Kedden volt éppen három éve, hogy egyik napról a másikra, mindenféle előzetes jelzés nélkül megszüntették a Népszabadságot. Az évfordulón ismét átadták a Népszabadság-díjat, amit idéntől két kategóriában is kiosztanak. 

A cikk a hirdetés után folytatódikMagyarország egyik legjobb és legrégebbi napilapját, a Népszabadságot egyik napról a másikra szüntették meg 2016. október 8-án. Egyértelműen politikai okból, de gazdasági indokra hivatkozva. A lap online kiadását aznap, minden előzetes jelzés és a szerkesztőség tagjainak tudta nélkül lekapcsolták, elérhetetlenné tették, továbbá bejelentették, hogy a hétfői lapszám már meg sem jelenik, és már utána sem, soha többé. Így lett a 2016. október 8-i, szombati az utolsó megjelent Népszabadság-lapszám.

A Népszabadság akkor már a Mediaworks médiaportfóliójába tartozott, és a bezárását követően nem sokkal névlegesen is Mészáros Lőrincnek, Orbán Viktor gyermekkori barátjának az érdekkörébe került. A bezáráskor azonban egy osztrák “üzletember” Heinrich Pecina tulajdonában állt papíron. Ma a Mediaworks a KESMA nevű, mintegy 500 médiakiadványt összefogó holding vezető médiakiadó cége. A lap bezárásáról később megállapították, hogy az jogsértő volt.

A nem csupán az egyik legjobb napilap bezárása, hanem szimbolikusan a magyar sajtószabadság szempontjából is szomorú évfordulón ismét átadták a Népszabadság egykori szerkesztőségének tagjai által alapított szakmai díjat.

Az elismerést idén először két kategóriában osztották ki. Az egyiket a szólásszabadságot elszántan védelmező, és azt következetesen képviselő közéleti személyiségek, civilek, újságírók vagy szervezetek kaphatják.

Az elismerést a lap egykori újságírói a pécsi médiajogász, a PTE oktatója, Polyák Gábor által alapított és vezetett Mérték Médiaelemző Műhelynek ítélték oda. A Népszabadság-díjat a Mérték képviseletében Urbán Ágnes médiakutató, a Mérték egyik alapítója vette át.

Idéntől a Népszabdság legszebb újságírói hagyományainak megfelelő újságírói teljesítményt is Népszabadság-díjjal jutalmazzák. Ezt a szakmai elismerést a kiemelkedő íráskészséggel és szociális érzékenységgel alkotó újságíróknak ítélik oda mostantól kezdve minden esztendőben. A díjat a Népszabadság volt újságírója, Kácsor Zsolt érdemelte ki.

Az elismerés odaítéléséről egy öttagú zsűri dönt, az elnök Eötvös Pál, a Népszabadság egykori főszerkesztője, tagjai pedig a lap volt újságírói, szerksztői, Inotai Edit, N. Kósa Judit, Gergely Márton és Kelen Károly.

Ahogyan az elmúlt két évben, most is Gergely Márton, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese jelentette be, hogy ebben az esztendőben is lesz “népszabis” Fedél Nélkül. A kiadás költségeit továbbra is a Népszabadság Egyesület állja, a bevételt a hajléktalanoknak adják át.

A Népszabadság Díjat tavaly a 2018-as országgyűlési választás után bezárt Magyar Nemzet akkori újságírói által alapított hetilap, a Magyar Hang, első alkalommal pedig, 2017-ben, a Szabad Pécs kapta meg.

Kiemelt kép: Urbán Ágnes – Eötvös Pál – Kácsor Zsolt

Fotó: Sopronyi Gyula / 24.hu

KategóriákMETÁL