FRANCIAORSZÁG A 39 éves Emmanuel Macron nyerte a vasárnapi francia elnökválasztást. Minden idők legfiatalabb francia elnöke nemrég még befektetési bankár volt, majd a szocialista párt gazdasági minisztere lett. Centrista politikai mozgalmát egy éve alapította.

A cikk a hirdetés után folytatódikEmmanuel Macron a szocialista François Hollande elnöksége alatt gazdasági minisztereként lett ismert a francia politikában, posztját 2014 és 2016 között töltötte be. Előtte befektetési bankár volt, csak Hollande 2012-es győzelme után került a politikába, az akkori új elnök gazdasági és pénzügyi tanácsadója lett.

En Marche! (Előre!) elnevezésű, centrista mozgalmát egy éve alapította. A hivatalos eredmények csak később lesznek meg, de az előrejelzések szerint 65 százalékra számíthat végül, míg 35 százalék körüli eredményt érhet el a szélsőjobboldali Marine Le Pen (Nemzeti Front). Ők ketten jutottak ugyanis a franciaországi elnökválasztás most vasárnapi, második fordulójába, a nagy pártok jelöltjei elvéreztek.

 

KategóriákPOP