A fideszes polgármesterjelölt-simogató rendezvények közül a Tettyei Piknik csak egy kisebb költségvetésű volt, azonban itt most tudni lehet, hogy nagyrészt milyen pénzből hozták össze. Közpénzből.

A cikk a hirdetés után folytatódikTöbb, minimum gyanús esemény is tarkította a kampányidőszakot, ezek közül néhányra mi is elnéztünk. Közös jellemzőjük az volt, hogy a Fideszhez könnyedén köthető szervezetek egy látszólag politikamentes eseményt (például családi napot, egészségnapot) hoztak össze, amin a sajtó elől rejtegetett Vári Attila rendszerint mégiscsak felbukkant. Így volt ez a szeptember 20-án a kampány legintenzívebb időszakában megtartott Tettyei Pikniken is.

A Fidesz volt polgármesterjelöltjének egyik legszimbolikusabb menekülését itt, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület rendezvényén adta elő. A délután során gyakorlatilag házigazdaként viselkedő Vári teljesen releváns és aktuális kérdésekre a korábbi ígéretek ellenére ekkor sem válaszolt. Mindenesetre, ha már ott voltunk, kicsit körülnéztünk a Tettyei Pikniken és több kérdés is felmerült. 

A program leírása alapján az esemény főszervezőjének a Pécsi Polgári Szalon Egyesület tűnt, azonban a Facebook-eseményt már láthatóan a Zsolnay Örökségkezelő menedzselte. A helyszínen rákérdeztünk Lengvárszky Attilánál, az egyesület vezetőjénél, hogy az együttműködés pontosan hogyan is néz ki a két szervezet között. Az egyesület vezetője nem titkolta, hogy mivel nincsen rendezvényszervezési tapasztalatuk, így évek óta a ZSÖK-kel dolgoznak együtt. Korábban, háromszor Tüke Nap néven futott a rendezvény, ebből kétszer nyáron. De szervezők nem ragaszkodnak a dátumokhoz: a 2018-as parlamenti választások évében már tavasszal, csupán néhány nappal a voksolás előtt tartották. Idén pedig őszre, nem sokkal az önkormányzati választások elé került az esemény. Lengvárszky azt nem árulta el, hogy milyen támogatásokból és milyen költségvetéssel számolhattak, azonban a programkínálatot, szervezést, infrastruktúrát elnézve látszott, hogy több milliós rendezvényről van szó. Azt is többször hangúlyozta, hogy nem kampányrendezvényről és nem politikai rendezvényről van szó.

Az eseményt követő hétfőn kérdéseket küldtünk a ZSÖK-nek. Már csak azért is, mert olvasóink jelezték, hogy az állatsimogató-program mellékterméke még hétfőn is a Tettye gyepén díszelgett és szaglott. A Vincze Balázs, kulturális szakember és Nyugotszenterzsébet most már nyíltan fideszes polgármestere által vezetett önkormányzati cégnek közérdekű adatigénylést is benyújtottunk. A sima kérdések egy részét több mint három héttel később, azaz tegnap sikerült megválaszolni, azonban a közadatigénylésünkre, törvényszegő módon, továbbra sem reagáltak semmit. 

Mindenesetre a kérdések részbeni megválaszolására is megérte három hetet várni, hiszen kiderült, hogy 2 millió forint közpénz is jól hasznosult azon a péntek délutánon. 

A cég válasza szerint a helyszín tisztaságát illetően a Biokom Nonprofit Kft. volt a szerződéses partner, a ZSÖK jelezte az észrevételt az illetékeseknek, egyúttal kérte, hogy mielőbb intézkedjenek. Ez remélhetőleg az jelenti, hogy kérdéseink elküldése után, azaz három héttel ezelőtt intézkedett a két cég, és nem csak a napokban, válaszuk megküldése előtt.

A ZSÖK a közleményben azt is elárulta, hogy a Tettyei Piknik költségvetése két részből állt: az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága 2 000 000 Ft-tal (kétmillió forinttal) támogatta a rendezvényt, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület pedig megbízási szerződés formájában egymillió forintot fordított az eseményre.

Azaz Hoppál Péter volt államtitkársága volt a rendezvény főszponzora. Ehhez képest az EMMI-t nem tüntették fel az esemény támogatói között például a Facebookon, és Lengvárszky Attila sem említette a közpénzfelhasználás tényét. Csak azt hangsúlyozta, hogy nem politikai rendezvényről van szó. Annyit mondott még, hogy nincs felhatalmazása a támogatókat megnevezni, ami egy minisztérium esetében minimum furcsa, de persze egyéb támogatókra is gondolhatott, akik az egyesületen keresztül finanszírozták a rendezvényt. 

A rendezvénnyel, a finanszírozás módjával kapcsolatban további tisztázó kérdéseket küldtünk tegnap a ZSÖK-nek. Ugyanis nem derült ki egyértelműen a válaszukból, hogy az EMMI konkrétan ezt a programot támogatta, vagy a ZSÖK-nek programokra megítélt keretéből különítettek el valamennyit a piknikre. Azt is megkérdeztük, hogy előfordult-e korábban is, hogy egy külsős szervezet rendezvényéhez a ZSÖK adja a költségvetés 2/3-át? És ha igen, akkor mik voltak ezek a közelmúltban?

Ha válaszolnak a kérdéseinkre, akkor frissítjük a cikkünket.

Fotó: Hoppál Péter Facebook-oldala

A Pécsi Polgári Szalonnak egyébként ma egy újabb rendezvénye lesz, amit Hoppál Péter is sok szeretettel ajánl a Facebook-oldalán. Nem csoda: korábban számos ilyen estnek a száguldó karnagy volt a házigazdája.

KategóriákMETÁL