Vári Attiláról egyre több zűrös, de minimum  magyarázatra szoruló ügy jelent meg az elmúlt napokban az “ellenzéki” sajtóban. A Szabad Pécs egy faékegyszerűségű ügyben, a vezérigazgatói juttatásról kérdezte a Vári vezette PSN Zrt.-t. Majd, válasz hiányában közérdekű adatigénylést is küldtünk, de arra sem sikerült a törvényi határidőben válaszolniuk. Az alábbiakban levonjuk hát a következtetést.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Egyre gyűlnek a magyarázatra szoruló ügyek Vári Attila neve mellett. Például a minimum Fidesz régióigazgatói pozíciója miatt, de valószínűleg nem csak amiatt Pécs gazdasági és erkölcsi lejtmenetéért is felelős Bánki Erik testvérével való üzleti kapcsolata, közös cége miatt. Amely miatt még inkább problémásnak tűnik a PSN gyakorlatilag egyetlen nagyobbnak nevezhető még csak folyamatban lévő fejlesztésének közbeszerzési eljárása.

A más vezetéknévvel élő üzlettárs ugyanis valójában Bánki édestestvére. És kiváló kapcsolatban áll, együtt nyaralt nem csak a saját testvérével, de azzal a vállalkozóval is, akinek a cége lett a nyertes a PSN említett közbeszerzésén, és leginkább baranyai közbeszerzéseken királykodik.

Bánki Erik testvérével közös cége van Vári Attilának

Bánki Erik a valódi irányítója a pécsi politikai és gazdasági folyamatoknak. Ez a tételmondat egy évtizedes politikai pletykát takar. A tételmondat úgy folytatódik, hogy valójában Bánki kezében öss…

Avagy éppen ugyanennek a cégnek egy másik résztulajdonosához (négyen vannak összesen tulajdonosok, a cég vezetője Vári Attila) kapcsolódó ügy. Amikor kiderült, hogy a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hat éve szerződik egy igen furcsának látszó céggel, egy különösnek is nevezhető feladatra, évenként több milliós megbízást adva nekik.

Persze a Bánki-kapcsolatról megmondtuk a magunkét, íme

Vári Attila csak újabb kesztyűbáb lehet Bánki Erik kezén

Vári Attila polgármesterjelöltet úgy próbálja eladni a Fidesz a választási kampányban, mint sikeres cégvezetőt, aki a politikán kívülről érkezik, hogy új lapot nyisson Pécs történetében és fejlődő …

Avagy, harmadik példaként itt van az az ügy, amiből a megismert adatok, tények és dokumentumok arra engednek következtetni, hogy Vári alatt szinte még meg sem melegedett az elnöki szék, amikor Bánki testvérének mohácsi klubjával szerződött vízilabda szövetségi elnökként. Ráadásul nem kizárt, hogy ő is jól járt azzal.

Népszava: Saját magának hagyhatott jóvá juttatást a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje

Vári Attila újabb szálon kötődik Bánki Erik testvéréhez, ráadásul úgy tűnik, hogy az ismeretség némi bevételt is hoz a polgármesterjelöltnek.

Mindenesetre ezek az ügyek rendre az “ellenzéki” sajtóban jelennek meg, a közpénztemető propagandasajtóban általában elhallgatják őket, mert amiről nem beszélnek, az nincs is, ugye.

Miközben az ellenzéki és a független sajtó is sok esetben még mindig csak a felszínt kapargathatja, mert a lehetőségei minden szempontból korlátozottabbak, mint egy normális, jól működő demokráciában (erre ebben a cikkben is hozunk példát).

A Szabad Pécs viszont most nem egy csavaros üzleti összefonódást szeretett volna feltárni.

Csupán arra kérdeztünk rá, hogy kap-e Vári Attila még mindig, jelenleg is, illetve az elmúlt hónapokban (július és augusztus) kapott-e a havi bruttó 1,1 millió forintos pécsi vezérigazgatói fizetése mellett lakhatási támogatást is a PSN-től.

Merthogy a PSN honlapjának üvegzseb fülén szerepel, hogy 150 ezer forintos lakhatási támogatást is felvehet Vári a pécsi önkormányzati PSN-től.

Erről első és második érdeklődésünkhöz képest is pár nappal később a Pécsi Stop írt cikket. Illetve ők arról írtak, hogy Várinak ez az összeg jár és hogy mióta Pécsett vezérigazgató, sok millió forintot fizetett ki az önormányzati cég csak Vári albérletére, amúgy ez az összeg megközelítheti a 20 millió forintot.

A Mindenki Pécsért is elmondta, mit gondol erről.

Mi a PSN-es ígéret ellenére sem kaptunk választ arra, hogy idén júliusban és augusztusban is kapta-e Vári a lakhatási támogatást. Megismételjük: a honlapon szerepelt a juttatás. Sőt, még ma, kedden este is ott van az üvegzseb fülön a havi 150 ezres összeg. (Telefonunkban jeleztük, hogy ott láttuk és ezért kérdezzük, hogy hibáról van-e szó vagy sem, és még mindig kapja ezt a juttatást.)

Ezért hát végül kénytelenek voltunk közérdekű adatigénylésben kikérni ezt az adatot, habár semmi sem indokolja, hogy egy hivatalosan bejegyzett hírportálnak az ilyen jellegű kérdésére közérdekű adatigényléssel kelljen választ várnia.

Csakhogy még annak tövényben rögzített határideje is lejárt tegnapra. És még ma sem kaptunk a megkeresésünkre semmiféle választ, ami tehát ellentmond annak, amit a törvény ilyen esetben előír a közpénzekkel gazdálkodó szervezeteknek.

Ráadásul egy faékegyszerűségű kérdésről van szó.

Szóval perdöntő kétséget kizáró bizonyítékunk persze ettől még nincsen erre, de az az alapos gyanúnk, hogy Vári Attila jelenleg is kapja, és az elmúlt két hónapban is kapta a havi 150 ezres pécsi albérlettámogatást, ahogyan azt kapta korábban is.

Mi nem is azt tartjuk fenemód problémásnak, hogy eddig ez járt neki és felvette, habár a legtöbb ember megoldja a lakhatását a fizetéséből, akkor is, ha nem ott él, ahol dolgozik – és még csak nem is keres 1,1 millió bruttót havonta (nem beszélve az egyéb juttatásairól).

Na, de mint tudjuk, és éppen Vári Attila polgármesterjelölti kampányából, a nyár eleje óta Vári már pécsi lakosnak számít. Igazi pécsinek.

Ezt is hangsúlyozva kéri a pécsiek támogatását a polgármesterré választásához.

KategóriákMETÁL