányzati választás pécsi fideszes fiaskója után még magát is rendszeresen alulmúlja közösségi médiás megnyilvánulásaival.

És, ahogy az várható volt, a hangulatkeltésben és provokációban profi fideszes féknyúzipart a valóság már nem érdekli. Bár már elsőre is illett volna a tényeknek utánanézni, de a témában azóta sem jelent meg frissítés a cikkeik alatt vagy akár külön cikkben. Így olvasóik vagy a burkolt vádat felerősítő fideszes politikusok facebookos követői sem biztos, hogy értesülnek arról, hogy a “nemzeti oldal” teljesen feleslegesen túráztatta saját magát egy kreált ügyben. 

KategóriákPOP