Ismét kötelezővé tette a maszkhordást Magyarországon szombattól a legtöbb zárt térben a kormány. A hírt a mai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A cikk a hirdetés után folytatódikLehetett persze sejteni, hogy valamiféle szigorítás jön, hiszen szinte történelmi csúcson vannak a járványügyi adatok, az eddigi legrosszabb időszakban, idén áprilisban volt először és utoljára olyan, hogy egy napon (24 óra alatt) elérte a 10 ezer főt az újonnan regisztrált covid-fertőzöttek száma. Most pedig ismét megtörtént ez, tegnap és ma is átlépte a 10 ezres számot az új fertőzöttek száma, s az elmúlt három napban majdnem ötszáz fő hunyt el Covid-fertőzés következtében. Akkor pedig szinte biztossá vált, hogy jön valamiféle szigorítás, amikor a szokásos délelőtti időpont helyett délután háromra tették át a kormányinfó időpontját.

Lesznek persze, akiknek ez is sok lesz, mások pedig arról fognak beszélni, hogy ilyen rémisztő számok mellett ez sem elég, avagy esetleg a legnagyobb veszélyben lévő oltatlanok körére kellene további szigorítást bevezetni.

A legtöbb döntés mindenkire vonatkozik, a legfontosabbnak mondható változás biztosan. Vagyis az, hogy a zárt terek többségében szombattól kötelező lesz a maszkviselés. Kivételt jelentenek az irodák és a sporttermek, de például az boltokban, üzletházakban, színházakban, moziban stb. kell orr- és szájmaszkot viselni. Vagyis a közösségi közlekedés után most még többeket érintő változás és szigorítás jött, azaz azoknak is elő kell venniük ismét a maszkokat, akik azt letették hónapokkal ezelőtt, és még nem vették elő újra.

A tömegrendezvényeket (legalább 500 fő) kizárólag védettség igazolvánnyal lehet majd látogatni.

Sokakat érdeklő és érintő ügy az iskolai oktatás kérdése, de ezen a területen maradnak a jelenlegi szabályok, a jelenléti oktatás, egyelőre tehát nem kell ismét kötelezően digitális oktatásra átállni. Az iskolákban nem lesz kötelező a maszkviselés, illetve a kormány nem írja azt elő, ugyanakkor az iskolaigazgatóknak kell dönteniük mindenütt (a kormány kommunikációja szempontjából: az iskolaigazgatók kapták meg a jogot arra, hogy döntsenek) a maszkviselésről.

Azon szolgáltatóknak is kötelezővé kell tenniük a maszkviselést, azon helyiségekben, ahol rendszeresen és folyamatosan legalább hat fő tartózkodik.

Kötelező lesz az egészségügyben dolgozók számára a harmadik oltás felvétele – mindenkinek, aki továbbra is szeretne az egészségügyben dolgozni legfeljebb hét hónappal a második oltás időpontja után kell megkapnia a harmadik vakcinát.

Érdekes és némileg váratlan döntés, hogy a vendéglátást egyelőre nem érintették jobban, azaz nem írták elő azt, hogy éttermeket és hoteleket csak védettségi igazolvánnyal lehessen látogatni.

A jövő héten oltási akció lesz (Müller Cecília emiatt külön szólt a koronavírus kormányzati oldalon is az oltatlanokhoz): november 22-28. között országszerte 101 oltóponton reggel 7 és este 7 óra között fogadják az első, második, vagy harmadik oltásukat felvenni kívánókat.

Delta+

Sőt, Müller Cecília a már említett bejelentkezésében azt is mondta, hogy Magyarországon már megjelent a koronavírus delta plusz variánsa is.

Címkék:
KategóriákMETÁL