A kép és a hozzá társított betűtípus egyértelműen meghatározza a stílust. Nem sokat javít a helyzeten, hogy a párt helyi szervezete által továbbosztott poszt a holokauszt emléknapján született.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz eredeti képet – amiről eltávolították az SS jelzést – az interneten fellelhető legtöbb forrás Harald Damsleth-nek tulajdonítja. A német származású, de norvég illusztrátor leginkább a náci propagandaplakátjairól ismert és norvég, angol és magyar nyelvű wikipédia oldala is van. A képen – aminek a jobb alsó sarkában valószínűleg az alkotó kézjegye látható – általában szélsőjobboldali fórumokon, webshopokban használják, de az elmúlt években az ún. alt-right-nak kedves és az identitárius mozgalomhoz köthető oldalakon és közösségi médiás felületeken bukkant fel. A családját védelmező, fehér férfi a náci szimbolika egyik archetípusa, amire magvas üzeneteiket a gót ábécére emlékeztető betűtípussal szokták rátenni a szélsőjobbos influenszerek.

Egy ilyen, baljós hátterű, magánszemélytől származó, de publikus üzenetet vett át és terjeszt a KDNP helyi szervezete. Az eredeti poszthoz az alaptörvény egyik sokat vitatott, kritikusai szerint kirekesztő részét is idézik. Aminek még 2014-ben, az aktuális magyar kormány által felkért szakértők szerint is problémás volt a megfogalmazása.

Elképzelhető hogy az oldal kezelői nem tudták beazonosítani a kép forrását, stílusjegyeit, de mégis megdöbbentő az eset, főleg annak tükrében, hogy mindössze egy nappal korábban még a holokauszt emléknappal kapcsolatban posztolt a helyi KDNP.

Frissítés (11.59): A párt Facebook-oldaláról eltávolították a posztot.

KategóriákMETÁL