Kővári János az egyik legrutinosabb pécsi városházi képviselője lesz az október 31-én felálló új pécsi közgyűlésnek. És már biztos: nem kompenzációs listáról jut be, hanem a belvárosi választókerület egyéni képviselője lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjraszámlálást kért az október 13-i önkormányzati választás egyik pécsi, belvárosi egyéni választókerületére vonatkozóan az ellenzéki szövetség, a Mindenki Pécsért Egyesület. Pécs-belvárosi képviselőjelöltjük, Pentz Thomas ugyanis alig, de alulmaradt Kővári Jánossal (Fidesz-KDNP-ÖPE) szemben.

Mint ismert lett már a választás estéjén, Pécsett földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a Mindenki Pécsért, amelynek jelölő szervezetként nem csak a polgármesteri címet sikerült megszereznie, de a legtöbb egyéni választókerületben is az ő képviselőjelöltjeik nyertek. Sőt, a Fidesz-KDNP-ÖPE választási szövetségből, csak két öpés képviselőjelölt jutott be közvetlenül az új pécsi közgyűlésbe (vagyis Fidesz-tag politikus nem szerzett közvetlenül mandátumot Pécsett).

Az egyik győztes a pécsi városházi képviselőként rutintalannak semmiképpen sem mondható Kővári János volt. Ő egyrészt az ÖPE elnöke, másrészt 2002 óta pécsi városházi képviselő is – azaz, ha kitölti az ötéves mandátumát, 22 éven át szolgálhatja Pécset. Kővári az egyik legtöbbször felszólaló, legtöbb kérdéshez hozzászóló és a közgyűlésben legtöbbet beszélő pécsi képviselő, ciklusoktól függetlenül. Vagyis azzal, hogy őt választották meg a hagyományosan jobboldali pécsi belvárosban (nyilvánvalóan ezért harcolhatott ezért a választókerületért – a pécsi Fidesz “erejét” pedig jelzi, hogy meg is kapta), újabb öt évig hallgathatjuk majd a szólamait.

Más kérdés, hogy a korábban Fidesz által támogatott országgyűlési képviselő, aki négy éven át a Fidesz-KDNP-frakció tagja volt a T. Házban, aki egy, 2002-ben, Orbán Viktor hívására alakított pécsi polgári kör (=ÖPE) egyik alapító tagja, és lassan örökös elnöke, és aki a mostani önkormányzati választáson bevitte az ÖPÉ-t a Fidesz-KDNP-szövetsége mellé, pécsi specifikumként harmadik szereplőnek, hangoztatni fogja-e a továbbiakban is az ő különállóságát, a saját maga és az ÖPE civilségét. Megjegyzés: az ÖPE, mint civil szervezet  leginkább a helyi politikai-közéleti tevékenységéről ismert. Illetve kérdés az is, hogy ha újra megpróbál erre az útra rálépni, akkor azt el fogják-e neki még hinni.

Mindenesetre péntekre biztossá vált, hogy Kővári a pécsi belváros képviselője lett, merthogy valóban elrendelték a szavazatok újraszámlálását.

Csakhogy az nem a Mindenki Pécsért jelöltjének kedvezett, sőt Kővári János növelte előnyét az újraszámlálás után. Megjegyezzük, hogy mint írtuk is már korábban, Kővári a Fidesz-KDNP kompenzációs listájáról is bejutott volna a közgyűlésbe, azaz mandátum jutott volna neki, annyi tétje volt számára a választásnak, hogy a későbbiekben is egyedül tud a saját sorsáról és mandátumáról dönteni.

Kővári János szombaton üzenetben kérdezett rá a Szabad Pécsnél arra, hogy miért nem számoltunk be a sikeréről. És igaza van, ez hír, amit a Szabad Pécs mindezidáig nem közölt. Elmaradt az erről szóló cikk, pedig előzetesen még szóltunk is arról, hogy várhatóan pénteken döntés jöhet ebben az ügyben is.

A Mindenki Pécsérttől sem jelezte senki ezt lapunknak, mármint, hogy a döntés megszületett, ami valamelyest még érthető is, de sem Kővári János, sem az ÖPE, sem a kormánypárti választási szövetség sem kereste ezidáig lapunkat. A kormányközeli helyi médiumok viszont megírták a hírt, tekintve, hogy sajtóközleményt küldtek nekik. Mi a Bamáról szedtük le a Kővári-féle közleményt, amit alább közlünk is.

Annyi megjegyzést fűzve még mindehhez, hogy Kővári János veszíteni sem tudott elegánsan, az október 13-a utáni nyilatkozatait mi legalábbis nem minősítettük elegánsnak, de sajnos ezek szerint még nyerni sem tud elegánsan. Az ugyanis, hogy valaki egy szoros vagy szorosnak minősíthető helyzet után újraszámlálást kér, majd tovább viszi az ügyet addig, ameddig törvényesen az lehetsges, nem jelent egyebet, minthogy él a törvény adta lehetőségével képviselőjelöltként vagy jelölő szervezetként.

Kővári János közleménye

„A Mindenki Pécsért képviselőjelöltje mondvacsinált és bizonyítatlan érvekkel megtámadta a mandátumomat, amit a választási bizottságok elutasítottak, de még bíróságon is próbálkoztak. Ma a Pécsi Ítélőtábla újraszámolta az érvénytelen szavazatokat, de a különbség még nőtt is a javamra. Győzött az igazság! Ezt a győzelmet most azoknak ajánlom, akikkel együtt küzdöttem a városunkért, s a Hazánkért! Köszönöm a választók bizalmát, s mindazok segítségét, akik velem voltak. Soli Deo Gloria! Hajrá Pécs!”

A Bamán azt írták, hogy amíg az október 13-i választás után a Kővári Jánosra leadott érvényes szavazatok száma 1037, a Pentz Thomasra jutó voksok 1015-öt tettek ki, de volt 126 érvénytelen szavazat is. A mostani újraszámlálást követően pedig nőtt a korábbi különbség, Kővárinak 1039 szavazata lett, Pentuznek 1016, így 22 helyett 23 lett a szavazatkülönbség, amit Kővári ki is emelt egy pénteki Facebook-posztban.

KategóriákPUNK