Legutóbb 2017-ben a moszkvai World Trade Center konferenciaközpontban volt hasonló nemzetközi fórum, ahol Paks is bemutatkozott.

Legutóbb 2017-ben a moszkvai World Trade Center konferenciaközpontban volt hasonló nemzetközi fórum, ahol Paks is bemutatkozott.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Zöld Fiatalok (ZÖFI) Facebook-oldalán jelent meg először, hogy november 5-7. között nemzetközi, de elsősorban a Roszatomhoz köthető atomfórum helyszíne lesz Pécs. A programok a Kodály Központban és a Zsolnay-negyedben lesznek, ezek egy része regisztráció nélkül is látogatható lesz, de a Bátaapátiban található radioaktív hulladéktárolóba és a paksi atomerőműbe is szerveznek szakmai látogatást a résztvevőknek.

Az AtomEco 2019 (Nemzetközi Társadalmi Fórum-Dialógus És Kiállítás Atomöko 2019) a leírás szerint többek közt a nukleáris ipar fenntartható fejlődéshez történő hozzájárulásával, az alacsony szénkibocsátású energiaforrások propagálásával, a nukleáris biztonsággal, az újgenerációs orosz reaktortechnológiákkal, az atomiparral, mint üzleti befektetéssel, és a társadalmi párbeszéd fejlesztésének kényes témájával foglalkozik.

A zöfisek arra is felhívják a figyelmet, hogy a programot a magyar nyilvánosság elől mintha rejtegetnék. Pedig a szakmai konferenciának angol nyelvű oldalán magyar nyelvű regisztrációs dokumentum is található, a jelentkezés határideje október 15. Az űrlapből úgy tűnik, hogy a regisztrációhoz a miniszterelnökségen keresztül vezet az út, legalábbis a megadott e-mail-címből erre lehet következtetni.

A rendezvényen részt vehetnek a nukleáris ipar szereplői, a tudomány és a szakma delegáltjai, az érintett régiók hatóságai és vezetői, állami, környezetvédelmi és nemzetközi szervezetek (IAEA, OECD NEA, WNA) képviselői, a tudomány és a szakma delegáltjai, valamint a sajtó képviselői.

Magyar atomenergiával foglalkozó szakmai oldalakon (pl. Országos Atomenergia Hivatal) sem találtuk a nyomát a rendezvénynek.

A Szabad Pécs egyelőre hivatalosan meg nem erősített információi szerint Orbán Viktor is ellátogathat a rendezvényre.

Idén májusban a Szabad Pécs azt is megírta, hogy a Pécsi Tudományegyetemen Paks II. Akadémia elnevezéssel két féléves atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul Pécsen. Szeptemberben pedig arról számoltunk be, hogy az orosz hitelből épülő – és hatalmas csúszásban lévő – gigaberuházás szerződéseinek nyilvánosságát Jávor Benedeknek kellett kiperelnie.

KategóriákMETÁL