Az oroszok láthatóan csodálkoztak azon, hogy a pécsi atomkonferencia magyar szervezői velük ellentétben hogyan csuklóztatták a saját zöld civiljeiket. Egy nem jó értelemben elképesztő kedd esti pécsi atomos-roszatomos civil egyeztetésen az oroszok részéről nem hangzott el, hogy vajon miért éppen Pécsett tartják az AtomEco konferenciát az idén. Az viszont igen, hogy a nem mindennapi eseményt nem véletlenül próbálta a magyar fél “titkolni”.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz önkormányzati választások miatt a magyar fél ugyanis nem akart október 13-áig túl nagy hírverést csapni a Pécsre szervezett orosz atomkonferenciának.

A kijelentés azon a kedd esti pécsi beszélgetésen hangzott el, amelyet a pécsi orosz atomkonferencia kapcsán hoztak rekord gyorsasággal tető alá pécsi civilek meghívásával a Paks2-t építő orosz energetikai óriás, a Roszatom részéről. A közvetítő az oroszok kérésére a pécsi önkormányzat volt.

A konferenciát részben a Roszatom szevezi, de magyar részről a Süli János féle tárca nélküli minisztérium, Paks2 és a PTE is benne van a programok megszervezésében.

Az AtomEco2019 nevű rendezvény a kísérőprogramokat is tekintve ma kezdődött és csütörtökig tart, de az igazi lényegi program holnap, szerdán lesz a Kodály Központban. A konferenciáról és arról, hogy igazából nem is lehetett tudni túl sok mindent a nem kis súlyú rendezvényről, ebben a cikkben írtunk, még a választások előtt. A Zöld Fiatalok (ZÖFI) nevű pécsi civil szervezet ugyanis közhírré tette a rendezvényt. És a kedd esti egyeztetésen is ott volt két tagjuk, Konkoly-Thege Júlia és Szalóki László, a NeMecsek Mozgalom részéről Nagy Erzsébet, az LMP-től pedig Kóbor József és Szabó András.

Konkoly-Thege el is mondta a kedd délutáni egyeztetésen, hogy az, hogy kvázi titkolni akarták a rendezvényt az önkormányzati választásokig, azért is megdöbbentő, mert a jelentkezési határidő október 15-én kedden este tíz óráig volt. A ZÖFI ennél hamarabb rátalált a rendezvényre, s körbeküldte a partner szervezeteknek, illetve így a sajtó, köztük az elsők közt a Szabad Pécs is tájékoztatott a rendezvényről. Ennek köszönhetően a kritikus, független magyar zöld, környezet- és klímavédő civil szervezetek képviselői i, még ha az utolsó pillanatokban is, de tudtak regisztrálni végül.

Kóbor József korábban azt mondta erről nekünk, hogy ő az LMP városházi politikusaként és sugárfizikusként is regisztrált, de a politikusi regisztrációját fogadták el. Ő azonban még viszonylag hamar kapott a regisztrációjára választ, hiszen az olyan önálló hazai, vagy nagy nemzetközi zöld és klímavédő szervezetek, mint például a Greenpeace vagy az Energiaklub szakértői csak a napokban kaptak visszajelzést, meglehet pozitívat, így itt lehetnek a szerdai tanácskozáson.

Konkoly-Thege Júlia a kedd esti fórumon ki is jelentette, hogy ők ezt nem is tekintik hivatalos egyeztesének, mert a magyarországi nagy zöld szervezetek képviselői nem tudtak jelen lenni.

Még érdekesebb – s rendkívül különössé teszi a, Mérce pécsi tudósítója által a Facebookon élőben közvetített beszélgetést –, hogy az nem derült ki, mivégre is gyűltek össze. Miért volt ez olyan fontos az oroszoknak? Az erre vonatkozó kérdésekre a választ ugyanis az orosz delegáció láthatóan kerülte. Olybá tűnt a 75 perces videót visszanézve, mintha ez egy kötelező elem lett volna a Roszatomnak, avagy az orosz fél részéről többen is szeretnek tét nélkül civilekkel beszélgetni, látszategyeztetéseket folytatni.

