Mintegy kétmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek vagyonvédelmi cégek a vádhatóság szerint, ezért vádat emeltek ellenük, olvasható a Baranya Megyei Főügyészség keddi közleményében. A vád különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásról szól.

A cikk a hirdetés után folytatódikSőt, az ügyészség bűnszervezetről beszél, amelynek a leírás szerint két vezetője, a kiterjedt kapcsolataik révén biztonsági őrzéssel, vagyonvédelemmel, takarítással összefüggésben tudtak alvállalkozói megrendeléseket szerezni  más, ilyen jellegű tevékenységet folytató vállalkozásoktól.

A két vádlott által szerzett megrendelések tényleges teljesítését nagyszámú, összesen több száz főnek munkát biztosító cégek végezték az ország különböző településein.

A megrendelőkkel történt megállapodás lényege az volt, hogy a munkavállalók foglalkoztatását, bérfizetését és az adminisztratív teendőket is alvállalkozóként átvállalják, így a két vádlott által irányított gazdasági társaságokhoz kerülnek bejelentésre a foglalkoztatottak.

A két vádlott ennek érdekében, 2013 előtt – a vád szerint – elhatározta, hogy egy hierarchikusan felépülő bűnszervezetet építenek ki. E bűnszervezet a megrendelések alapján a munkavállalók foglalkoztatását a munkaerő-kölcsönző társaságok nevében elvégzi, azonban a közterheket ezen tevékenység után nem fizeti meg.

A két vádlott így egy 15 tagból álló bűnszervezetet irányíthatott. A bűnszervezet ezen időszak alatt 25 gazdasági társaságot hozott létre, amelyeket az évek során a vádlottak rendszeresen váltogattak abból a célból, hogy lebukásuk veszélyét csökkentsék. A bűnszervezet által a bűncselekmények elkövetéséhez használt gazdasági társaságok szerződést kötöttek a megrendelő cégekkel, majd ezt követően a munkavállalókat bejelentették, azonban az ezzel összefüggésben fizetendő adókat és járulékokat már nem vallották, illetve nem fizették be. 

A bűnszervezet 2013. és 2017. év közötti időszakban több, mint 1,8 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. 

A vádlottak által elkövetett bűncselekmények közül a legsúlyosabb a költségvetési csalás minősített esetének a bűntette, melynek büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés.

KategóriákPOP