Emlékezhetnek többen is olvasóink közül, hogy milyen karácsonyfával lepték meg 2017 decemberében a pécsi Uránváros lakosságát a fideszes politikusok. Konkrétan ők szerepeltek a karácsonyfadíszeken, amint azt anno a Szabad Pécs megírta. Most ismét van egy újabb eset.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő fotója is ott díszelgett 2017 decemberében a pécsi Uránváros egyik központi terén felállított Mindenki karácsonyfáján. Az esetről akkor a Szabad Pécs számolt be, abból a cikkünkből is országos hír lett, persze, nem csoda, ez a fajta ízléstelenség még a kifinomultsággal nem vádolható NER-en belül sem mindennapi skandallum volt.

Ráadásul ahhoz képest, hogy Mészáros Lőrinc éppen hány milliárdos szeletet kapott ismét a nagy közpénztortából, az igen  könnyen érthető volt. Hiszen mi történt? A magát kereszténynek nevező kormánypártok pécsi városházi és országgyűlési képviselői közül többek fotóját is karácsonyfadíszekre ragasztották, hogy ezzel nem másutt, mint a Mindenki karácsonyfáján hirdessék, milyen nagyszerű fejlesztéseket köszönhet nekik a nép, azon belül is a pécsi Uránváros lakói. Az otrombaság-faktort csak növelte, hogy óvodai fejlesztések is sorolva voltak, ezért a fotókon gyerekek mellett pózoló, szalagot átvágó politikusok voltak, leginkább persze Hoppál Péter, aki akkor kulturális államtitkár volt. Aki persze most is jelölt, a legutóbbi ünnepen pedig szép ajándékkal lepte meg magát.

A Fidesz nem akkor először látott politikát a karácsonyfadíszekben, majd húsz évvel korábban, a jóval később momentumossá lett, de akkor még fideszes Körömi Attila háborodott fel azon, hogy Pécs főterén, 1999-ben (amúgy külföldről kapott) vörös csillagra hasonlító díszek jelentek meg, és ez felháborító, és méltatlankodott egy sort akkor azon is, hogy a fiataloknak, akiknek ez már nem mond szinte semmit, mennyire tetszenek a csillogó vörös csillagok. Igaz, később aztán kommentálta az uránvárosi fa esetét.

A 2017-es karácsonyfadísz-botrány után a pécsi Fidesz nem szállt le erről a vonatról, a pécsi főtéren, már Péterffyék, az ellenzék győzelme után felállított Mindenki karácsonyfa alatti színes kisvonatban látták meg azt, amit egy élesszemű fideszesnek persze észre kell vennie manapság, az LMBTQ-mételyt. Ráadásul a Betlehemet csak később tették ki az Antikrisztust simogató ellenzékiek.

Van azonban egy vadonatúj pécsi karácsonyfadísz-ügy is. És ha új, akkor gondolhatják, hogy annyiban mindenképpen különbözik a korábbi esetektől, hogy ehhez most még csak karácsony sem, kellett a pécsi fideszesknek.

Egy olvasói fotót kaptunk ugyanis a minap a pécsi vásárból egy karácsonyfáról. A vásártéren rendszeresen tűnnek fel standjaikkal, választások előtt a politikusok. Ebben így, önmagában, egyrészt semmi különös nincs, másrészt a pártok ebben nem is különböznek, mindenki ott van. Sőt, mint meg is írtuk, néha spontán beszélgetés/vita is kialakul köztük, ha már így “összejöttek”.

A fotón azonban most egy olyan “karácsonyfa” látható, amely Baranya 1-es számú választókerületében induló fideszes jelölt standjánál állítottak fel a fideszesek. Ez az eset abban is különbözik a korábbiaktól, hogy ez egy geg, vicces politikai utalás akar lenni. A karácsonyfa ugyanis vörös színű. (Azt nem tudjuk, hogy ilyen kapható-e, vagy legyártották, de majdnem mindegy is.) A vörös szín nyilván arra utal, hogy ez egy baloldali/szocialista, ad absurdum “kommunista karácsonyfa. És onnantól kezdve, hogy ezt megfejtettük, az arra felakasztott díszeken szereplő emberek is a rút baloldal, a fideszes szlengben néha lekommunistázott politikai ellenfelek közül kerül ki. Merthogy ezen a “karácsonyfán is vannak díszek és ezúttal is szerepelnek a díszeken emberek, fényképpel.

Csak amíg a korábbi, szép zöld fenyő egyfajta dicsőségfa akart lenni a jó és fejlesztéseket az embereknek elhozó ajándékozó politikusokat mutatta be, most ez az új balos vörös fenyő egy szégyenfa. Aki azon van, az a baloldal politikusa, embere, szekértolója. Merthogy nemcsak politikusokat listáztak ilyen módon, e véleménycikk írójának arca, fotója is ott lóg számos ellenzéki politikus fotója, vagy éppen dr. Bodnár Imre átvilágító ügyvéd fényképe mellett. És ha jól látjuk, a nekünk beküldött fotón, akkor volt kollégánk, Nimmerfroh Ferenc, a Pécsi Hírek és a Pécsma főszerkesztő fotóját is kiválasztották a karácsonyfadíszítő fideszesek.

Miután megkaptuk a fotót, megkerestük Kővári Jánost, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltjét, elküldtük neki és kértük, hogy kommentálja. Kővári János azonban nem méltatott minket válaszra. Pedig, még egyszer leírjuk: a vörös szégyenfa az ő politikusi standja mellett felállított politikai üzenet. Kővári nem válaszolt keddi üzenetünkre. Csütörtökön azonban e cikk írója összefutott a fideszes képviselőjelölttel. Arra, hogy miért nem válaszolt és hogyan kommentálja ezt, csak annyit mondott, hogy azért nem válaszolt, mert ezt nem kívánja kommentálni, arra válaszol csak, amire válaszolni akar.

Megértettük. Mit lehet ezek után mondani? Boldog karácsonyt! 

KategóriákPUNK