Egyetlen olyan kérdésre sem érkezett ugyanis válasz, vagy hivatalosnak és komolynak nevezhető válasz, amely a magyaroknak és a pécsieknek aktuálisan felmerülhet, és amelyeket a pécsi civilek fel is tettek. Akár a paksi bővítés, akár a Pécs közelébe tervezett atomtemető kapcsán. Merthogy egyébiránt ezekben a kérdésekben nem is feltétlenül a Pécsett tárgyaló személyek voltak a legkompetensebbek. Magyar részről senki sem jelent meg ugyanis. Két orosz ellenzéki parlamenti képviselő volt jelen, egyikük egy volt katona, aki lelkes környezetvédő és a Greenpeace aktivistája is volt régebben, majd képviselő lett, de itt volt a Roszatom társadalmi kapcsolatokért felelős (egyik) vezetője is.

Ők mondták el azt is, hogy a választások miatt nem akartak nagy felhajtást az atomos konferenciának a tanácskozás magyar szervezői, illetve azt is, hogy ne is értik, hogy miért nem ment könnyebben a magyar részről a civilek és zöldek meghívása. Merthogy a 400 fős konferenciát úgymond kettéosztották, és 200 főt az oroszok, 200 főt a magyarok hívtak meg. De ezek a meghívók valami miatt a kritikus szervezetekhez és a független sajtóhoz nem jutottak el.

Pécset nagyon szép városnak találták, örültek, hogy itt lehetnek és Magyarországon is, sajnálták kicsit, hogy éppen esik az eső, ezeket mind el is mondták kedélyesen, de azt például már nem tudták, miért ment külföldre a rendszerint Moszkvában tartott orosz ökoatom konferencia.

A pécsi civilek ezt azért is tartották kis túlzással cinikusnak, mert Pécset és Baranyát éppenhogy az atompiac két legszennyesebb végpontja érintette és érintheti, az uránbányászat és a nagy radioaktivitású atomhulladék végleges elhelyezése. Erről is beszéltek, a Bodára tervezett atomtemetőről és arról, hogy a paksi bővítéssel is nagyon sok bajuk van, például az atomhulladék elhelyezésének a problémája.

Mindez azért is érdekes, és nyilván ezért beszélnek erről folyton a civilek is, mert az egyre komolyabb fenyegetést jelentő klímavészhelyzet miatt felértékelődnek a zöld megoldások, és az utóbbi években az atombizniszben érdekeltek is szeretnek arról beszélni, azt hangsúlyozni, hogy egy (szerintük) biztonságos, nagy és jelentős energiaforrást biztosító, nulla emissziós, tiszta energiáról van szó. A fekete levesről, és az azokhoz tartozó másodlagos, előzetes és későbbi költségekről azonban a pr-szabályoknak megfelelően nyilván nem (szívesen) beszélnek: uránbányászat, atomhulladék elhelyezés, rekultiváció. A pécsi megbeszélésen azonban az orosz fél részéről ez utóbbi kettővel kapcsolatban is hangzottak el szakmai érvek és vélemények.

A pécsi civilek mindenesetre világosan kifejtették: nem engedik, hogy Pécs környékén atomtemető létesüljön. A találkozón az is kiderült, hogy az orosz résztvevők szerint olyan gyakorlat ott nem létezik, amit Magyarországon a Fidesz-KDNP-kormány vezetett be, hogy egy atomhulladék tárolónak csupán a 100 méteres körzetében élők számítanak, és jelentkezhetnek be ügyfélnek. Oroszországban a geológiai szempontok mellett társadalmi hatásokat is vizsgálnak a leendő atomtemető kiválasztáskor.

Nem csak Pécsett volt atomos-roszatomos találkozó. Pakson kedden este Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter tárgyaltak az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyén.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Süli
János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter kezet fog az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyén 2019. november 5-én
Fotó: Sóki Tamás/MTI
KategóriákPOP