Számos olyan minimum kétesnek tűnő esetről lehetett olvasni országszerte, amelyek egy laikusban felvetik a választási csalás gyanúját. A Partizán szerdán reggel a Facebookon egy sásdi esetet mutatott be, megszólalókkal, amely a cigány nemzetiségi választáshoz kapcsolódik.

A cikk a hirdetés után folytatódikA videóban megszólalnak olyan képviselőjelöltek, akik másik, nem a nyertes  roma szervezethez (vagy csoporthoz) tartozó “színekben” indultak a választáson. Ők azt mondták, hogy a sásdi cigány nemzetiségi önkormányzat végül “nyertes” tagjai közül az öttagú testületből négyen egyazon család tagjai, akik fizethettek a szavazatokért. Fejenként ezer forintot, illetve ételt-italt is adhattak a Fidesszel szövetségben lévő Lungo Drom-os jelöltek. 

A Partizán stábja a fenti történetet megerősítő “tanúkat”, köztük névvel és arccal vállalt embereket, arcukat eltakaró embereket, illetve olyan névtelen “tanúkat” is megszólaltatott,  akik titokban rögzített hangfelvételeken, eltorzított hangon szólalnak meg.

A filmben megszólalók szerint a szavazókat autóval is szállították, és nem is csak roma, hanem nem roma szavazók is voksolhattak a nemzetiségi listára. Ahogyan a helyi választáson, a filmben megszólalók szerint a sásdi nemzetiségi szavazáson is voltak olyan esetek, amikor többek nem maguk mentek be a szavazófülkébe.


Az eset után a nyilatkozók szerint a jegyző nem látott okot az intézkedésre, de az aljegyző jegyzőkönyvet vetetett fel, a fellebbezést azonban elutasította a választási bizottság, formai okokra hivatkozva.

KategóriákMETÁL